Inspekcije pojačavaju nadzore, angažirani novi inspektori

ljubuski.info

U uvjetima pogoršane epidemiološke situacije, sva nadležna inspekcijska tijela Federalne uprave za inspekcijske poslove, u skladu s naredbama kriznih štožera nadležnih ministarstava zdravstva, kao i preporukama nadležnih zavoda za javno zdravstvo, prioritetno su usmjereni na aktivnosti intenzivnog praćenja implementacije obaveznih epidemioloških mjera na terenu, a u cilju sprječavanja daljnjeg širenja i suzbijanja infekcije Covid-19 na području cijele Federacije BiH, priopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Navodi se kako je osiguran i dodatan broj inspektora po ovlaštenju za obavljanje poslova sanitarne inspekcije, odnosno puni angažman raspoloživih kapaciteta, kao i provođenje timskih nadzora u dosta ograničavajućim kadrovskim uvjetima.

Federalna uprava za inspekcijske poslove je već ranije ovlastila dodatan broj inspektora kako bi se osiguralo kumulativno prisustvo inspekcijskih tijela na teritoriji FBIH, kao pomoć i podrška županijskim inspekcijama.

Inspekcijska tijela intenzivno rade na provođenju odredbi Zakona zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBIH i provode pojačane inspekcijske nadzore od kraja svibnja s fokusom na sredine visokog epidemiološkog rizika, uz stalno praćenje informacija i uputa federalnog/županijskih kriznih štožera, ali i rad po prijavama građana.

14.993 inspekcijskih nadzora

Federalna uprava za inspekcijske poslove, po zaprimljenim brojnim predstavkama građana, u prethodnom razdoblju izvršila je timske inspekcijske nadzore na području Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog te Hercegovačko-neretvanske županije, uz kontrole nad implementacijom mjera i osiguranja obaveznih sanitarnih uvjeta na području Neuma.

Prilikom kontrole hotela, trgovina i ugostiteljskih objekata federalni inspektori su ustvrdili nepravilnosti u domenu nepridržavanja ili neodgovarajućeg provođenja minimuma epidemioloških mjera, ali i nepravilnosti po pitanju fiskalizacije.

Prema trenutno dostupnim podacima, federalni inspektori su u kontroli pridržavanja epidemioloških mjera od početka srpnja do početka rujna izvršili 513 inspekcijskih nadzora, kojom prilikom su izdana 42 prekršajna naloga s financijskim teretom od 80.500 KM.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove napominju kako je od ožujka do završetka kolovoza, prema objedinjenim podacima koje su dostavile županijske inspekcije, s interventnim nadzorima federalnih inspektora, u pogledu kontrole epidemioloških mjera ukupno izvršeno 14.993 inspekcijskih nadzora.

U tom razdoblju doneseno je 1.735 rješenja o otklanjanju nedostataka, izrečeno 479 prekršajnih naloga s financijskim teretom od 810.815 KM, te 12 mjera o zabrani rada. Prema trenutno dostupnim podacima, u kolovozu je izrečeno 4.953 mjera samoizolacije za osobe koje su ostvarile rizičan epidemiološki kontakt.

Manjkavosti u hotelima

Što se tiče načina djelovanja inspekcija, restriktivan stav u smislu stroge primjene kaznenih odredbi i kazni iz Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH rezultirao je povoljnim rezultate po pitanju stege, odgovornosti i uozbiljenja subjekata nadzora na terenu. Shodno navedenom, u posljednje vrijeme se, prilikom kontrola hotela, ugostiteljskih objekata i trgovina, bilježi izvjestan broj manjkavosti u smislu nepravilne primjene i provođenja obvezujućih mjera u, ali se, u vrlo kratkom roku, otklanjaju nedostatci i o istom obavještava postupajući inspektor, navodi se u priopćenju Federalne uprava za inspekcijske poslove.

Kako je prema uputama epidemiologa u prethodnom razdoblju zabilježen porast broja zaraženih u uredskim prostorijama pravnih i fizičkih osoba s većim brojem zaposlenih, nastavljene su i usmjerene kontrole po pitanju provođenja kriznih planova pripravnosti pravnih i fizičkih osoba koji zapošljavaju više od 20 radnika unutar radnih prostorija.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove navode kako je, tijekom ovih usmjerenih nadzora, utvrđena korektna razina pridržavanja kriznih planova pripravnosti u općinama na području Kantona Sarajevo (Centar, Stari Grad, Novi Grad, Novo Sarajevo, Ilidža, Hadžići) i javnim poduzećima, uz potrebu za otklanjanjem nedostataka u kriznim planovima pripravnosti određenog broja subjekata nadzora.

Glas naroda

Kako su birani ovi po ocni inspektori,moze link od natjecaja [ * neprimjereno * ] lopovska.

Nemere

Kafici puni po ljubuskom kakve inspekcije

ko kaže da nema posla pogledajte samo koliko se inspektora zaposlilo u zadnjih pola godine

Inspekcije pojačavaju nadzore, angažirani novi inspektori
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari