Problemi za mladence iz Dalmacije koji su slavlja selili u Hercegovinu

ljubuski.info

I Hercegovina reducira svadbe, a i kontrole su izgleda krenule po tamošnjim svadbenim salonima, koje su punili mladenci iz Dalmacije. Imoćani su odlazili u Posušje, Vrgorčani u Ljubuški, Neretvani u Čapljinu i Mostar, Dubrovčani u Neum. Što se tiče epidemioloških mjera kojima se reguliraju svadbene svečanosti, one su šarolike županije do županije.

Najdalje je otišla Hercegbosanska županija, koja je bila potpuno zabranila svadbene svečanosti. Iza nje je Hercegovačko-neretvanska gdje su ograničenja slično kao u Hrvatskoj do 50 uzvanika, dok je najliberalniji režim u zapadno-hercegovačkoj županiji. Tako se u svadbenim salonima u Ljubuškom i Širokom brijegu mladenci mogu veseliti sa 200 uzvanika.

Međutim, nije sve baš tako liberalno pa prostor za održavanje svadbenih svečanosti treba imati najmanje četiri četvorna metra po osobi. Broj uzvanika i raspored sjedenja potrebno je dostaviti Zavodu za javno zdravstvo Zapadnohercegovačke županije najkasnije tjedan dana prije održavanja svadbene svečanosti, a dan prije održavanja svadbe potrebno je ispred prostora održavanja istaknuti raspored sjedenja s točnim popisom uzvanika. Na dan svadbe mora se osigurati beskontaktno mjerenje temperature uzvanika prije ulaska u prostor svadbene svečanosti. Za sva druga okupljanja vrijedi ograničenje od 50 osoba u zatvorenim prostorima i 100 osoba na otvorenom prostoru.

Otkako su krenule restriktivne epidemiološke mjere po pitanju velikih okupljanja svadbe se sele u Hercegovinu, premda su i do sada tamošnji saloni često bili izbor mladenaca iz Dalmacije, i to zbog značajno jeftinije cijene stolice uz istu ili pak bolju razinu usluge. Cijena stolice se kreće od 45-60 KM (160-240 kuna).

U salonima u Ljubuškom, Posušju, Širokom Brijegu, Mostaru, Međugorju, za tu cijenu se može očekivati: pršut, sir, francuska salata, uštipci, teleća ragu juha, teleći rižoto, dalmatinska pašticada, krokete, janjetina i teletina, krompir i miješana salata. Također u cijenu je uračunata i vjenčana torta, omlet iznenađenja, vinski gulaš i kava. Sve ovisno o željama mladenaca, kojima je epidemija Covida-19 pomrsila planove. Unatoč svemu tek rijetki odustaju od svadbenih svečanosti. Uglavnom se istražuju opcije kako bi se izigrala ograničenja HZJZ-a, pa su tako svadbe postale velika prijetnja za širenje koronavirusa u što smo se mogli uvjeriti i nedavno u Dubrovniku, kada je svadbeno veselje od dvjestotinjak uzvanika na tvrđavi Lovrjenac iznjedrilo više od deset pozitivnih osoba, među njima mladu i mladoženju.

I u Metkoviću je Covid-19 krenuo upravo sa svadbe. Problem je i veći kada se svadbena svečanost održava u Hercegovini jer tu nemaju pristupa hrvatski epidemiolozi koji moraju doslovno vjerovati na riječ u slučaju epidemiološke obrade.

Podsjetimo, stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije kao reakciju na situaciju u Metkoviću zabranio je održavanje "velikih" svadbi, odnosno broj uzvanika je sveo na 50. Stručnjaci drže da bi za prve vidljive rezultate restriktivnih mjera koje su u Dubrovačko-neretvanskoj županiji krenule od ponedjeljka trebalo najmanje proći dva tjedna. Osim na svadbama na pedeset osoba je ograničen i broj na pogrebima, koji se organiziraju bez izražavanja sućuti bliskim kontaktima te je za obiteljska okupljanja dopušteno dvadeset osoba.

Lokalni dalmatinski ugostitelji i vlasnici svadbenih salona nisu zadovoljni ovakvim mjerama stožera, kojima se broj uzvanika ograničio na maksimalno 50. Neki su do kraja ove godine već otkazali zakazane svadbe jer im se naprosto ne isplati raditi za tako mali broj ljudi.

Slobodna Dalmacija

Glas naroda

Mantate ili zabranite ili pustite full, kakvi spiskovi brojevi cipela i ostalo ......

Treba onda skroz zabranit, kad je tako malo ljudi. Bolje sačekati neko bolje vrijeme, a i čemu žurba, imat će vremena za kajanje.

koliko je rastava bolje da ne prave,ljudima će ostat plaća u džepu

Treba se paziti neka bude trećina kapaciteta dozvoljena i svi sretni i zadovoljni. 200 ljudi to je dovoljno u ovoj epidemiji Covida-19.

Problemi za mladence iz Dalmacije koji su slavlja selili u Hercegovinu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari