Hercegovina odlučuje o državnom prvaku u cestovnom biciklizmu

ljubuski.info

Hercegovačko-neretvanska županija, točnije Grad Mostar kao glavni domaćin, ugostiti će cestovnu utrku "Hercegovina Classic", odnosno Državno prvenstvo u cestovnom biciklizmu - uspon, koje će se održati u nedjelju, 27. rujna.

Organizator Državnog prvenstva su udruga "Hercegovina bicikl" i Biciklistički klub Mostar, zajedno s Biciklističkim Savezom Bosne i Hercegovine, priopćili su u ponedjeljak organizatori.

Na Prvenstvu će nastupiti najbolji cestovni biciklisti Bosne i Hercegovine, a koji će se boriti za vrijedne UCI bodove koji se računaju za kvalifikacijsku normu za Olimpijske igre. Kako je istaknuo predsjednik udruge "Herzegovina Bike" Toni Zorić, koja je organizator ovog Državnog prvenstva, na prvenstvu će nastupiti BeHa biciklisti u svim kategorijama, a bitno je istaknuti da će i Mostar i Hercegovina imati nekoliko svojih predstavnika.
Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo biti domaćinom jednog Državnog Prvenstva, zapravo jedne od najbitnijih utrka gdje se biciklisti bore za naslov Državnog Prvaka i vrijedne UCI bodove. Hvala Biciklističkom Savezu Bosne i Hercegovine, koji je prepoznao naš rad i napore, te ponudio da Mostar i Hercegovina još jednom budu domaćini cestovne utrke najvišeg ranga. Utrka Državnog prvenstva ove godine nosi naziv 'Hercegovina Classic', a naša želja je da predstavimo Hercegovinu kao zemlju sporta i prikažemo je kao poželjno turističko odredište, izjavio je Toni Zorić.

Ekspanzija biciklizma

Biciklizam u Hercegovini je u velikoj ekspanziji, a u mnogo tome je pridonio i rad ove dvije udruge, koje vrijedno rade na poboljšanju uvjeta za bavljenje biciklizmom u smislu izrade biciklističke infrastrukture, turističke ponude, te predstavljanju biciklizma kao sporta i zdravog načina življenja.

Bitno je istaknuti da je ove udruge zajedno sa Uredom Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije kao nositeljem projekta početkom listopada organiziraju edukaciju cikloturističkih vodiča, kao i biciklijadu Upoznaj Hercegovinu - "Franciskana". Ove aktivnosti se organiziraju u okviru projekta prekogranične suradnje "Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore - Cycling Rural", financiranog od strane Europske unije.

Širenje ponude

Organizacija edukacije cikloturističkih vodiča sprovodi se u cilju širenja cikloturističke ponude ŽZH, kao i cijele Hercegovine, kroz projekat 'Cycling Rural', a nastavno na ovaj projekt organizirati ćemo i biciklijadu neke od najljepših krajolika koje Hercegovina nudi kako bi smo na najbolji način prezentirali sav cikloturistički potencijal Hercegovine. Tijekom vožnje, sudionici će moći obići: Franjevački samostan i muzej u Širokom Brijegu, Međugorje, Kravice, Franjevački samostan i muzej na Humcu, Koćušu, Avanturistički park Peć Mlini, seosko gospodarstvo Marića Gaj u Grudama, kao i sve lokalne i ruralne znamenitosti na ovim dionicama, kazao je Zorić.

Osim širenja cikloturističke ponude velike napore ulažemo i u rad s najmlađim skupinama i promociju profesionalnog biciklizma u Hercegovini. Već 6 godina za redom organizatori smo Državnog prvenstva u brdskom biciklizmu, a sada zajedno sa Biciklističkim Savezom BiH drugu godinu za redom organiziramo i Državno prvenstvo u cestovnom biciklizmu 'Hercegovina Classic'. Vjerujemo kako ćemo i ove godine unatoč problemima s pandemijom i teškim uvjetima u kojim se nalazimo uspješno iznijeti ovaj projekt te opravdati povjerenje koje nam je dato za organizaciju ovog važnog događaja za biciklizam u BiH, dodao je Zorić.

Start i cilj utrke biti će ispred tržnog centra Mepas Mall sa početkom u 12 sati, odakle će biciklisti voziti zatvorenu vožnju kroz grad, a nakon toga ih čeka zahtjevni uspon prema Gorancima i žestoka borba za naslov Državnog prvaka.

bljesak.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari