Film o ženama koje su ostatak života odlučile proživjeti, a ne preživjeti

ljubuski.info

Nakon što je prošle godine na AJB DOC film festivalu predstavila dokumentarni film "Lakonoga", Lejla Zvizdić se vraća i na treće izdanje festivala, gdje sada predstavlja film "Dream Team Babe". Radnja prati šest energičnih bakica iz Ljubuškog, koje zajedno imaju više od 450 godina i povezuje ih zajednička ljubav prema rodnoj grudi, pjesmi, životu i druženju.

Novi dokumentarni film "Dream Team Babe" scenaristice i redateljice Lejle Zvizdić zatvorit će treće izdanje AJB DOC filmskog festivala 15. rujna. Njezin dokumentarni film "Lakonoga" je prošle godine na AJB DOC festivalu dokumentarnog filma doživio ogroman uspjeh i izazvao veliki interes javnosti.

No ove godine Zvizdić donosi nešto drugačiju priču - "Dream Team Babe". Objašnjava kako je željela napraviti film čija će tematika odudarati od dokumentaraca na koje smo navikli. Željela je snimiti nešto što će opustiti i nasmijati ljude.
Ideja se rodila spontano. Na kolegiju Jutarnjeg programa BHT1 smo razgovarali o potencijalnim temama i kolega Leo me je pitao jesam li čula za bake iz Ljubuškog, o kojima se u hrvatskim medijima pojavilo već nekoliko priča. Prvobitno sam mislila da je u pitanju rock bend bakica. Krenula sam istraživati o njima. Spoznaja kako to nije rock bend, nego pjevačka skupina koja izvodi autentične, tradicionalne pjesme obojene preduhovitim tekstovima bila mi je još egzotičnija. I znala sam da iza tog prvog dojma ekstrovertnih, zabavnih i uvijek nasmijanih bakica sigurno postoji slika njih koju tek treba otkriti. Već sljedeći dan sam bila u Ljubuškom, u domu frontmenke Nade, gdje sam zamolila da okupi sve babe. To je bio dan u kojem sam se zaljubila u njihovu energiju i rekla 'one moraju biti moje', prisjeća se Zvizdić.

Proces snimanja je uz manje prekide trajao skoro godinu, a redateljica ističe kako je tek naknadno shvatila koliko je cijeli projekt značio ekipi bakica.
Tek sam poslije shvatila da sam, s još nekoliko ljudi, bila kreator njihovog mozaika sreće. Recimo, nakon snimanja scene njihovog dolaska na motorima na 'Ljubuško ljeto', baba Anica zvana Tetka mi se zahvaljivala što sam im priuštila tu uspomenu u životu. Ne događaju se u malim sredinama atraktivni događaji kao u velikim gradovima, zato kada dođete u te sredine i ponudite im takav sadržaj, znajte da ste im učinili veliku čast. Tako smo na 'Ljubuškom ljetu' imali posebnu najavu, gdje je moderatorica pozvala ljude u gledateljstvu da pljeskom pozdrave filmsku ekipu koja mjesecima snima film o njihovim Dream Team Babama. Dakle, njima je to atrakcija. Kao što je bila i pretpremijera filma, zatvorenog tipa, u Ljubuškom početkom srpnja. Babe su tada vidjele film prvi put i ne mogu vam opisati koliko su bile sretne i ponosne. Na drugoj minuti filma se sala orila njihovim smijehom. Uzgred, projekciju filma smo organizirali u hotelskoj sali, jer Ljubuški nema kinodvoranu. Radovalo bi me, ako bismo ovim filmom, doprinijeli da taj projekt konačno bude realiziran, pa možda da upravo film 'Dream Team Babe' bude prva projekcija u tom kinu, zašto ne, kaže.

Zvizdić nastavlja objašnjavati kako grupa baka nevjerojatnom energijom i šarmom plijeni pažnju gdje god se pojavi te podsjeća kako su nedavno nastupile i na svjetskom show programu "Supertalent".
Nevjerojatne su. Iza svake od njih krije se različita i teška životna priča. Narušeno zdravlje, mizerne penzije, rad u poljima za dnevnicu, samoća i tuga za izgubljenim bračnim drugovima i djecom rasutom po svijetu. Sve su udovice, osim jedne. Ali usprkos teškim uvjetima i okolnostima, ne predaju se i ne čekaju da im smrt pokuca na vrata. Posljednju dionicu života odlučile su živjeti punim plućima, govori.

Dakle, od prvog dana smo izgradile visok stupanj povjerenja i kooperacije, što je vrlo važno redatelju u procesu snimanja. Odnos koji danas podrazumijeva da će mi javiti ukoliko je neko od članova obitelji baba bolestan ili ima smrtni slučaj, sa mnom ili producentom se konzultirati čak i o njihovim nastupima i dugoročnijim planovima. Doživljavaju nas, rekla bih, kao članove obitelji i kao njihove svojevrsne menadžere. Ja sam sa svojom obitelji, i nakon završenog snimanja filma, vrlo često u Ljubuškom. Vratim se s Jagodinim krumpirom i rajčicom, Blagicinim paprikama i višnjevačom, u kući imam cvijet koji se zove po babi Kati, a koji mi je presadila iz svojg vrta. Dakle, sada kada, nažalost, nemam više biološke bake, imam stečene babe, nasmijano govori Zvizdić.

Babe su slatke, zabavne, energične i nikad ne možete pretpostaviti kako će vas iznenaditi. Gledatelji će ih imati priliku upoznati kroz 45 minuta filma koji će zatvoriti ovogodišnji AJB DOC, a koji će biti dostupan na online platformi festivala.

U samoj odjavi su i urnebesne bonus scene sa snimanja koje nisu ušle u ovu kraću verziju filma. Film su podržali Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Ministarstvo za kulturu i sport SŽ-a, Grad Ljubuški i Općina Ilidža.

Zvizdić naposljetku govori kako već razvija scenarij za novi dugometražni dokumentarni film, produkcijski izrazito kompleksan i zahtjevan, jer zbog specifične tematike zahtijeva snimanja na tri kontinenta.

Glas naroda

što se tiće kina, imali smo mi kino prije 100 godina, ali je bilo ruševno. Imali smo i načelnika koji ga je gradio 16 godina i nikad ga dovršiti. Hvala Bogu kad ga više nemamo.
NAĆELNIKA, ne kino

Kad bude kino e tek ćeš onda vidjet kina...

piva bi i ja da imam NJemacku mirovinu

Dasi radija u Njemackoj imalibi i vi mirovinu ovdastese setali doksu drugi leda popili u Njemackoj 3

Ma sve je to u redu nego znali se ako nije tajna uskoro su izbori na čiju će se stranu svrstati Drim Babe kome će dat podršku gledano ipak imaju odredjeni publicitet kod naroda. Gledano imaju dosta životnog iskustva kako vide ovo današnje stanje budućnost omladine na ovim našim prostorim trebali po njima doći do nekakvih promijena ili i dalje neka samo ima Kruha i Igara.

Pa daće HDZu, kome drugom,ipak su one samo obične sehljanke...da postanu popularni u svitu kao Iron Meiden opet za HDZ. Može sehljak sa sela ali ne može selo iz istog....

Pibisnile babe..umislile se da su neko i nešto...bolje im je da side kuci i odmaraju...okle im samo tolika energija i volja za hodanjem ko da su tek ušle u pubertet...

Aferim ti Toni voditelju s radija što si cilu kulturu U Ljubuškom sveo na nekoliko baba koje kruničaju sa se oženiš. Kad se oženiš s onim dećkom a babe umru onda gledaj i to smanjit na jednog diplara ili nekog ko zna u frulicu lipo puvat.

Dobra besida

Dajte snimite prilog o novootvorenim tvornicama u Ljubuškom i stotinama zaposlenih mladih ljudi...Aha, nema se šta snimit. Pa neka nam onda baba, tako i triba..

Što bi se oni brinuli za tuđu dicu kad imaju svoju

Ludi je onaj ko babama daje na vaznosti, babe ko babe nisi lose ali za seoske priredbe. Ljubuski je ipak grad

Ajde babe jednu onu sa mladeži nemoze nam niko nista..ali

Film o ženama koje su ostatak života odlučile proživjeti, a ne preživjeti
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari