Izborne prijevare u tijeku?

ljubuski.info

Pokušaj izbornih prijevara ponovo se nazire iako je do lokalnih izbora ostalo točno dva mjeseca. Na ovaj trend, na koji je Bosna i Hercegovina po svemu sudeći navikla, upozorili su i parlamentarci. Hoće li se i kako moći stati u kraj desetljećima poznatim izbornim prijevarama?

Ekipa BHRT-a je boravila u prostorijama gdje se provjerava 120 tisuća prijava za lokalne izbore pristiglih u Bosnu i Hercegovinu iz inostranstva.
Uočen je trend pokušaja raznih zloupotreba pojašnjava predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva. Detektirano je je nekoliko slučajeva gdje su prijavljene osobe koje su umrle, ali i veliki broj prijava pristiglih sa iste e-mail adrese.

Postoji veliki broj duplih čak i trostrukih prijava za istu osobu koje također u prilogu sadrže kopiju osobnih dokumenata. ono na šta sumnjamo to je da su određene osobe ili grupacije došle do kopije standardnih dokumenata naših građana i da su poslale duple fiktivne prijave, ističe predsjednik SIP-a BiH Željko Bakalar.

Ove i slične zloupotrebe poništit će SIP. A nadzirući predizborno razdoblje i sam izborni dan iz Koalicije "Pod lupom" tvrde da je najkritičnije glasovanje putem pošte.
Mi ćemo sigurno voditi računa tko to krade identitet. S druge strane velike političke stranke prave analizu izlaznosti na svakim biračkim izborima, tko izlazi, a tko ne izlazi na izbore. Pa oni koji ne izlaze vrlo često se fiktivno prijave da glasuju putem pošte, kaže Vehid Šehić iz Koalicije "Pod lupom".

Parlamentarci i stranački lideri smatraju da prevare nisu samo čin pojedinca ili političke stranke nego i nekih institucija. Kontrolu pored SIP-a trebaju preuzeti i druge sigurnosne institucije.
Neophodno je uključenje Tužiteljstva na svim razinama i SIPA-e i nekih drugih sigurnosnih organa. Treba da ostvarimo dovoljno jak pritisak da kažemo ne, posebno glasovanje poštom ne treba biti model kako se zloupotrebljava sustav, kaže poslanik SDS-a u Zastupničkom domu PSBiH Mirko Šarović.

Ja imam puno povjerenje u novoimenovani SIP i cijenim da e oni poduzeti određene aktivnosti da se u što većoj mjeri eliminiraju takve nepravilnosti, naglašava Dženan Đonlagić, zastupnik DF-a u PD PSBiH.

Inače, unos podataka i status prijave za lokalne izbore može provjeriti svaki građanin putem aplikacije SIP-a, kako se ne bi doveli u situaciju da ih je netko drugi prijavio i zlorabio njihovo pravo.

BHRT

Glas naroda

Neces majcin sine, svi za Antu

Koji je sad Ante, postoji li oti.

Ne kaže se Oti nego se kaže Otoji,seljače

nemere vas izać koliko mi listića moremo ukras-vaš hdz

Ne kaže se Nemere nego Nemeže,seljače

To kralju...svi za Antu..dosta su nas lopine krali...

Zete nedaj se, podrska

Bolje ti je bravaru da cuvas koze kao I dosada, nije pulitika zatebe

Vrati li babi pare znali se

Sad će Veljaci svi na noge i pokrasti izbore u korist HDZ a i Grab i Dole kura.c Greda zabraniti ulaz u školu i sl

Veljačka kenja je pojačala pulad nije više 305

Veljacka kenja , ima iha ima ..jel tako v*cko ?

Zasto zabranit ulaz u skolu

Koliko se ja sićan kad se je glasalo u Tite uvik je bilo 99% za kpj.Mislin da se je i tadan kralo.

Sad je zet bravar glavni baja, Paponjin pulenko

veljaci i grab imaju najviše HDZ uhljeba a vjerovatno i udbaša HDZ partije

Koliko vidim Sipa hapsi po Sarajevu I Mostaru zbog izbornih kradja . Ajmo idemo dalje pozdrav ovim uhodanim preverantima vec se sve zna za malverzacijske planove. . Sretno Zenica blix klavir.
Ante sretno I posteno .

Možemo iskočiti iz vlastite kože ali Milanović i Plenković primaju Dodika u posjetu

Primo je I Boban u Grudama Karadzica pa sta onda.
I Sloba ugošćavao Tudjmana.
Psi laju a karavane prolaze.
Starija je jarane Tvrtkova BiH I od Hrvatske I od Srbije.
To je cinjenica. Nikakvi Turci nikakvi Ugari

Ljudino skidam kapu. Sve istina.

Što se vara na izborima da se dođe na vlast a proračun je majka svih uhljeba u BiH

Od svih Hrvata u svijetu najbolje žive adzovci u BiH

Izborne prijevare u tijeku?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari