Ipak stiglo uvozno grožđe, domaći vinogradari ogorčeni

ljubuski.info

Tjednima se pričalo o zaštiti domaće proizvodnje i zabrani uvoza mesa, voća, povrća... u BiH sve dok ima viška domaćih proizvoda. Međutim, čini se da je uvoznički lobi ponovno ostvario pobjedu nad domaćim proizvođačima. Početkom tjedna, počelo je trganje grožđa, a na radijskim postajama i na panoima uz ceste prodaje se grožđe netom pristiglo iz Makedonije.

Ima ga dovoljno i cijena je od 1 KM do 1,20 KM, ovisno tko ga prodaje i gdje se prodaje, a na kvalitetu neću trošiti riječi jer dosadašnji kupci mu nemaju zamjerki. Imamo merlot, cabernet sauvignon, a od bijelog rizling, sauvignon i druge sorte, priča prodavač uz cestu u jednom hercegovačkom gradu.

Domaći vinogradari ogorčeni su jer im se puno obećavalo, a na kraju se ništa nije ostvarilo.
Izvoz je smanjen za 90 posto, a potrošnja na domaćem tržištu za 70 posto, ističu.

Grupacija vinara pokrenula je inicijativu za zabranom uvoza grožđa, državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac tvrdio je da će pokrenuti to pitanje na sjednici Vijeća ministara, ali očito se nije puno napravilo.
Naše grožđe je možda dvostruko bolje nego to što dolazi izvana, a cijena je praktički ista, a ove godine je i niža s obzirom na situaciju. Nejasno je da se ništa nije moglo učiniti da prestane uvoz i da ovdje priča zaživi. Da smo sada uspjeli ljude navući na ovo naše, imali bismo kupce i za budućnost, a ovako dovodimo u situaciju sve, a osobito male vinogradare, da ne trgaju uopće, da unište svoje vinograde, ovo im je poruka da se ništa ne isplati raditi, priča sugovornik iz Čitluka.

A da je teško u svim dijelovima zemlje, potvrdili su i iz Udruge vinara Hercegovine "Vinos" koja se obraćala i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS sa zahtjevom da se pomogne vinogradarima.
Nadležno ministarstvo nije nam se nijednom obratilo, dok druge države pomažu rješavati probleme koje imaju vinari. Ovdje se ne čini ništa kako bi se pomoglo ljudima u ovome poslu da prežive ovu godinu, kazao je nedavno Radovan Vukoje, vlasnik poznate vinarije "Vukoje" iz istočne Hercegovine.

Večernji list

Glas naroda

Država BiH se maćehinski ponaša prema svojim građanima i proizvođačima.. Ovo je UVOZNA država jer država naplati carinu i PDV prilikom uvoza a od domaće proizvodnje nama ništa u budžetu.. Takav odnos traje od rata i zato je danas ovakvo stanje.

Ta je bando vinogradarska vi bi narodu i sirotinji zabranili da odliju malo vina pa taman i od makedonskog grožđa, vi bi da morete nabili cjenu grožđa na 3km/1kg. Pa da samo vi koji ste jamili koncesije na hektare morete odlivat vino i diktirat cjenu grožđa i vina i oderat ovo malo naroda što je ostalo. Krivo vam što i sirotinja more odlit par stotina litara vina od jeftinog makedonskog grožđa i zimus malo uz vatru popit i zapivat. Vi bi da kupuju vaša "etiketirana vina" po 20km /1 litar eee nećeteeeeee.

Posadi lozu pa ćeš vidjeti ima li isplativosti prodavati grožđe za marka po kg.
Etiketirano vrhunsko vido hercegovačke proizvodnje košta cca 10 KM po butelji.. Uglavnom promašio si temu..

Neću sadit vinograd a neću ni kupovat "hercegovačka buteljirana vina" po 20km/1 litar. Hoću kupit 500kg jeftinog makedonskog grožđa i odlit 200 litara vina.
Vi bi na račun sirotinje glumili veleposjednike.

Uglavnom 10 KM za 0.75 l je bezobrazno skupo.Pij ga ti,a neka sirotinja odlike 200-300 litara i da litar dođe 1,5 KM.Ba li je svakako ne piju.

ovo je država koja radi za uhljebe a iseljava narod
država izvezi uvezi pare odabranim a kad se pokrade prodat će se eu kao kolonija a narod postaje roblje-ovo je nacionalna iznova

ovde vladaju nacionalni monstrumi nacionalnih stranaka uhljebi
da je titina demokracija za dan bi svi visili a ne bi ih spasilo što su komunisti i većinom udbaši
pretvaranje zemlje u koloniju je zločin protiv države i naroda-smrt fažizmu sloboda radnicim

koliko se sjecam da sam negdje procirao da zabrana nastupa od 15.09.2020, nije mi jasno zasto se niste bunili na taj datum.

nikakve zabrane biti neće domača proizvodnja je piši propalo sve to poklapa unija mi smo tržišna kolonija eu a oni su jeftiniji od diktatura država po porezu na rad i robu-domaći rad i proizvodnja su MRTVI od konkurencije

nedaju nam živit legalno zato svi sadite travu Kako god okreneš nećeš umrit od gladi,ako zaradiš nećeš ako u zatvoru završiš isto nećeš.čak će te uhljebi morat hranit

Evo sada realno pa zakoga mi glasamo za HDZ bih a toga istoga ne zanima Narod necemo imati okle platiti Struje oni misle da mi dobro zivimo ovo je stvarno jadno nasto ova jadna sirotinja spade

Dotakli smo dno..

Ja kupujen naše grožđe da je pet maraka kilo.

Jesi li? Samo čijim parama to plaćaš?

Plaćam HDZovin paran.

In vino veritas.Moja žena ne pije vino.

Makedonsko grouzdje je najbolje za pozobat,a pojedine vinarije su pod okriljem noći kupovali makedonsko grozdje za SVATOVSKA VINA.ove im godine neide naruku pa se prvi us,kokodakali

Jadni nebili odite u Makedoniju da vidite polja i vinograde pa će te prominit mišljenje o tom grozdju.

Kako to da se u Makedoniji, koja je razvijenija od BiH isplati proizvesti grožđe podjednake kvalitete i još ga prevesti u BiH sa cijenom manjom nego što imaju proizvođači u BiH. Meni to samo govori da su kod nas proizvođači ekonomski nesposobni, zaostali i neobrazovani.

Potpuno si u pravu,o i naši uzeli drzavnu zemlju džabe pa i sad monopol i da ubijaju cijenama. Sada prizivaju državu a neka pokažu koliko su poreza platili.

Ko da bi naši radili lozu da nema poticaja pa to znaju i djeca u vrtiću

Bravo,tako nam je u svim strukturama.al triba vazda ponavljat naše je Naj Naj Naj

Gdje ima da se kupi uvozni grožđe.... e sad da vas vidim poljoprivrednici.... zasadite 100 trsova loze, nemate adekvatnu mehanizaciju osim freze "Agrije" i dvije marke po kilu, ma super! Kada bude tako, i ja cu u poljopirvredu.

Glasajte za HDZ i dobit ćete Makedonski grožđe svake godine.

Za grožđe se zna, već zna li ko šta Ce bit sa smiljem, hoće li se podizati cijena?...

Ja,halo!!! Anđelko ovdje,neka bude kvalitet kao Makedonsko grožđe onda zabranite uvoz

Sav uvozni otpad većina jedu,jeftino uvoze i uzimaju se pare,narod zaluđen svim i svačim gladan nezna nigdje nego na bureke,pice i sendviće a bome i šiftari skupi.Tko je pametan jest će svoje domače i kuhat kruh kao naše bake što su radile,nisu išle dokturima i tražile uputnica kod doktura.Narod je na slijepom putu ide i vraća se na isto mjesto

Neču ja pit sirćet od Nikice iz Klobuka,uzmem pravog grožđa i sebi napravim extra vina

Ipak stiglo uvozno grožđe, domaći vinogradari ogorčeni
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari