Paponja: "Ministarstvo nije stvorilo uvjete za nastavu na daljinu!"

ljubuski.info

Kandidat za gradonačelnika Ljubuškog Ante Paponja, dugogodišnji profesor povijesti u Srednjoj strukovnoj školi Ljubuški, svakako je kompetentna osoba za kratki razgovor na temu nove školske godine pritisnute pandemijom korona virusa, koja se kod nas razbuktava.

Što mislite o početku nove školske godine?

S jedne strane drago mi je što će nova školska godina započeti na uobičajeni klasičan način. S druge strane, bojazan je da će se nastavni proces odvijati s mnogo poteškoća, obzirom na administrativna uvjetovanja, zabrane i preporuke koje ga od samog početka prate.

Što mislite o nastavi na daljinu (online)?

Apsolutno sam protivnik nastave na daljinu iz više razloga. Mi i na edukativnoj i tehničkoj ravni nismo pripravni za kvalitetno izvođenje takvog oblika nastave. Na primjer, dok u Austriji i Švicarskoj 95% učenika ima kvalitetan pristup internetu i koristi računalo u izvršavanju svojih školskih obaveza, pitanje je koliko učenika kod nas ima takvu mogućnost. Isto tako, u proces se ušlo naglo. Radi se o neviđeno brzom eksperimentu nastave na daljinu u ljudskoj povijesti. "Nova stvarnost" je gurnula nastavnike i učenike u digitalno doba bez obzira na njihov interes, vještine ili razinu obrazovanja, s izvjesnošću da će postati izgubljena generacija čije će živote trajno odrediti globalne pandemije. Važno je naglasiti da nastava na daljinu veoma štetno utječe na kognitivni, psihički i moralni razvoj učenika. Na primjer, sve duljim korištenjem interneta osobe se mentalno i tjelesno iscrpljuju i socijalno izoliraju što, u nekim slučajevima može dovesti i do psihičke dekompenzacije. Nadalje, prelazak na digitalno obrazovanje kod mnogih učenika je proizveo dubok osjećaj gubitka, budući da se struktura životne svakodnevnice potpuno poremetila. Isto tako digitalna rješenja mogu biti pogodna za učenje, ali ne mogu zamijeniti stvarnog učitelja i strukturirano školsko okruženje. Digitalizacija nastave ugrožava i samu kvalitetu nastavnog procesa u okviru kojegje najvažnija komunikacija između učitelja i učenika. U novom slučaju korištenjem suvremenih tehnologija težište je pomaknuto sa nastavnika, kao središnje figure u nastavnom procesu, na učenika.U novoj "ekonomiji obrazovanja" nastavnik postaje tek jedan od materijalnih resursa.

Što će po vama biti najveći problem na početku nove školske godine?

Prije svega održavanje distance među učenicima te nošenje maske u zatvorenom, neklimatiziranom prostoru, kao i pitanje sanacije problema u slučaju pojave epidemije u školi. Jedno od riješenja za prevenciju navedenih problema bi moglo biti u aktiviranju potencijala naših područnih škola, što bi svakako značilo određeno povećanje materijalnih troškova i opterećenosti nastavnog osoblja.

Bitno je naglasiti kako je Ministarstvo prosvjete naše županije već ranije trebalo napraviti plan i izdvojiti sredstva za tehničko opremanje učenika, nastavnog osoblja i školskih objekata za uspješno izvođenje nastave na daljinu, ali to do danas nije učinjeno.

Što mislite o maskama?

Nisam kompetentan da prosuđujem koliko su medicinski opravdane i korisne, ali sigurno je da zatamnjuju ljudsko lice i dehumaniziraju čovjeka.

Kako vidite daljnji razvoj situacije oko ove pandemije?

Odgovornost je važna ljudska osobina, ali jedna od najvećih je prilagodljivost. Naša je zadaća da i iz ove pandemije izvučemo psihološku korist, da razvijemo mehanizme za obranu od stresa, kroz stalno vježbanje, zdravu ishranu, mnogo sna, održavanje društvenih kontakata itd. Uostalom o pandemiji sada znamo mnogo više nego na početku. Imamo određene podatke o smrtnosti bolesti, o ultrarizičnim skupinama, stoga držim da su bilo kakva kardinalna ograničenja ili restrikcije potpuno neprihvatljivi.

I.K.

Glas naroda

Prespavaš četiri godine i sad pametuješ o nastavi. U ministarstvu obrazovanja dosta toga nevaIja to svi znaju. Nastava na daljinu je za moje dite bila katastrofa tu se slažem.

Kako mislite pametuje???covjek daje interviju i svoju viziju o skolstvu...i vi vidim snjim slazete...onda ja mogi vama rec da pametujete??ako netko izrazava svoju percepciju o necem to nije pametovanje..l.p

Ovi spavaju 30godina i O.K su ti.... za svaku pohvalu...ali ovi ce sebi namjestit izbore...da izadje sav narod oni ce naštelovat

Bog ti da sve najbolje....moj Ante...uskoro kad budes gradonacelnik...mi kao roditelji i gradjani nadamo se samo boljem...jer su ovi presli sve apsol.sve granice ljudskosti..Pobjedio ti dabogda...ljudino cista

Bravo Ante.

Vidise dasu izbori pa dabe ove skolske godine prevoz i da nije bila korona opet bi bilo dabe

Za prvoga Kako to mislite da je prespavao 4 godine?
Pa valjda je radio kao prof.?
Prateći ove sve komentare na raznim portalima
E sada moje pitanje: Šta su ovi do sada napravili, a eto imali su političkoga iskustva?
Možda pomogli da se ekonomski razvijemo: poljoprivreda, turizam ili obrtničke djelatnosti?
Po mome mišljenju ovi sa iskustvom su u prednosti toj što znaju kako mogu mneke stvari zamagliti ili kako se to radi profesionalno (ha ha) brojanje na izborima
Pa kroz Darinka Bagu iz Posušja nam je sve jasno. Čovjek pošteno radi i ne odgovara stranci i žele ga smjenuti!

Pošten čovjek ne može biti u adzeju

E nacijo sad pamet uglavu dosta je bilo izadimo dok nas nisu poceli zaukruzivat sami ko idosad

Culi nakon ovliko godina sad bade prevoz ucenika nemaju vise sto obecat a pola djece je u njemackoj gadimiseeeeee

Treba ih kazniti na izborima vlast je njihov biznis

Ante Paponja gradonačelnik Ljubuškog a Vedrana Markotića nemože spasit ni besplatan prijevoz djece u škole.HDZ u Ljubuškom je napravio teški kriminal uništenju gospodarstva a u korist lokalnih jebivjetara.

Sjete se samo kad su izbori dat nešto...tipa kao ove godine malo veći regres i tako....besplatan prijevoz...koji metar asfalta....negdi malo bagerom poravnat negdje malo nasut pržinom...koju rupu zakrpit i koji kruzni tok da nas podsjete da sve ide opet u krug ...štefata..... A narod je ovca..a ovce su tu da se šišaju.....

Kad su Seve uveli nastavu na daljinu

Pa oni su to patentirali, sjedis kuci, uplatis, dobijes. Kad su oni to smislili, ostali kasne 10 god.

Samo platite mozete biti u Australiji

Iz ovih odgovora ja samo mogu zaključiti da u obrezovanju djece ključnu ulogu igra profesor.Uspoređuje čovik nas sa Švicerskom i Austrijom i zna kolika je pokrivenost internetom kod njih ali ne zna kolika je kod nas.Djeca su već bez većih problema odradila onlajn nastavu i vjerovatno će se opet morat koristit ako se stanje pogorša ili se neko zarazi u školi.Što se tiče uticaja interneta na dicu (i ne samo na njih)on je i sad velik tako da ne vidim u tom problema.Maske pokrivaju lice ali nisu oči a one su najvažnije za komunikaciju.I na kraju ,sve ove mjere su privremene i donijeli su ih stručni ljudi svima nama na korist.

Oči najvažnije za komunikaciju, kako to? Ne misliš valjda na onu prastaru: "oči su ogledalo duše" :p. Ne znaš da se najviše može pročitati iz izraza lica. To je jedna od najvažnijih stvari koje uče mala djeca i ne znam kakve bi bile posljedice na ljudski mozak da mu se to oduzme. Mjere su "privremene", odkud to znaš, možda i nisu, može se ovo nastaviti dovijeka, samo će nekako ući u normu ponašanja i nitko više neće ni razmišljati o tome. Slično kao što se evo podrazumijeva da žene uklanjaju svoje dlake s tijela, a muškarci ne.

Ante svi smo za tebe da postaneš gradonačelnik Ljubuškog. Markotiću nema tih novaca za koje bih glasao za HDZ.

Problem za HDZ je taj da će brojni puleni sa stranačkom pozadinom ići u zatvor,u slučaju da se ne uspije namjestit i ove izbore!
Svi znamo kako HDZ funkcionira,kako se zapošljava,kako se uzima para i kako se guli narod!
Ante Paponja je novo lice na političkoj sceni,profesor povijesti sa dugogodišnjim radnim iskustvom,ako on nema šta da kaže ja ne znam tko bi onda trebao da se kandidira niti šta vi u biti hoćete?
Dajte čovjeku šansu,nemate šta za izgubit,za razliku od zadnjih 25 godina HDZa!
U čemu je problem?

Za dobit šansu se triba dokazat ,prijatelju,nema ništa bijanko.

Znači treba prvo uraditi posao pa se onda kandidirat za gradonačelinika?!
Bogami ti si sa takim razmišljanjem vjerovatno daleko dogurao

Bijanko?
Draga ti Boga odkud izraz?
Bijelo??

Bjanko je potpis ili priznanje unaprijed na neviđeno,a bijelo je bijelo.Jesi i ti za Paponju?

Normalno da triba, na svom području,uraditi najbolje i bit najbolji.Zatim triba pokazat da se razumiš u upravu i politiku i da si u toku događaja.Triba znati artikulirati probleme i ponuditi jasna rešenja.I na kraju tribaš sa narodu znat" uvuć pod kožu"da bi te izabrali.U svakom slučaju triba znat a za demokratski proces je bolje što više,ali kompetentni,kandidata.

Biti će da si kod pulina druga Čovića -Zorana Tomića Rektora polaga odnose s javnošću i govor tjela i političke Manipulacije

Jesam,jedan je rektor a drugi ima doktorat i titulu akademika.A ti ,jesi li ti igdi išta položio ili radiš za nekog kod koga možeš puno naučit?

Ja ću glasati!

Za dobit šansu se triba dokazat,nema ništa bijanko.

Lijepo rečeno! Vidi se da je mudar i obrazovan čovjek.

Iz daljine.

Zadnj put je Paponja dobija Barbariča.Ali su ga pokrali.Daj Bože ali sada nas nema svi smo vani a oni kući.

Šta ćemo ako prevoz ne bude potreban uskoro? Koga će se onda vozat

Nažalost dok nam se narod iseljava sela prazne postoje oni koji četiri godine ništa ne rade a jedan dan u te četiri godine odrade....a postoje oni koji četiri godine rade a taj jedan dan prespavaju.... Izađimo na izbore pokazimo da nam je dosta ovih tulipana...30godina je dovoljno vidjet sto su od Ljubuskog uradili....nije bitno jel to Ante...ili Mate...samo nek nije jednoumlje ,... Ante se boje jer i oni znaju da ih je prošli put nokautirao da valja...ali ono što oni rade pljačka i kriminal odradili svoje

Ante Paponja je novi gradonačelnik Ljubuškog.

Za Antu 8 glasova iz Tribca..Grab

Haha, jadnici

bravo za tribac dajete paponji 8 glasova a svega vas cetvero u tribču

Ti si kupio sevinu vecernju skolu ..dok neznas ni brojiti..a tek sabrati i oduzeti to je za tebe let u svemir..

Pa kako je kiseljački fakultet ima daljinsko školovanje nazove priko mobitela i stiže diploma autobusom eto isprid svoga vrimena

Napokon netko pametan i nadasve posten. Bjravo profesore, cili Humac je uz tebe i za tebe. Bog te cuvao

Ante Paponja je tikva bez korijena
On nema podršku svoga sela niti ima svoju stranku
Već ga podržavaju druge stranke koje čak se i programski razlikuju!
Njegova glavna misao,vodilja je sve ću vam obećati pa poslje kako bude !
Suviše je proziran spominje kako treba sadašnja sela (Humca,Radisici,Mostarska vrata,predgrađe )unaprijediti-urbanizirati sto u prijevodu znaci ovako
Moram vam nešto obećati posto su to velika naseljena mijesta i tu mi treba dosta glasova (jako Prozirno )
Pogledajte tko je bio uz njega prije 4godine (90%ih ga je napustilo )
Po meni on je jako dobar čovjek za funkcije predsjednika Crkvenog odbora a za nešto vise nije !
Grad trebaju voditi(ekonomisti,inžinjeri...)a ne profesor povijesti!
Zna se gdje je povjesničarima mjesto !

Oprosti Zvirićanine, a tko bi to trebao voditi općinu? Ova gospoda što su je do sada vodila su imali svu moguću naobrazbu i gdje su doveli narod!?? Sudeči po tvome načinu pisanja mislim da nemaš više od osnovne škole, ako i toliko!Pozdravi djecu u Njemačkoj kad se budeš čuo s njima!

Po tom principu ti radi svaka, ama bas svaka politička osoba u predizbornoj kampanji, samo što su ovi prethodni providni da providniji ne mogu biti. Što se tiče zadnje rečenice ne moze biti više šovinistička, tako da to više govori o tebi kakva si osoba, tako da ostatak komentara ne vrijedi ni čitati. Pokazali su se dosad i ovi inženjeri i ekonomisti da nemaju veze s vezom, pogotovo Barba s onoliko "ispjesnih" projekata. Od velike je važnosti da bude dobar čovjek, ostalo dolazi samo od sebe.

Antu podrzava Plemstvo i Crkva ali robovi radnici vojnici i umjetnici i slobodni ljudi su ih do sada lijepo i kulturno sjedali na njihova mjesta i ne mogu zamisliti da nam opet zajase na glavu sa svojim idejama i ideologijom

Pa kakve komentare dajete ljudi!? Pa čovjek vam govori onako kako je i kako stvari stoje!I u pravu je! Zar smo toliko propali kao društvo da ne možemo čuti realne činjenice, i to od ljudi kojima ruke nisu prljave! Jedno je sigurno, bolje vam biti neče jer ovdje više nije problem u vlasti i pojedincima, problem je u cijelom društvenom sklopu kao takvom, jer je iskvaren, nepouzdan, kompromituje zdravu realnost i ubija želju za napretkom cijeline a poradi vlastitih kratkoročnih interesa nauštrb svoga identiteda i pripadnosti. Pa se postavlja pitanje:Dali smo toliko imanipulirani, prevareni i ogorčeni pa smo zaboravili čuti istinu? Vi koji ste zbog svojih sitnih interesa bili kotačić ovog sveg zla, ne zaboravite da vaša djeca neće uživati u "poklonima" koje ste vi dobivali! Vi ste jeli gražđe, a vašoj djeci će trnuti zubi!

Ima li gori od Barbara ako ima adz pobjeđuje tako oni funkcioniraju

Čovjek koji je bez mrlje i mladi hopov pa vi birajte

Po čemu je on bez mrlje a po čemu je taj drugi [ * neprimjereno * ],kako ti kažeš?

Ko je onaj Mamlaz štto se javlja iz Zvirića, sigurno je dobija posao u „Otkupnoj Sanici“ za mladi krompir ili će radit u „Solarnoj Elektrani“. Pokri se ušima i šuti.

Paponja: "Ministarstvo nije stvorilo uvjete za nastavu na daljinu!"
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari