Vinari zadovoljni novim uputama o uvozu grožđa

ljubuski.info

Uputa o uvozu grožđa u zemlju, koje je izradilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, za bh. vinare je, kako kažu, spas uz pomoć kojeg će uspjeti barem malo se oporaviti od posljedica koje je ovom sektoru donijela pandemija koronavirusa.

Kako ističu, time bi se spriječila zloporaba uvoza grožđa za proizvodnju vina i ujedno pomoglo domaćim vinarima, koji ove godine zbog pandemije nisu uspjeli plasirati vina, a zbog rodne godine će imati značajne viškove grožđa.

Uputom se uređuju dodatne kontrole i postupanje nadležnih institucija prilikom uvoza grožđa u BiH u skladu s postojećim zakonskim odredbama.

Radovan Vukoje, član Udruženja vinara istočne Hercegovine "Vinos" i vlasnik Vinarije "Vukoje", kaže kako će biti jako značajno ukoliko se mjere budu poštivale.
Ove mjere će biti od velike koristi domaćim proizvođačima, koji su se ove godine našli pred velikim problemom upravo zbog cijele situacije izazvane koronavirusom, kad nam je onemogućen plasman vina, dodaje Vukoje.

On je ipak upozorio kako, obzirom da berba grožđa počinje uskoro, ukoliko se nacrt koji je upućen nadležnim institucijama ne donese u sljedećih dvadesetak dana - kasnije ga neće niti biti potrebno donositi.

Da će uputa o uvozu grožđa radi zaštite domaće proizvodnje pomoći vinogradarima smatra i Dragan Anđelić, vlasnik Vinarije "Anđelić" iz Trebinja, koji kaže kako mu je drago da su nadležni prepoznali problem s kojima se vinogradari trenutno suočavaju.
Sada je najvažnije sačuvati vinograde, odnosno da se grožđe plasira, kazao je Anđelić i dodao kako nacrt hitno mora stupiti na snagu jer je ostalo samo nekoliko dana do početka berbe.

Usvajanja ovog dokumenta inicirao je resorni ministar Staša Košarac nakon detaljnih analiza i razgovora s predstavnicima grupacije proizvođača vina pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH, koji su u više navrata iskazali potrebu za zaštitom domaće proizvodnje vina.
Analizirajući probleme i moguće mjere podrške domaćim vinarima, predložili smo uputu o postupanju nadležnih institucija prilikom uvoza grožđa kako bismo doprinijeli saniranju negativnih efekata na domaću proizvodnju vina izazvanih pojavom i širenjem virusa korona. Obzirom da su posljedice pandemije gotovo zaustavile prodaju i izvoz vina, naši proizvođači traže donošenje mjera koje bi konkretno pomogle u smanjenju zastoja u poslovanju, posebno imajući u vidu i činjenicu da će se situacija dodatno pogoršati dolaskom nove sezone berbe grožđa i proizvodnje vina, istaknuo je Košarac.

Ukazao je i na nužnost ubrzanja aktivnosti nadležnih institucija na donošenju novih propisa iz ove oblasti, s fokusom na donošenje zakona o vinu BiH, koji bi bio usklađen s pravnom stečevinom EU.

Nacrt upućen na usuglašavanje

Nacrt uputa o postupanju nadležnih institucija prilikom uvoza grožđa u BiH upućen je na usuglašavanje ministarstvima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH, Odsjeku za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Brčko distrikta BiH, Upravi za neizravno oporezivanje BiH, Agenciji za sigurnost hrane BiH, Republičkoj upravi za inspekcijske poslove Republike Srpske, Federalnoj upravi za inspekcijske poslove i Inspektoratu Vlade Brčko distrikta BiH.

NN

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari