I Ljubuški odbijen od Federalnog ministarstva kulture

ljubuski.info

Na adresu Federalnog ministarstva kulture i sporta pristigle su stotine prijava na nekoliko objavljenih javnih poziva, a objavljeni su i odbijeni projekti i institucije zbog formalno-pravnih nedostataka.

Tako je Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu, koja se prijavila za pripremu i realizaciju knjige "Sintetička tehnologičnost u savremenoj umjetnosti", odbijena jer je nedostajala potvrda nadležnog ministarstva financija na Javnom pozivu "Transfer za institucije nauke i kulture od značaja za BiH".

Uvjerenje o poreznoj registraciji - identifikacijski broj nedostajao je Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH kako bi promovirali rad prema tipovima publike.

Problem sarajevskog Narodnog pozorišta za odobrenje projekta "Monografija sto godina" bio je u neispravo popunjenom zahtjevu, točnije, nedostajalo je vrijeme same realizacije.

Gazi Husrev-Begova biblioteka na potvrdi od banke nije imala upisan ID broj, te zato nije odobrena pomoć za "Održavanje kontinuiteta u obradi i digitalizaciji bibliotečke i arhivske građe".

Još jedna sarajevska kulturna ustanova našla se na spisku odbijenih. Radi se o Sarajevskom ratnom teatru "Sartr", kojem je u dokumentima nedostajala potvrda nadležnog ministarstva financija ili pravnog lica na čije je ime otvoren depozitni račun.

Oko 100 institucija odbijeno za kulturu

Oko 100 institucija i projekata je odbijeno putem javnog poziva "Transfer za kulturu od značaja za Federaciju BiH".

Jedna od njih je i Fondacija "Sarajevo Navigator", koja nije dobila odobrenje za projekt "Ljeto na Žutoj tabiji" zbog nedostatka ID broja na potvrdi.

Udruženje rediteljica i reditelja u BiH imalo je sličan problem sa projektom "Međunarodna pozorišna i filmska konferencija o umjetnosti režije", ali je pored ID broja, nedostajao je i dokaz o realiziranim projektima.

Isti dokaz nedostajao je i Umjetničkoj galeriji BiH za projekat "Budimo odgovorni, spasimo baštinu!".

Na listi se našao i Grad Mostar koji se prijavio za projekat "Winterwill - Zimski grad i doček Nove 2021." i "Obljetnica obnove Starog Mosta i upisa na Listu UNESCO", ali je odbijen zbog neovjerene bilance stanja, računa prihoda i rashoda, te neovjerenog rješenja o razvrstavanju djelatnosti.

Neovjerena bilanca stanja bila je nedostatak i KJP "Centar Skenderija" .

Općina Neum je također odbijena, po prijavi za projekt "Međunarodni dani Mediterana Neum 2020.", jer sredstva iz prošle godine nisu opravdana do objave Javnog poziva.

Muzej Unsko-sanskog kantona šrijavio je projekt završetka i postavljanja postavljanje stalnih muzejskih postavki u klosteru, ali su imali problem s pogrešnim prijavnim obrascem, nedostajali su dokumenti pod rednim brojevima 4, 5, 6 i 8, te bilanca stanja.

BZK "Preporod", Općinsko društvo Teočak odbijeno je jer je potvrda od banke bila na ime Općinskog društva Preporod Teočak, a prijavu je podnijelo BZK "Preporod" Sarajevo.

Problem s nedostatkom dokumenta o realiziranim projektima imao je i Muzej ratnog djetinjstva iz Sarajeva koji je prijavio projekt "Istraživačke aktivnosti Muzeja ratnog djetinjstva - video svjedočenja".

Općina Vitez je odbijena jer joj nisu opravdana sredstva iz prošle godine.

Grad Ljubuški je za projekat "Ljubuško kulturno ljeto 2020." odbijen iz više razloga - nedostaje ID broj na potvrdi od banke, ali i Rješenje o razvrstavanju te neovjerene bilance stanja i uspjeha.

A što je sa sportom...?

Kada je riječ o Transferu za sport od značaja za FBiH, također je objavljen popis odbijenih institucija, kojih je nešto manje od 300.

Grad Gradačac je tako odbijen za nabavku mobilijara na Gradskom stadionu Banja Ilidža jer su im nedostajali dokazi o prethodno realiziranim projektima.

Iz istih razloga, odbijen i sportski auto klub "Komotin" koji je ovim sredstvima želio realizirati auto trku "Plivska Jezera 2020".

Planinarsko društvo "Orlova stina" imalo je namjeru sanirati krovište u sportsko planinarskom domu "Blidinje", ali su odbijeni iz istih razloga. Kako je navedeno, dostavili su samo fotografije bez biltena, članaka...

Udruga Nogometni savez Federacije Bosne i Hercegovine odbijeno je zbog nedostatka aktualnog izvoda iz registra.

Pogrešan obrazac prijave i nedostatak potvrda o članstvu u jednom od strukovnih saveza su bili problemi Sportskog saveza BiH koji je odbijen za dva projekta.

Na javnom pozivu "Transfer za obnovu kulturnog i graditeljskog naslijeđa" odbijeno je oko 50 prijavljenih.

Među njima je Općina Posušje koja nije opravdala sredstva iz prošle godine, a iz istog razloga odbijena je i Solana d.d.

akta.ba

Glas naroda

Odgovor zašto nisu prošli na natječaju krije se u odgovoru na pitanje ‘tko je bio knjigovođa?’

Hebalo vas Sarajevo,ta nije vam BiH kriva ,zar nevididite vašu (i svih navedeni) krivicu zato što ste nešto mućkali i lovili u mutnom.Kod njih to više neprolazi,sasvim logično i normalno.Vi bi privatno trpali džepove a nebi se registrirali i plaćali porez državi kakva god bila?!

tebi i tvojoj prvoslavki zori

Znaju općinski uhljebi pisat projekta hahahaha

Samo dzabane sto bi rekli "povući" sredstva.
Da se moze poslje oprati I zamraciti
I mala su vas djeca skontala dzabahljebarosi

Šta se tu sada treba dodati, toliko stvarih i tih osnovni falilo. A busate se sa time kako imate ojel za pisanje projekata. Nadam se da će budući gradonačelnik Vedran malo stvari posložiti u općini da se zna šta ko radi i za šta je odgovoran

pa šta je ovdje cudno, svi koji rade na tenderima znaju da im sve lijepo piše šta treba dostaviti, da je ovjereno i potpisano i ako to padne zbog ovakvih grešaka ta ista osoba koja je zadužena za to dobije otkaz ili novcanu sankciju ali kao što je poznato to može samo u realnom sektoru uhljebima ne može se dati otkaz a zna se i vidi koliko znaju. Politika pametnog Nevena i bratije.

Nije lako napisati kvalitetnu tendersku dokumentaciju, kad su naučili da im dobavljači koji dobijaju poslove, sami napišu tendersku, a njihovo je samo sa objave, pa i i to nekad pogrešno naprave. Jedno je kad je transparentno i i stručno, a drugo je kad se namješta kumovima za procente. Uredi za javne nabave su korupcijsko zlo koje treba pod hitno mjenjati. Tu je ključ..

Pitajte one iz općine ko ih je izbacio iz ureda kad su htjeli stavljati šapu po nečijem nalogu a potpisat se ne znaju pa trčali odma i žalili se deru mars [ * neprimjereno * ] jedno tuđe bi uzimali nemože!

I Ljubuški odbijen od Federalnog ministarstva kulture
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari