Koriste li se u BiH manjkavi kineski testovi na koronavirus?

ljubuski.info

Vijest iz Švedske od prije nekoliko dana, o nepouzdanim kineskim testovima tvrtke BGI Genomics na koronavirus, zbog kojih je, kako tvrde iz švedske Agencije za javno zdravstvo oko 3.700 Šveđana bilo lažno pozitivno, unijela je zabrinutost ali i neku vrstu nade u manji broj zaražnih među bh. građanstvom. Tim više što je u BiH dopremljena i medicinska pomoć iz Kine među kojom su i testovi na korona virus.

Međutim, kako tvrde iz Federalnog ministarstva zdravstva, u BiH nisu korišteni navedeni testovi.

Koriste se testovi iz Južne Koreje

Mi smo koristili testove na COVID-19 iz Južne Koreje i oko 150.000 smo proslijedili za kliničke centre u Mostaru, Sarajevu i Tuzli. Isti su verificirani od svjetske zdravstvene organizacije, a prošli su kroz verifikaciju i u inozemnim laboratorijima, kazao je Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva i član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Iz laboratorija KCUS u Sarajevu također su potvrdili kako cijelo vrijeme od pojave pandemije koronavirusom analizu rade testovima iz Južne Koreje koji su, kako i oni ističu, certificirani od Svjetske zdravstvene organizacije.
Uzorci i rezultati slani su i u laboratorij kliničkog centra u Berlinu i rezultati su se pokazali ispravnima. Ali, moguće je da zbog nepravilnog uzimanja uzorka ili se isti ne uzme na vrijeme, da imamo različit rezultat u samo nekoliko dana, pojašnjavaju iz sarajevskog laboratorija.

Naime, kako je pojašnjeno, potrebno je blagovremeno uzimanje uzorka, a ne prijevremeno.
Ukoliko se uzorak uzme prerano, a osoba je inficirana, test će biti lažno negativan. Na primjer, ako smo osobi uzeli uzorak treći dan po primjetnim simptomima vrlo moguće je da test pokaže negativni rezultat. Preporuka je najbolje uzeti uzorak šesti dan, pojašnjavaju.

Međutim, kakva je kvaliteta na tisuće doniranih ili kupljenih testova iz Narodne Republike Kine za BiH, a koji su iskorišteni ili tek čekaju na raspodjelu po kliničkim centrima, veliko je pitanje.

Zbunjujuće je da je upravo Svjetska zdravstvena organizacija certificirala i sporne testove na koje su ozbiljne primjedbe iznijela Švedska.

Mnoge zemlje vratile kineske testove

No, podsjetimo kako je i Turska krajem ožujka ustvrdila kako su brzi setovi jednog kineskog proizvođača za testiranje prisustva koronavirusa samo 30 do 35% točni te da su naručili druge modele setova testova od druge kineske tvrtke.

I Španjolska je u ožujku ove godine povukla 9.000 setova za testiranje kineske proizvodnje nakon što su uočili da im je točnost svega 30%. Češki mediji su također izvješćivali da je do 80% od 150.000 prenosivih brzih testova koje je Kina isporučila Češkoj taj mjesec također manjkavo, a slično su pisali i njemački mediji o povratu i nepouzdanosti kineskih testova iz pojednih poduzeća.

I nizozemsko ministarstvo zdravstva je moralo vratiti 600 tisuća zaštitnih maski koje su naručili iz Kine, nakon što je utvrđena njihova neispravnost. Osim što maskice nisu dobro prianjale na lice, nisu imale ni dovoljno filtera. Ove greške su utvrđene nakon što je dio opreme već podijeljen bolnicama, te su radnici nakon provedene inspekcije maski savjetovani da ih ne koriste.

Međutim, podsjetimo i na pisanje talijanskih medija o ruskoj pomoći Italiji tijekom najveće pandemijske krize u toj zemlji, kada smo svjedočili zakašnjeloj intervenciji i pomoći iz EU-a. Talijanska 'La Stampa' pisala je, pozivajući se na izvore iz visokih političkih krugova, kako je 80% Ruske pomoći potpuno neupotrebljivo.

Podsjetimo i na zanimljiv tekst iz svibnja ove godine o predsjedniku Tanzanije Johnu Magufuliju koji je, posumnjavši u vjerodostojnost inozemnih testova na koronavirus, naredio da se umjesto ljudi tajno testiraju životinje i voće te je, nakon što su pokazali pozitivne rezultate, testove proglasio tehnički neispravnima.

Magufuli, čija je vlada na meti kritika međunarodne zajednice jer je tajio podatke o broju zaraženih koronavirusom te je svoje sugrađane pozvao da se protiv Covida-19 bore molitvom, kazao je kako su testovi tehnički neispravni jer se pokazalo da su na virus pozitivni papaja, koza i ovca. Naime, na uzorcima su se nalazila imena i godine rođenja stvarnih osoba pa ni laboratorijski tehničari nisu ništa posumnjali.
Nešto se tu sumnjivo događa. Ranije sam rekao da moramo biti svjesni toga da za ovu zemlju nije dobra sva pomoć koju nam šalju iz inozemstva, rekao je on.

V.S. Herceg | Dnevni list

Glas naroda

ma nisu,nebi oni to

Od koje tvrtke vlada kupuje testove za koronu?

Koliko je do sada vlast spiskala para ne testove?

Tko je vlasnik tvrtke od koje kupujemo testove?

Da li su testovi vjerodostojni? U kojem postotku?

testovi su kvalitetni ko naš asfalt

Stave asflat prid izbore tanak do prve jesenje kiše ga isperu

Ova vijest o Magufuliju je stara 4-5mjeseci, vi je tek sad objavljujete!

Ne treba bit strucnjak da vidis da su testovi nepouzdani

Ni jedni testovi nisu100% sigurni,samo mi nemamo novce za ove skupe.

Znaci 3 do 6 dana odaju prenose i tad ih testirate
Nos vas lipi djava

Kinezi su se pokazali kao najsposobniji poslovni narod..u njih započne gripa oni je prošire i onda se čak uspiju i okoristit situacijom..
Proizvode a ovi svi kupuju..

Samo ne razumjem Šveđane oni bi stalno nesto ispitivali pa po svom radili, mislili svojom glavom, umjesto da slusaju sta im drugi neko kaze..točno ko da nemaju druga posla!

Koriste li se u BiH manjkavi kineski testovi na koronavirus?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari