Izlazak policije zbog manje štete plaćati će vozači?

ljubuski.info

Velike su šanse da će vozači u BiH ubuduće plaćati naknadu ako zatraže izlazak policajaca na mjesto nezgode s manjom materijalnom štetom.

Tarifa još nije poznata, ali se zna da će, uđe li ova novina u Zakon o osnovama sigurnosti prometa na putovima u BiH, na ovaj način prikupljena sredstva ići u materijalno-tehničko opremanje Prometne policije.

Izmjene u tijeku

U Zakonu o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH, koji je na snazi, navodi se kako je policija dužna izići na mjesto nezgode u kojoj ima poginulih ili povrijeđenih, ili je nastala veća šteta, ali i kada je manja šteta, ako to zahtijeva jedan od sudionika nezgode. Ali, u tijeku su izmjene Zakona.
U slučaju izlaska nadležnog tijela unutarnjih poslova na mjesto prometne nezgode po zahtjevu jednog od sudionika u prometnoj nezgodi, plaća se posebna naknada koja predstavlja prihod nadležnog tijela unutrašnjih poslova po mjesnoj nadležnosti, navodi se u tim izmjenama.

U Ministarstvu komunikacija i transporta BiH rekli su kako se, u suštini, radi o problemu izlaska patrole Prometne policije na mjesto nastanka prometne nezgode čak i kada se radi o nezgodama s manjom štetom.

Ako je manja šteta...

Kako dodaju, poslije prometne nezgode u kojoj je prouzrokovana samo manja šteta vozači su dužni odmah ukloniti vozila s kolovoza i razmijeniti osobne podatke, te popuniti i potpisati obrazac europskog izvješća o prometnoj nezgodi.
Namjera Ministarstva jeste izbjegavanje ustaljene navike da se u svakom slučaju kod prometne nezgode poziva Prometna policija, čime se stvaraju nepotrebne gužve i zastoji, već da se kod prometnih nezgoda s manjom materijalnom štetom koristi propisani obrazac kojim se kod osiguravajućih društava rješava pitanje osiguranja nastale štete, a što je regulirano Pravilnikom o obliku i sadržaju obrasca europskog izvješća o prometnoj nezgodi, kažu iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Kako dodaju, u Nacrtu izmjena i dopuna Zakona-a dana je samo osnovna konstrukcija ovog člana, o čemu će se tek izjasniti članovi Radne skupine za izradu prijedloga zakona, kad će se definirati i ostali elementi u vezi s tim članom.

Što je manja šteta?

Milija Radović, vršitelj dužnosti zamjenika direktora Agencije za sigurnost prometa RS, kaže kako postoji problem koji treba riješiti, a koji se odnosi na propise koji reguliraju ovu oblast u smislu - što je manja materijalna šteta.

Prvo, kako na licu mjesta procijeniti koliki je iznos štete? Osim toga, u Zakonu o obaveznom osiguranju u prometu stoji da je manja šteta - do 500 KM. Istovremeno, prema Zakonu, manja šteta je kad na vozilu nisu oštećeni vitalni dijelovi i sklopovi i koje se može samostalno kretati. Ali...
Imate sad ovih novijih vozila kojima nisu oštećeni vitalni dijelovi koji se, recimo, odnose na upravljanje, na kočenje, ali mu far košta 1.000 ili 2.000 maraka. Može on nastaviti kretanje do najbližeg servisa, ali to nije manja materijalna šteta, pojašnjava Radović.

Opterećenje prometne policije

Istovremeno, on misli kako u odnosu na zemlje u regiji imamo najmanju primjenu europskog izvješća o prometnoj nezgodi.
Zašto je to problem? To puno opterećuje rad Prometne policije - za svako najmanje kuckanje, za štetu od 50 ili 100 maraka, zove se policija, koja mora napraviti uviđaj, kaže Radović.

Prema njegovim riječima, u tom procesu prođe sat ili dva, a za to vrijeme bi prometni policajci trebali raditi poslove kontrole prometa.
Zato se izmjenama zakona predviđa da u slučajevima u kojima se treba primijeniti europski izvještaj o prometnoj nezgodi, a kada jedan od sudionika nezgode zahtijeva izlazak policije, onda to i plati, rekao je Radović.

Sanja L. iz Banjaluke, međutim, kaže da su joj ove izmjene neshvatljive te da predstavljaju novi udar na džepove vozača.
Plaćam kazne, plaćam registraciju, dajem marku po svakom litru goriva. Što, malo im je? Hoće li država još nešto smisliti samo da nam uzme pare, pita se ona.

NN

Glas naroda

Neplaća oni ko zove nego oni što je kriv tako je bar u Njemačkoj 150 eura.

udri po narodu,oce li sta snosit osiguravajuce kuce

Zanimljivo, svakim danom nas sve više iznenađujete. Da se rastereti policija, a imaju vremena cijeli dan sjedit za radarom i slikat. Šta ako se ne mogu dogovorit tko je kriv, u tom slučaju policija treba izvršit uviđaj?

"policija" je svakako doo i leglo korupcije, čast i "nečast" pojedincima,kakva je policija kojoj politika stavlja rukovodeći kadar... pu

Pa zar ih već ne plaćamo i još nas pljačkaju na svalkom koraku? Znači triput ćemo ih plaćati da rade svoj posao? Šta ako je za nezgodu kriv onaj što bi trebao održavati ceste i brinuti se o sigurnosti,hoće li oni plaćati izlazak policije i štetu?

Treba platit! Šta hoćete vi,da policajci džaba rade?
E neće!
Aj vi džaba radite!
Stamite se

Srami se ti, odakle se izdvaja novac za policiju, zdravstvo? Šteta je šteta, bez obzira na materijalnu vrijednost i vaše je da radite svoj posao.

Radimo mi svoj posao vrlo dobro,ako nesto hoćes onda treba to i platit!
Šta bi vi,da vam se želje ispunjaju? Imamo i važnijeg posla od uviđaja a šteta 50 maraka

Totalno si kontradiktoran, u prvoj rečenici želja, u drugoj šteta. Izvini, nisam znala da je to isto? Netko nije pazio na satu.

Zelja ..
On pazi. Na satu. Aaa ?

Jesa,pa šta ćeš sad?

Pa ništa, svakako ćeš u policiju.

pravi mozak milijajca...

Kakav je nered u Sokolu zastitari policija pa kuda to idemo ljudi moji

Izlazak policije zbog manje štete plaćati će vozači?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari