Objavljena epidemiološke mjere za lokalne izbore

ljubuski.info

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH objavilo je upute o načinu provođenja lokalnih izbora u uvjetima epidemije virusa korona kojim ukazuje kako se, prije svega, moraju poštivati postojeće epidemiološke mjere.

SIP je odredio pravila na biračkom mjestu, pravila dan prije izbora i na dan izbora, kako će biti kontroliran red na biračkom popisu, kako zatvoreno biračko mjesto i brojani glasovi, te koje su dužnosti onih koji provode izbore.

Prema tim pravilima, fizički razmak je najmanje 1,5 metara, članovi biračkog odbora i zamjenici moraju redovito i temeljno prati i dezinficirati ruke, na odgovarajući način prikriti usta i nos prilikom kašljanja, prilikom brojanja glasova morat će se često mijenjati zaštitne rukavice i maske.

Preporučeno je i da članovi biračkih odbora nose vizire i kombinezone za jednokratnu upotrebu, ako ne postoji dovoljna količina opreme, predsjednik biračkog odbora će odrediti vrstu zaštitne opreme za članove odbora koji su u najčešćem kontaktu s biračima, prostor u kojem se glasuje morat će biti temeljno čišćen i u redovnim vremenskim razmacima.

Dan prije izbornog dana, predsjednik i članovi biračkog odbora i njihovi zamjenici, u suradnji s nadležnima, dužni su osigurati dezinfekciju cjelokupnog prostora biračkog mjesta.

Na dan izbora treba provjetriti prostoriju, postaviti otirače za dezinfekciju obuće, izvršiti dezinfekciju biračkih mjesta, osigurati dovoljnu količinu proizvoda za čišćenje prilikom upotrebe javnih toaleta, postaviti stolove i stolice tako da je razmak između njih 1,5 metara, postaviti oznake za kretanje birača uz napomenu da na biračkom mjestu u jednom trenutku može biti onoliko birača koliko ima glasačkih kabina.

Potrebno je, poručuju iz SIP-a, postaviti upozorenja o pridržavanju općih mjera zdravstvene zaštite, obilježiti prilaz biračkom mjestu, odnosno hodnik ispred ulaza na biračkom mjestu žutom samoljepljivom trakom u razmaku od 1,5 metara i, po mogućnosti, birače usmjeravati na jedna ulazna vrata, i na druga - izlazna, u slučaju da to nije moguće, vrata moraju ostati otvorena kako bi se izbjegao fizički kontakt.

Predsjednik biračkog odbora odgovoran je za nadzor nad primjenom navedenih mjera, a to se primarno odnosi na poštivanje fizičkog razmaka u i ispred biračkih mjesta.
U slučaju kada je birač došao na biračko mjesto bez propisane zaštitne opreme član biračkog odbora zadužen za održavanje reda na biračkom mjestu upozorit će birača da je dužan da nosi zaštitnu opremu. U slučaju da birač ne posjeduje zaštitnu opremu ista će mu biti izdana iz zaliha koje je zadužio birački odbor, obrazložili su iz SIP-a.

Ispred ulaza na biračko mjesto član biračkog odbora vršit će beskontaktno mjerenje tjelesne temperature. Ako se ustanovi da je povišena, birač se upućuje u posebnu glasačku kabinu koja će nakon izvršenog glasovanja biti detaljno dezinficirana i očišćena.

Biračka mjesta će morati biti provjetravana svakih sat vremena, a prilikom brojanja glasova poštovan fizički razmak.

Prije početka brojanja glasova površina na kojoj će to biti rađeno mora biti dezinficirana.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari