Pokušaji zaštite domaće proizvodnje vina

ljubuski.info

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH izradilo je Nacrt uputstva o postupanju nadležnih institucija prilikom uvoza grožđa u BiH i proslijedilo ga na usuglašavanje nadležnim institucijama Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta.

Usvajanja ovog dokumenta inicirao je resorni ministar Staša Košarac nakon detaljnih analiza i razgovora sa predstavnicima grupacije proizvođača vina pri vanjskotrgovinskoj komori BiH, koji su u više navrata iskazali potrebu za zaštitom domaće proizvodnje vina.

Uputstvom se uređuju dodatne kontrole, nadzor i postupanje nadležnih institucija prilikom uvoza grožđa u BiH u skladu s postojećim zakonskim odredbama.
Analizirajući probleme i moguće mjere podrške domaćim vinarima, predložili smo Uputstvo o postupanju nadležnih institucija prilikom uvoza grožđa kako bismo doprinijeli saniranju negativnih efekata na domaću proizvodnju vina, izazvanih pojavom i širenjem koronavirusa. S obzirom na to da su posljedice pandemije gotovo zaustavile prodaju i izvoz vina, naši proizvođači traže donošenje mjera koje bi konkretno pomogle da se smanje zastoji u poslovanju, posebno imajući u vidu i činjenicu da će se situacija dodatno pogoršati na jesen dolaskom nove sezone berbe grožđa i proizvodnje vina, istaknuo je ministar Košarac.

On je ukazao i na nužnost ubrzanja aktivnosti nadležnih institucija na donošenju novih propisa iz ove oblasti, s fokusom na donošenje zakona o vinu BiH, koji bi bio usklađen sa pravnom stečevinom EU. S tim u vezi, podsjetio je da novoimenovana radna grupa za izradu zakona o vinu aktivno radi na pripremi ovog zakonskog rješenja, u skladu sa pravnom stečevinom EU, kako bi se sistematski riješio niz postojećih problema u ovoj oblasti.

Nacrt uputstva o postupanju nadležnih institucija prilikom uvoza grožđa u BiH upućen je na suglasnost ministarstvima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH, Odsjeku za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Brčko distrikta BiH, Upravi za indirektno oporezivanje BiH, Agenciji za sigurnost hrane BiH, Republičkoj upravi za inspekcijske poslove Republike Srpske, Federalnoj upravi za inspekcijske poslove i Inspektoratu Vlade Brčko distrikta BiH.

Glas naroda

Za par godina ce bit dobra vina ,berba 2020.Samo da ne bude skupo.

Zaustaviti uvoz grožđa ?!Šta ćemo sa cisternama ?

Dobro pitanje.

Pokušaji zaštite domaće proizvodnje vina
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari