Smjernice za odvijanje nastave u školskoj 2020./21. godini

ljubuski.info

Prigodom početka nove školske godine, čestitku je uputila ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa, Ružica Mikulić.

Dragi učenici, roditelji i učitelji,

Pred nama je početak nove nastavne godine koja donosi nove izazove, nova znanja i nove radosti. Neka vam razumijevanje, ljubav, međusobno uvažavanje, prijateljstvo i briga za zdravlje bude vodilja u predstojećim danima.

Dragi učenici, s nestrpljenjem očekujemo vaš povratak u školske klupe, gdje i pripadate.
Dragi roditelji, posebno se obraćamo vama, našim partnerima, naglašavajući kako je sada više nego ikada potrebna suradnja i timski rad a sve u interesu vaše i naše djece.

Dragi učitelji, ne sumnjamo da ćete znati odgovoriti izazovima koje pred vas donosi ova školska godina.

Sretnu, uspješnu i blagoslovljenu školsku 2020./21. godinu želi vam ministrica Ružica Mikulić i djelatnici Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa Zapadnohercegovačke županije.

Smjernice

Prije početka školske godine, važno je obavijestiti roditelje o riziku koji predstavlja globalna pandemija COVID-19, te o mogućnostima zaraze unutar školskog objekta,koju nije moguće isključiti. Također, preporuča se održati predavanje svim učenicima o važnosti dezinfekcije ruku i pravilnog nošenja respiratorne maske (uz demonstraciju postupka).

Pri dolasku i odlasku iz škole, po mogućnosti poželjno je izbjegavati sredstva javnog prijevoza.

Ukoliko postoji organizirani prijevoz, autoprijevoznik je dužan zadužiti odgovornu osobu koja će nadgledati djecu te kontrolirati pridržavanje distance između djece, koja iznosi minimalno 1 metar. Djeca od 10godina i starija, dužna su pravilno nositi respiratorne maske za vrijeme vožnje organiziranim prijevozom, kao i vozač autobusa i osoba koja nadgleda djecu. Autobus je potrebno između vožnji dezinficirati i provjetriti (20-30 min) a jednom tjedno provesti temeljitu dezinfekciju svih površina u vozilu.

Ekskurzije, izleti,organizirane posjete školama nisu preporučene.

Roditelji koji preuzimaju djecu u prostorima škole dužni su cijelo vrijeme nositi respiratornu masku!

U okviru školskog dvorišta potrebno je zadužiti osobu koja bi prevenirala grupiranje djece prije početka nastave.
-potrebno je spriječiti međusobni kontakt učenika različitih razrednih skupina, prilikom ulaska i izlaska iz učionica (razredi trebaju ulaziti/izlaziti iz učionica u različito vrijeme da se izbjegne kontakt među različitim grupama).

Prije odlaska u školu, roditelj je dužan izmjeriti tjelesnu temperaturu djeteta i popuniti formular o zdravstvenom stanju djeteta (ukoliko učenik nije dostavio navedeni formular, ne može prisustvovati nastavi taj dan). Ukoliko dijete ima temperaturu 37 ili više (ili nekih od simptoma upale respiratornog sustava), roditelj dijete ne šalje u školu, te telefonski obavještava obiteljskog liječnika i razrednika.

Kad se postavi sumnja na akutnu respiratornu bolest kod učenika u školi,škola je dužna čim ranije telefonski prijaviti slučaj županijskom zavodu za javno zdravstvo(službi za epidemiologiju),ne kasnije od nekoliko sati.

Svaka učionica treba imati dezinfekcijsko sredstvo na ulazu (minimalno 70% alkohola ili druga odgovarajuća dezinfekcijska sredstva), kojim će svako dijete dezinficirati ruke prilikom ulaska u istu.

Djeca starosti od 10 i više godina, dužna su nositi respiratornu masku prilikom dolaska i odlaska s nastave (dakle nisu ih obavezni nositi u učionici za vrijeme nastave). Djeca mlađa od 10 godina nisu dužna nositi respiratorne maske. Također, sva djeca sa kroničnim tegobama respiratornog trakta (potvrđeno od strane liječnika), bez obzira na dob, nisu dužni nositi respiratornu masku.

Nastavnici su cijelo vrijeme nastave dužni nositi respiratorne maske ili vizire, te držati rastojanje od učenika od najmanje 2 metra.

Razredno odjeljenje ne bi smjelo imati više od 15 učenika(fizička distanca između učenika 2m) ukoliko se radi o klasičnoj tipu učionice (raspoređenih na način koji osigurava maksimalnu distancu), međutim u većim prostorima moguće je smjestiti i veći broj učenika uz poštivanje obaveznog fizičkog razmaka između djece. Raspored sjedenja ne smije se mijenjati, kao niti učionice.

Poželjno je, dok klimatski uvjeti dopuštaju, barem jedan prozor imati stalno otvoren.

Preporuča se da školski sat ne traje duže od 30 minuta, s malim i velikim odmorom u učionici (pod stalnim nadzorom nastavnika). Djeci za vrijeme nastave nije dozvoljeno napuštanje učionice (izuzev pojedinačnih odlazaka na toalet), stoga se preporučaju da obrok ponesu od kuće ili da im se osigura na drugi način(dijeljenje obroka među učenicima nije dopušteno). Također, poželjno bi bilo broj sati ograničiti na četiri sata dnevno.

Pri izmjeni razrednih odjeljenja, treba napraviti pauzu od najmanje pola sata, za provjetravanje i dezinfekciju svih dostupnih površina.

Dva puta dnevno potrebno napraviti temeljitu dezinfekciju svih školskih prostorija uz provjetravanje( 20-30 min).

Prilikom odlaska s nastave, škola je dužna zadužiti osobu koja će nadzirati djecu, te spriječiti eventualno grupiranje djece u školskom prostoru, do dolaska roditelja (staratelja).

Preporuča se održavanje nastave tjelesnog odgoja kao prvi ili zadnji sat, po mogućnosti na otvorenom prostoru, poštujući minimalnI razmak od 2 metra.

Bitno je da nastavnici tijekom svakog dana djeci istaknu važnost osobnih zaštitnih mjera (osobna higijena, fizički razmak, nošenje maske).

Dobro bi bilo djeci koja zdravstveno spadaju u rizičnu populaciju (imunokompromitirana djeca, djeca koja boluju od šećerne bolesti i slično), omogućiti drugi oblik nastave (npr. nastavu na daljinu).

Škole bi trebale biti spremne, u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, biti u mogućnosti u kratkom roku prijeći na nastavu na daljinu ili kombinirani model.

Glas naroda

i kaže naš grdonačelnik zvani "Aje to", besplatan prijevoz dice ta neće se dugo vozati čuli razmak u đačkom busu a dica jedno na drugom e stvarno je "pat i mat", pat otišao u sabor mat ostao popravljati po ljubuškom,. svi smo vidili kako to završi na kraju u crtanom, jer nam je ljubuški sve sličniji crtanom filmu.

"Pri dolasku i odlasku iz škole, po mogućnosti poželjno je izbjegavati sredstva javnog prijevoza.
Ukoliko postoji organizirani prijevoz, autoprijevoznik je dužan zadužiti odgovornu osobu koja će nadgledati djecu te kontrolirati pridržavanje distance između djece, koja iznosi minimalno 1 metar. Djeca od 10godina i starija, dužna su pravilno nositi respiratorne maske za vrijeme vožnje organiziranim prijevozom, kao i vozač autobusa i osoba koja nadgleda djecu".

Sram vas bilo ministrice, ovakvim mjerama od djece bi napravili [ * neprimjereno * ]e u školama koji svojim naličjem već godnama odavaju dojam zatvora.
Jučer na krizmi u Ljubuškom tisuće ljudi, razmak se ne poštuje(i netreba) , niko ne nosi masku(i netreba) , a nad djecom ovakve mjere za dan dva provoditi nebi se usudio ni Hitler.
Zbog čega, zbog neke babe i dede koji će umrijeti, a korumpirani doktori će dati vijest da su umrli od Korone.
Pokušavam da ne povratim koliko mi se gadi sve oko ove nametnute "pandemije", dok vi samo imate ulogu marionete u sveme tome!
Želite da zgadite roditelje i djecu sa školom, nakon čega bi primjenjivale tzv online sustav školovanja, samo čekate da prođu izbori.
E takvi planovi neće proći, ima onih koji su spremniji više nego mislite.....

Znas sta je najjače od svega djeca Ce u skolu, svatko svojim putem, a ti ostani na ovom glupom portalu !!!!

Ako bi se roditelji jednoglasno slozili da djeca ne nose masku, da se smiju slobodno druziti s vrsnjacima i ici na odmor, u park ili kupiti sebi nesto mogli bi se uvjeti pocetka skolske godine promijeniti. Te da svaki roditelj snosi odgovornost ako teoretski moze doci do zaraze. Medjutim, uvijek se nadju neki prestravljeni roditelji koji ce vrsiti indoktrinizaciju nad svojom djecom kao sto ce i skola ovakvim mjerama. Djeca i prije nisu voljela skolu, sada ce jos manje, a ima li ista vaznije od dobrobiti djece?

[ * neprimjereno * ]ana

I pazite jos jedan apsurd. Nikome ne rade obdukciju i znaju da je uzrok smrti virus. Obdukcija se mora radit da bi se utvrdilo od cega je netko umro. Ali je WHO eksplicite zabranio da se to radi.

Čuli zabranio!?I baš svima?E svašta,baš su moćni.Zato ih je Trump i odj.bao.

Uzmite podatke o smrtnosti u hrvatskoj u 2020-oj godini i vidit cete da je smrtnost najmanja u posljednjih 5 godina. Sve je javno dostupno na stranicama drzavnog zavoda za statistiku. Ovce ble na hrt i slusajte sta vam struka kaze...

Medijska propaganda oko koronavirusa s.iluje zdrav razum, a tko god drugacije misli ismijavan i lincovan je od javnosti i tkz. jednoumnih "strucnjaka".

U Hrvatskoj je najprije bio "bioterorizam" otici van iz samoizolacije, al kad je trebalo na izbore onda su smjeli. Tko je tu normalan

Ako baš ima te bolesti
Pa nek neidu djeca godinu u školu
Nece vele izgubit

U svadbenom salonu 200 a u razredu 15..preselimo razrede u svadbene salone i problem rjesen..svi prvasići u jedan salon drugi u drugi i tako redom..jos im podile i rucak, a naravno trosak odrzavanja prostorija i ostalog snosi školstvo, škole prazne saloni puni.

Ne branim njihove odluke, al gledaj to ovako, svatpvi su jednokratni dogadjaj, povraina svadbene sale mira biti takva da moze primiti 200 ljudi, ucionic atakodjer je tolike povrsine da prima 15 ucenika na razmaku i skolovanje nije da ces doc jednom.i vise nikad nego ces konstantno ici i redovito. Sto se ostalog tice, zasto ne stvore uvijete za skolovanje na otvorenom ili terensku nastavu dok je lijepo vrijeme. Djeca bi pei tom puno vise naucika iz nekih predmeta ako bi vidjela uzivo sto uce, pri tome naravno ne mislim na apstraktne predmete kao sto je matematika

Sram date bude min..necese ni roditelji ni djeca ni pojed.nastavnici pridrzavat tvojih mjera...kosto se nepridrzavaju svatovi i ostali...4 djece iman nrzz.utros kud gonim.dabogda bula na mim mistu...v j e s t i c e

Nije vam ministrica ništa kriva. Sama i na svoju ruku nije sigurno donijela aktualne mjere. Vas treba biti sram kako se izražavate i pišete. Žao mi vas, a vaše djece pogotovo...

Smjernice za odvijanje nastave u školskoj 2020./21. godini
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari