U pripremi novi pravilnik o registraciji vozila

ljubuski.info

Kako bi stavilo u funkciju novi pravilnik o registraciji vozila, Ministarstvo prometa i veza BiH u svibnju i lipnju ove godine provelo je proces javnih konzultacija o samom dokumentu nacrta.

Ovo Ministarstvo napravilo je nacrt novog pravilnika o registraciji vozila još početkom prošle godine jer je došlo do izmjena Zakona o sigurnosti prometa.

Iz Ministarstva smatraju kako određene odredbe treba uskladiti sa zakonom koji je trenutačno na snazi te kako je potrebno da se određeni postupci pri registraciji vozila pojednostave.

Tehnički pregled, važeća polica osiguranja, neizmirenie novčane kazne, dokaz o uplati police obveznog osiguranja… sve ovo dio je procesa prve registracije vozila. Neki od procesa pri registraciji vozila su višak, naveli su ranije iz Ministarstva prometa i veza BiH. To bi, kažu, trebalo biti regulirano novim pravilnikom.

Jednostavnije procedure za registraciju podrazumijevale bi popunjavanje samo jednog obrasca prilikom prve registracije vozila. Pokretanje postupka registracije potom bi vršilo nadležno tijelo na osnovi zaprimljenog zahtjeva vlasnika vozila ili zakonskog zastupnika.

Vozači bi, uz popunjeni obrazac, trebali priložiti i druge dokumente poput dokaza o vlasništvu nad vozilom, dokaza o identitetu vlasnika vozila, dokaza o postupku homologacije, police osiguranja…

Velike i korisne promjene uslijedile bi za vozače koji produljuju registraciju. Naime, stupanjem na snagu ovog pravilnika, osoba koja dođe na tehnički pregled vozila, ako nije mijenjala vlasništvo nad vozilom i ako je vozilo tehnički ispravno, moći će proceduru produljenja registracije završiti na tehničkom pregledu.
Cilj je skloniti se od administrativnih procedura. Stoga tražimo da ministarstva unutarnjih poslova ovlaste stanice za tehnički pregled da rade za njih produljenja registracije, naveli su prilikom predstavljanja nacrta pravilnika o registraciji vozila iz resornog ministarstva.

Primjerice, u Hrvatskoj stanice za tehnički pregled rade i prvu registraciju, kao i svako iduće produljenje. Jednaka praksa je i u Srbiji.
Uzeli smo upravo ono najbolje iz okružja i stavili to u svoj pravilnik. Vozači nemaju nijednog razloga odlaziti u MUP prilikom registracije vozila niti plaćati bilo kome da za njih posreduje u toj proceduri. Stanice tehničkog pregleda trebaju im nalijepiti novu naljepnicu te ih upisati u bazu da su i dalje registrirani, objasnili su iz Ministarstva prometa i veza BiH.

U slučaju stupanja na snagu spomenutog pravilnika u ovom obliku, županijski MUP-ovi morali bi osmisliti sustav plaćanja koji će vozače osloboditi raznih uplatnica.

Kako kažu iz Ministarstva prometa i veza BiH, građani bi u tom slučaju mogli registrirati vozila za 20 - 25 minuta.
Tijelo nadležno za registraciju može rješenjem ovlastiti pravnu osobu ovlaštenu za vršenje tehničkog pregleda vozila da izdaje naljepnice za vozila koja su upisana u bazu podataka o registriranim vozilima.Za izdavanje naljepnice može se ovlastiti pravna osoba ovlaštena za vršenje tehničkog pregleda vozila, navodi se u nacrtu novog pravilnika koji je poslan na mišljenja nadležnim tijelima.

Stupanjem na snagu novog pravilnika, vozila kojima osiguranja isplate štetu nakon sudjelovanja u prometnoj nesreći morat će odlaziti na tehnički pregled kako bi se utvrdilo mogu li sudjelovati u prometu nakon popravka, a bivši vlasnici vozila moći će u svom osiguravajućem društvu vratiti novac od preostale police osiguranja.

Umjesto potvrde o vlasništvu i registraciji, koju sada imamo u papirnatom obliku, vlasnicima vozila izdavale bi se pametne kartice. Nakon što budu prikupljena sva mišljenja, uslijedit će formiranje prijedloga pravilnika o registraciji vozila, a nakon toga i usvajanje.

Ako bi novi pravilnik uskoro stupio na snagu, umnogome bi olakšao proces registracije vozila u BiH, kao i uveo novitete u prometna pravila kakva vrijede u zemljama EU-a.

Večernji list

Glas naroda

Ovoaj prijedlog ja naveca glupost nitko ne misli na one trudbenike u mupu koji su do sad uredno sjedili i cekali po neku prometnu da odrade, gdje sad rasporediti njih pet,sest ili vise ako ovo stvarno budu radili na tehnickom pregledu. Ovi predlagaci promjena su stvarno bezosjecajni.

Zbilja su ovi predlagači mučka đ.brad i sasma je zorno da nevole rvacku...

Nikad ste niste držali nijednog pravilnika u zadnjih 30 godina osim kad triba jamit pare.Šta sve puštate na tehničkom treba vas pozatvarat.S tim ne mislim na jadne ljude koji su jedva skrpili da poprave kočnice nego ove budale što nabrijavaju auta i ugrađuju ilegalna zsaljepljujuća svjetla

A da spustite cijenu registracija

Prijedlog je odlican i odrziv jer ne zasluzujete 2 marke dnevno osiguranja.Treba uvest pravo registracije bez osiguranja.

U pripremi novi pravilnik o registraciji vozila
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari