Stranke dužne državi 200.000 maraka kazni

ljubuski.info

BiH je poznata po velikom broju političkih stranaka čija financijska izvješča svake godine dolaze pod lupu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, a najnoviji podaci iz te institucije pokazuju kako stranke duguju više od 200.000 maraka po osnovu izrečenih kazni.

Političke stranke imaju obvezu SIP-u dostavljati svoja financijska izvješća, a povjerenstvo je nadležno za provođenje Zakona o financiranju stranka, te donijeti odluku jesu li stranke ili druge osobe prekršile zakon.

Osim toga, svaku sumnju o kaznenom djelu koje se može dovesti u vezu s financiranjem i izbornom kampanjom obvezna je prijaviti nadležnom tužiteljstvu i drugim tijelima nadležnim za provođenje zakona.

U najnovijem izvješću o provođenju zakona iz nadležnosti SIP-a, koji je upućen u parlamentarnu proceduru, istaknuto je kako je lani doneseno 15 odluka kojima su novčano kažnjene političke stranke u ukupnom iznosu od 76.500 KM i to zbog kršenja Zakona o financiranju političkih stranaka u 2016. godini.

Izrečene kazne su od 1.000 do 11.700 KM, a za 13 stranaka, koje nisu podnijele godišnje financijsko izvješće za 2017. godinu i nisu omogućile pristup svojim prostorijama zaposlenima u Službi za reviziju kako bi procijenili njihovo poslovanje, uručena je administrativna mjera kojom im je uskraćeno pravo kandididature na sljedećim izborima.

Od 2005. do 2019. godine doneseno je 498 odluka o kažnjavanju i pet odluka o kažnjavanju fizičkih osoba, od čega su 405 novčane kazne, u 96 odluka je riječ o kažnjavanju administrativnom mjerom zabrane kandidiranja i dvije administrativne mjere kojima je strankama naloženo dio sredstava uplatiti u dobrotvorne svrhe.

Glas naroda

zašto im se ne zabrani rad ko nama što ne daju registrirat auto zbog nekakve bezvezne kazne

Stranke dužne državi 200.000 maraka kazni
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari