Tradicionalno okupljanje Pavlovića - Lukića

Na lokalitetu „Staje“, nešto oko kilometar sjeveroistočno od vodopada Kravice, svake godine u nedjelju prije Božića okupe se potomci Luke Pavlovića – Lukići kako bi „palili badnjake“. I ove se godine okupio znatan broj, što starijih, pa do najmlađih, da po starom običaju unesu i zapale Badnjake.

- U našem hrvatskom narodu Božić je najradosniji blagdan, a u katoličkoj i hrvatskoj tradiciji Božić je i obiteljski blagdan, a obitelj je najveća svetinja našeg naroda. Ako imamo kvalitetnu obitelj koja je nositelj života onda ćemo imati kvalitetnu budućnost i naroda i Crkve. Ono što je najvažnije u obitelji je zajedništvo i zato smo mi stariji Lukići, da bi produbili i njegovali zajedništvo u našim obiteljima, odlučili da se svake godine uoči Badnjaka okupimo i proslavimo spomen Badnjeg dana - , rekao je između ostalog dr.don Ante Pavlović.

ljubuski.info

Zanimljivo je da su Pavlovići – Lukići doselili upravo na Staje, a ne u Donje Studence gdje danas žive, rekao nam je prof.dr. Ivan Pavlović koji je vlastitim primjerom pridonio „revitalizaciji“ Staja.

Osim paljenja Badnjaka Lukići imaju i „ljetno“ okupljanje, obično je to sredinom kolovoza kad se skupe sa svih strana. Susret započne svetom misom za sve pokojne Lukiće i one s kim su povezani, a susret završi večerom i feštom na Bentu (Božijaku), kako je bilo i ove godine.

Radio Ljubuški

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari