Vraćat ćemo još jedan kredit

ljubuski.info

Pregovori predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o novom aranžmanu s vlastima u BiH počet će idućeg mjeseca, a uvjeti pod kojima će kredit biti odobren ovise o vrsti programa koji će biti realiziran.

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewell rekao je kako pregovori s vlastima u BiH još nisu počeli i da očekuju kako će biti vođeni u listopadu.
Nije još donesena odluka koliko će kredit iznositi, ni pod kojim uvjetima će biti odobren. O ovim pitanjima ćemo razgovarati s predstavnicima vlasti sljedećeg mjeseca. Uvjeti kredita ovise o vrsti programa. Različiti programi imaju i različite uvjete otplate. S vlastima se još nismo dogovorili o vrsti programa, rekao je Jewell.

Čemu kredit?

Dodao je kako bi, ako se sve bude odvijalo po planu, novi program mogao biti odobren do kraja godine.

BiH je sa MMF-om u rujnu 2016. godine zaključila prošireni aranžman vrijedan 1,07 milijardi KM i od tada su isplaćene dvije tranše u iznosu od 153,78 milijuna KM i 145 milijuna KM. Taj aranžman se ne provodi od 2018. godine.
Na zahtjev vlasti u BiH prošireni aranžman je otkazan u travnju 2020. godine, prije nego što su doznačena hitna sredstva u okviru instrumenta za brzo financiranje, naveo je Jewell.

Predsjednici Vlade Republike Srpske Radovan Višković i FBiH Fadil Novalić su prethodnog tjedna potvrdili kako su spremni za zaduženje kod MMF-a radi održavanja proračunske potrošnje.

S druge strane, ranije je najavljivano kako će kredit međunarodne financijske institucije ići za provođenje reformi u zdravstvenom sektoru i poduzećima u državnom vlasništvu.

Nema života bez kredita

Ekonomisti smatraju da BiH ne može preživjeti bez novih kredita.
Novi aranžman sa MMF-om je neminovnost. Mi smo i prije pandemije bili ekonomija koja je bila slaba i krhka, rekao je ranije član Udruženja ekonomista Republike Srpske Svot Aleksandar Ljuboja.

Stav ekonomista je da je ovo možda prilika da vlasti u BiH uzmu mnogo veći aranžman na duže razdoblje i da na taj način riješe sve anomalije i krenu iz početka.

U okviru instrumenta za brzo financiranje MMF je u travnju odobrio BiH 330 milijuna eura. Taj novac, koji je namijenjen za ublažavanje negativnih efekata pandemije, stajao je na računu Središnje banke više od mjesec dana jer, s jedne strane, nije bilo dogovora čelnika SDA i HDZ-a BiH o raspodjeli novca unutar FBiH i županija.

S druge strane, iz Središnje banke u više navrata tvrdili su kako im nedostaje dokument Vijeća ministara kako bi uplatili novac entitetima.

GS

Glas naroda

Eto para sad mogu opet partijaši balat do zore.Dajte vi pare a koće vraćat vidićemo.

Nasto su spali ovi iz svjetskih banaka pa tjeraju sve da im odobre skupe kredite pa da vracaju kao Fata kad je od Muje pitala 100 Eura a da ce mu vratiti kad on mogne.

šta mučite narod više,prodajte državu jamite pare i selite odavde viša

Ma kad mogu vracat kredit za komsiju mogu i za MAĆEHU drzavu

Ovo treba tko potpisuje i ima koristi neka dize i neka vraca a ne da narod vraca i pitaju li narod treba li se zaduzivati

Vraćat ćemo još jedan kredit
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari