Od danas na snazi nove mjere Kriznog stožera FBiH

ljubuski.info

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva sagledao je kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u Federaciji BiH i donio novu Zapovijed i Preporuke koje će se primjenjivati od danas, te ih dostavio kriznim stožerima županijskih ministarstava zdravstva na daljnje postupanje.

Novom Zapovijedi opće mjere iz ranije Zapovijedi produžene su za sljedećih 14 dana, a zapovijed je, uz mjere koje se primjenjuju u drugim obrazovnim ustanovama i u školama, proširena dijelom koji se tiče visokog obrazovanja:

Nastava na fakultetima u novoj akademskoj godini 2020/2021 odvija se uz strogo i kontinuirano pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera za prevenciju COVID-19. Nastava na fakultetima u novoj akademskoj godini 2020/2021 počinje sukladno zakonu i na osnovi procjene epidemiološke situacije od strane mjerodavnog zavoda za javno zdravstvo županije, stoji u zapovijedi kojom je definirano i kako se svi oblici nastave na fakultetima, kao i ostale poslovne aktivnosti (konzultacije sa studentima, ispiti, sjednice nastavnog vijeća i sl.), gdje god je to moguće, trebaju održavati na daljinu primjenom informatičko-komunikacijske tehnologije (on-line nastava, putem konferencijskih poziva, e-maila, Skype-a i sl.).

Okupljanje osoblja i studenata su jedino dopušteni tamo gdje je to nužno, za izvođenje nastave i ocjenjivanje (npr. održavanje nužne praktične nastave), u manjim skupinama i uz pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera za prevenciju COVID-19, stoji u zapovijedi kojom se odredba iz točaka 4. i 5. poglavlja VII ove naredbe primjenjuje i na fakultete prilikom održavanja nastave u novoj akademskoj 2020/2021 godini.

Tako je spomenutom točkom 4. Zapovijedi propisano kako u cilju sprječavanja širenja COVID-19, svaka obrazovna ustanova na području županije mora imati krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu COVID-19 i imenovan operativni tim za praćenje implementacije kriznog plana.

Točkom 5. koja se također odnosi i na škole i fakultete obvezuju se županijske uprave za inspekcijske poslove, kao i mjerodavni inspektori pri gradovima i općinama, da nalože svim obrazovnim ustanovama u županijama, u čijim prostorima i tijekom provođenja obrazovnog procesa može doći do prijenosa zarazne bolesti COVID-19, kao i drugih zaraznih bolesti, da uspostave i provodu redovite kontrole higijenskih i zdravstveno-tehničkih uvjeta u objektu i procesu rada, provođenje planova samokontrole sačinjenih sukladno načelima analize rizika i kritičnih kontrolnih točaka, a prema preporukama mjerodavnog zavoda za javno zdravstvo županije.

Navedeno uključuje i kontinuiran pojačan inspekcijski nadzor od strane mjerodavnih inspekcija u obrazovnim ustanovama s ciljem sprječavanja prijenosa COVID-19.

Zapovijeđu je definirano da se provođenje nastave u županiji organizira uz strogo i kontinuirano pridržavanje preporuka donijetih od strane mjerodavnog zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH (higijensko-epidemioloških mjera), kao i Preporuci za škole u kontekstu COVID-19 za školsku godinu 2020/2021 sačinjenu od Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Zapovijeđu Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i dalje je obvezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno dva metra, kao i u otvorenom prostoru, ako na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičkog razmaka od dva metra između osoba.

Zapovijeđu se dopušta županijskim stožerima ministarstava zdravstva uvođenje restriktivnijih i drugačijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u županiji, odnosno općini uz redovito informiranje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se, zbog COVID-19 epidemiološke situacije, izbjegavati javna okupljanja i ograničiti svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva ostati kući, te se telefonski javiti nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Nakon što je Odlukom Vlade FBiH od 29. svibnja 2020. stanje nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) prestalo s 31. svibnjem, Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva donosi zapovijedi i odluke koje su obvezujuće za krizne stožere županijskih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe.

Glas naroda

Za komentar iznad kakve veze ima sevina skola sa ovom bolesti sa kojom se cijeli svijet bori a ti se bavis glupostima a nedaj Boze da ti umre netko iz obitelji ili netko koga poznajes godinama i odjednom njega nema

Ko je umro od korone? Ljudi umiru od tumora i drugih teških bolest i šta se po tome pravi?
Ovdje ko god umren sa koronom računaju ga da je umro od korone.

corona je pokriće za nerad
nerad od doma
on lajn škola
on lajn fakulteti
sve se svali na narod a sve propada

Veliki kapitalisti, svakako odavno imaju u planu novu radnu snagu robota i to nije nikakva teorija zavjere. Ovo im dodje da svoje naumje jos lakse ostvare. Unatoc svemu, mozda se rijesimo dosadnih posova koji zatupljuju, ali nece nam ponuditi alternativu i vecina nas nece imat od cega zaradjivat. Sjedi kuci, brojat ce ti se koliko si zagadio okolis, koliko koristis energije baziranoj na ugljiku...

Od danas na snazi nove mjere Kriznog stožera FBiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari