Mjesta u biračkim odborima plaćaju se između 500 i 2.000 KM

ljubuski.info

Posjeta zamjenika pomoćnika državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država Metjua Palmera Mostaru, kako da bi dao podršku održavanju transparentnih i poštenih izbora u ovom gradu, aktualizirala je jednu staru boljku političkog sustavau Bosni i Hercegovini - potencijalnu prodaju i razmjenu mjesta u biračkim odborima, da bi stranke protuzakonito imale više članova nego što Izborni zakon nalaže.

Ta je praksa odavno poznata, a aktivisti i promatrači će morati dobro otvoriti oči - da izbornim procesom, odnosno voljom birača - nitko ne bi mogao manipulirati.

O manipulaciji sa biračkim odborima nakon sastanka s Palmerom progovorio je predsjednik gradskog odbora SDP-a Mostar Arman Zalihić.

Pozvao je nadležne da preispitaju motivaciju stranaka koje u Mostaru nemaju predstavnike ni ogranke a sudjeluju u izborima.

Predsjednik Gradskog odbora SDP-a Mostar Arman Zalihić kaže:
Treba obratiti pažnju na to da se u Mostaru prijavilo 50 političkih subjekata na izbore, a od toga 80 posto uopće nema ogranak u Mostaru, što znači da je njihov motiv da netko ispred tih stranaka postavlja svoje ljude u biračke odbore. Nije normalno da politička stranka koja u svom imenu ima Maglaj i Čapljinu prijavljuje se na izbore u Mostaru.

Malverzacije sa prodajom ili razmjenom mjesta u biračkim odborima otkrivene su prvi put na lokalnim izborima 2004. Takve manipulacije, iako javna tajna, teško su dokazive.

Neslužbeno se doznaje kako se mjesta u odborima kupuju ili prodaju. Ovisno o veličini biračkog mjesta, pozicija u odboru plaća se od 500 do 2000 KM.

Ivana Marić, politička analitičarka kaže:
Svima je poznato da se na taj način rade izborne prevare da bi dobili mjesto u izbornim odborima i da bi ga prodali većim strankama ili da bi zaradili novac na izborni dan kako bi se vršile dodatne malverzacije. To nije nikakva tajna, godinama se ponavlja iz izbora u izbore da rade na taj način, manipuliraju i da se izigrava volja građana i da dobivamo zastupnike za koje građani nisu glasovali.

Dugogodišnji civilni aktivist i politolog Husein Oručević na mostarske izbore izlazi kao nezavisni kandidat. Upozorava kako izborni inžinjering, koji je postao ustaljena praksa, neće biti eliminiran dokle god se glasovi broje ručno i presuđuje ljudski faktor.
Te analogne, te van digitalne strukture kontrole onoga što ce izlaziti iz tih kutija su već proučene i znamo što rade i kako rade. Kada bismo doveli tehnologiju puno bi bilo lakše govoriti o fer političkim izborima, kaže Oručević.

Površnim pogledom na listu prijavljenih političkih subjekata i laiku je jasno kako sudjelovanje pojedinih nema nikakvog smisla. Predstavnici stranaka koje nemaju svoje ogranke u Mostaru koje su novinari zvali za komentar nisu bili raspoloženi za izjave. Svi su bili ili na važnim sastancima ili su jednostavno, nakon što bi novinari rekli zbog čega zovu, spustili slušalicu.

BHRT

Glas naroda

Ne znam da igdje u svijetu postoji elektronsko glasanje i nije mi jasno, kad se hakira Pentagon ,kako može onda ono bit sigurnije.,Ovi umjesto da traže tehnička poboljšanja u postojećem načinu glasanja ,vjerovatno radi samopromocije,traže nemoguće.Na svakom biračkom mjestu postoje mogućnost postavljanja posmatrača različitih političkih opcija i ,ako se ne varam,neograničenog broja.Svaka,krađa i manipulacija je krivično djelo.I šta im onda fali?Ne mogu svatit.

treba da bude video nadzor da se gleda kako izbori teku i otisak prsta ali da se uvede otisak prsta ovi bi nam dugoprstići i prste kidali nije bitno koliko naroda izidje kada oni imaju olovke i olovke im treba uzeti

puno naroda sidi kući ljeno a svi uhljebi moraju glasat ili gube posa i položaje
ide se uslikat da si glasa da imaš posa
treba masovno izić na izbore preko 65%

Triba nam političar čija će osobnost uspjet pokrenut mase.Bez toga ništa.

Džabe izlaznost ako ne bude "pošteno" pribrojavanje!
Jedna od 10božijih zapovijedi glasi
-ne ukradi-
pitam ovi što kradu na izborima kako oni to tumače?

Odriši nji škropan grija i poškropi partijske dugove uz pinku naravno.Sad je na redu otvaranje kakva noćnog kluba kafić je podbacio.

Niko do sad nije osuđen za krađu na izborima pa to znači ili ne kradu ili im vi niste dorasli.Zapovjed je i da se ne laže pa bi i ti o tom triba razmislit.

ko broji oni dobiva. nemere vas izać koliko mi moremo ukras, već smo u dobra doba rešili i ove izbore još samo doradit neke pojedinosti i dijaspora je naša

Brojenje se ,kao i izbori ,nadzire tako da vam i to pada u vodu.Jedini vaš način je da motivirate ljude da iziđu i glasaju za vas a sve ovo drugo je pravdanje eventualnog neuspjeha.

Samo u Veljacima. Sve ispravno. Ivan Mišetić će da napiše ako ste što propustili Hahaha.
I ove godine se prodao paravojsci.. Ima da zaokruziva do ponoći. Kad ste oho

Većina ovi što ne izlaze na glasanje je protiv HDZ.

Iskren i istinit komentar.
Šta će jadnici, najveći domet im je biti uhljeb.
Zamisli koliko treba čovjek biti jadan da traži rodbinu, kumove i prijatelje po dijaspori da glasaju za njega/nju na toliko nepošten i nemoralan način. Broj 16 na listi

Tko je taj famozni Br 16 na listi. Mora bit neka poštenjačina i intelekt.

To pitanje postavi likovima iz vladajuće stranke

dijasporo šaljite pare zato smo vas tamo zaposlili a ne mantaj te mi u HDZu imamo program kako ih potrošit ko i dosad
vi ne trebate glasat naša mašina glasa za vas vi samo delaj te.zna se

Dapače, šalijte pare da ne ispadne da smo vas džaba poslali Merkelici i šire...a vi što bi se vratili a nemate su čim tj. nema para za povratak predlažemo stopiranje ako je po Evropi a ako je preko Velike Bare- lagano plivanje te potom stopiranje kao takovo.

Koliko god ste vi nama dali toliko ćemo mi vama poslati, a to je 0,00 eura. Ova generacija nije naivna i da puši vaše fore ko naši stari. Nisu vam sve ovce na broju, a i ćuku ste izgubili.

više para daje dijaspora nego uhljebi podatak od MIRE bulja 6%

Baš ko je taj br 16 na listi?

Potraži listu kandidata za GV Ljubuški vladajuće stranke pa ćeš znati tko je.

Mjesta u biračkim odborima plaćaju se između 500 i 2.000 KM
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari