Zbog proračunske rupe Ljubuški odustaje od brojnih projekata

ljubuski.info

Zbog gospodarske i financijske krize, koju je izazvala pandemija koronavirusa, Ljubuški je, kao i sve druge lokalne zajednice, morao ići na rebalans svoga gradskog proračuna.

Iako su porezni i neporezni prihodi smanjeni za 2,050.000 KM, ipak se došlo do smanjenja proračuna od prihvatljivih 600.000 KM.

Umjesto planiranih 13,149.000 KM, usvojen je novi u iznosu od 12,549.000 KM.

Velika proračunska rupa pokrivena je znatnim dijelom viškom prihoda od 500.000 KM iz 2019. godine i kapitalnim primitkom u iznosu 950.000 KM, dobivenim prodajom zemljišta u poslovnoj zoni Zvirići.

Tri projekta

No, to nije bilo bezbolno, moralo se odustati od tri veoma važna projekta čija je ukupna vrijednost 1,200.000 KM. Odustalo se od preuređenja zgrade Gradske uprave u kojoj se nalaze Knjižnica, Gradska vijećnica i PU Ljubuški i, zajedno s tim, izgradnje podzemne garaže i preuređenja Trga dr. Franje Tuđmana, za što je planirano izdvojiti 600.000. Za druga dva projekta bilo je namijenjeno po 300.000 KM - uređenje gradskog prostora Stube i druga faza obnove zgrade Gimnazije.

Međutim, u rebalansu su učinjene i druge promjene i preslagivanja u rashodovnoj strani. Izdaci za usluge odlaganja otpada na komunalno odlagalište povećani su za 40.000 KM i sada iznose 300.000 KM, usluge popravka i održavanja cesta povećane su za 590.000 KM pa su sada 1,190.000 KM, transfer za kulturu povećan je za 50.000 KM i sada iznosi 180.000 KM.

Šest subvencija

Transfer za projekt Fort-Net, planiran iznosom od 300.000 KM, smanjuje se za 80.000 KM, tekući transfer udrugama građana povećan je za 60.000 KM i sada je 185.000 KM. Došlo je do promjena u iznosima šest subvencija: subvencija za RTV Herceg Bosne povećana je za 20.000 KM i iznosi 58.000 KM, za Radio Ljubuški veća je za 18.500 KM pa je sada 118.500 KM, za Dječji vrtić veća je za 20.000 KM i sada je 200.000 KM, za rad TZ-a Grada Ljubuškog povećala se za 30.000 KM na 50.000 KM, subvencije privatnim poduzetnicima malog i srednjeg poduzetništva s 20.000 KM povećale se na 220.000 KM, subvencije za žene poduzetnice smanjene su s 50.000 KM na 20.000 KM.

Kapitalni transfer za vjerske objekte veći je za 100.000 KM, sad iznosi 190.000 KM, za vodovode smanjen je s 290.000 KM na 200.000 KM, za groblje povećan je za 140.000 KM pa je sada 180.000 KM. Kapitalni transfer za sportske objekte umanjen je za 150.000 KM, sada iznosi 50.000 KM, troškovi uređenja nove zelene tržnice uz kružni tok sa 100.000 KM smanjeni su na 50.000 KM, odustaje se od uspostave meteorološke stanice za što je bilo planirano 40.000 KM, za izgradnju amfiteatra u Gradskom parku iznos od 90.000 KM smanjuje se na 40.000 KM.

Odustaje se od preuređenja prostora u OŠ Vitina za dječji vrtić, za što se kanilo utrošiti 65.000 KM, za infrastrukturu u poslovnoj zoni Zvirići s 90.000 KM smanjeno je na 50.000 KM, za javnu rasvjetu sa 140.000 KM na 90.000 KM, za nogostupe sa 160.000 KM na 110.000 KM.

Ivan Kaleb | Večernji list

Glas naroda

Zašto se povećao izdatak za vjerske objekte. Vjerski objekti bi u ovoj godini krize trebali biti zadnji na listi prioriteta jer su realno dovoljno dobro uređeni za svoju svrhu, a također smatram da Crkva ima dovoljno resursa da sama pokrije svoje potrebe

Od svih stavki a ima ih koliko hoćeš ti vidjela vjerski objekti ,prošla su vaša vremena kad je se Crkvi branilo pod1 pod 2 to je za dom Sv.Ante mnogi ljubušaci su se odgojili tu naučili svirati pjevati igrati kolo i ostale stvari A i dalje će kobogda bez obzira na vas pojedince koji mrze sve vjersko

U mom komentaru vidiš napad na crkvu koji ne postoji. Smatram da je početnih 90 tisuća bilo sasvim dovoljno za vjerske objekte i u doba krize treba ulagati u ono što novac može vratiti i u naredno vrijeme ga povećati, pa se onda balahati kulturom, sportom i vjerskim objektima.

Kakve veze ima mržnja sa tim što je realno skrenuta pažnja na pogrešna ulaganja u krivo vrime.Sva ulaganja,naročito u ovom vrimenu,koja nemaju za rezultat po mogućnosti proizvodni karakter ili bar dobrobit cjelokupne zajednice triba stonirati.Kanalizacija,tehničke vode,ukrupljavljanje posjeda,sređivanje gruntovnice i druga svekorisna ulaganja su sad potribna a onda vjerski objekti,groblja,lovačke kuće i razni stapovi i čudesa.

Čuj ovog uhljeba naučili igrat kolo !igraj trude kuci seljacine to i je za te [ * neprimjereno * ]a te trusa!

Stipe Bubalo šef financija u Općini, on tamo radi teški kriminal, daje lažne iskaze istražiteljima MUP-a

Bas me zanima kako bi izgledala podzemna garaza od 600.000 KM i to sa preureďenjem trga.

ko to šiša bitno je vrtikolo na plantaži da što brže zaokruži omladina prema zapadu.
eno podigli su ga uzrak da se ne vidi da nikuda nevodi, već do privatnih placeva koji se već znaju čije su, pa more jedna za načelnike pata i mata oli ti ga "Aj e to":

hajmo lolo,hajmo lolo
svi u vrtikolo.

Nista se tu nece raditi prija ce se srusit stara zgrada opcine da bi se prve tri godine tu posadili krompiri a kasnije iznova gradila zgrada opcine po novom planu.A dok to traje opcina bi prosetala u novu zgradu preko puta.Novac je vec osiguran od ljubuska iz cijelog svijeta.Sadasnja cijena projekta je oko 3,6 mil.KM.Tako da bi je odmah mogli nazvat zgrada nase opcine.

Biće za TD company

hahahhaha prodaja zemljišta u poslovnoj zoni zvirići, po kojoj cijeni je prodano tokmaci
skuplje su platili nativi za povrat istog za duplo nego su ga prodali za projekat solarne elektrane a tri radna mista dovoljna za elektranu, eto vam napredka i poslovne zone, fujjjj....!

Prodano Lučićima po 2KM. Vraćeni po 1,5 KM. Prodajno za solare po 12 KM. Gdje je tu to duplo.

Znači da ALBA umjesto dosadašnjih 260 000 KM.
sad dobiva svake godine 300 000 KM.
Tužni Ljubušaci, uništit svoje Komunalno, a Austrijancim svake godine darovat tristo tisuća maraka.... aaaauuuu, šta se više čeka, kad će ta revolucija?

"........Izdaci za usluge odlaganja otpada na komunalno odlagalište povećani su za 40.000 KM i sada iznose 300.000 KM, usluge...."

Ne mogu da vjerujem, to bi bilo isto kad bi subvencirali gorivo ljubuškim Taksistima!

U čemu ovdje vidiš problem?Poskupilo odlagalište sa kojim Alba nema veze.A što se tiče čistoće,Alba je čistija 100 puta od bivšeg Komunalnog.

Hlo, problem je u vama, čistija vam ALBA od Komunalnog, pa šta pričaš jadan nebija?
Ko naređuje tim radnicima da bolje čiste ili ko organitira poslove u ALBI a ko u Komunalnom, - niste ni to sposobni.
Vidjet ćete kad ljudi progledaju i shvate vaše ugovore i pogodovanje Austrijancim.
Jeli se u drugim gradovima pogoduje ALBI, tko im još plaća deponij već Ljubušaci.
Kone još voze otpad na taj deponij koji plaća Ljubuški?
Aaaaaaaa, jadna vam majka nakon izbora kad dobijemo sve te ugovore u ruke.

A di ima ta besplatna deponija?Jos nismo culi za nju ,jedino ako ne mislis na odlaganje kraj puta.Vi ste se u Komunalnom sad sitili radit ali prosla baba sa kolacima

Pa totigaje što baba kaže više od iljedarke dnevno pa MAŠALA...MAŠALA.
Kupe li oni smeće džaba ili Narod ne plaća.

Mislim da zelenoj tržnici nije mjesto ondje kod kružnog Bolje naći neku drugu lokaciju pozdrav

Ono je ruglo

Tz i Bebek povecali budzet da on i brat mogu se naslikavat dzaba po utakmicama i pjevati Mi Hrvati i pjesmu iz Lipika. Razgodite malo sad ce izbori a Brko je izgubija par kila ostavite za plecke u Udovica.

Da mi je znat šta im predstavlja ovaj "transfer za kulturu" od 180 000? Jel u to spadaju ove likovne kolonije i jazz festival koji se nije održao? Šta još? Koji smo mi kulturnjaci, cijelo ljeto nije bilo događaja ili je bilo samo za odabrane

To je za dream team babe, I onda legne lova na racun, bake prikazu par laznih racuna u vrijednosti 50 000 maraka I te pare idu onomu tko je odobrio donaciju.

Pa očito rebalansom se štimalo da bude i za izbore.!!!!

Tako i za krpljacinu cesta

Pa da, Ljubuski grad, i ne može isfinancirat meterolosku stanicu, a Grude mogu, a hocete razvijati turizam i ostale popratne djelatnosti. Bože čudne li pameti.

To je svakako pris.ravanje.Zar nije dosta jedna za cijelu zupaniju?

Evo prilike kandidatima oporbe za gradonacelnika da pokazu sta znaju,mogu i hoce

Koliko god izdvoite za Albu svaka marka vam je opravdana!
Jedini oni rade svoj posa 150 posto,a ovi što ževjaju na Albu bacaju svoje smeće po mraku u moju kantu ili ga odlažu pored puta.

Alba je Njemačka firma a ne Austrijska

Opravdano je kad ugovori dođu na vidjele, pa se usporede sa drugim gradovima kojima, za razliku od Ljubuškog, ALBA uplaćuje u njihov proračun zato što gospodari njihovim otpadom.

Tko postavi onog Stipu Bubala u gradske financije,pa on je letao za Gašparom Ivicom iz HDZ 1990

Kad smo već kod smeća što se ovi stranci ne sjete napravit neko reciklažno ppstrojenje da razvrstavamo otpad, a ne sve na Uborak koji će se uskoro zatvorit. Naši se očito ne znaju, treba im za to EU

Htilo je se na Cernu ili Crnopodu ali nisu dali.Ja mislim da bi tribalo napravit na brdu iznad Miljkovica za cijeli redion i sire (i spalionicu)a sa energijom zagrijavat bolnice i vece potrosace

Lako je voditi Grad kada ima para vodiga kada ih nebude dovoljno kace to kino Markoticu dije zapelo

Pa Markotić je još VD gradonačelnik , pričekajmo, šta mu narede njegovi šefovi to će raditi.
Nemojte se veseliti da će Markotić odlučivati

Ko i lipi ministar David Grbavac, samo šeta divojke uokolo pobro moj.

Bolje rupe u proračunu nego rupe na cesti.Što više projekata,više rupa, taprpatsamo znaju raskopat i

Kakve divojke, kakav ministar, kakav Ševo. Daj nesto jasnije.

Molimo gradjane "grada" Ljubuškoga da budu na oprezu zbog nastanka proračunski rupa!

Opet ništa od bioskopa

Prije će otvorit kino pa unda bioskop pa ćemo vidit dalje....

Unda iđu daske koje život znače

Šta znači proračunska rupa.Ja bi reka to je jama bez dna.

Zbog proračunske rupe Ljubuški odustaje od brojnih projekata
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari