Mjere se ne provode, ugrožen i zdravstveni i gospodarski sustav

ljubuski.info

Jesu li svakodnevne crne statistike smrtnih slučajeva od koronavirusa u Bosni i Hercegovini- ogledalo naše borbe u sprečavanju širenja tog virusa, zapitao se BHRT. Mnogo je propusta u toj borbi u proteklom periodu napravljeno od izostanka mehanizama kontrole propisanih mjera, njihovog poštivanja pa do nedovoljnog testiranja. Međutim, najveći problem je taj, što nam je zdravstveni sustav godinama neuvezan i neodrživ.

Od 16. ožujka od kada je počela borba s koronavirusom u BiH pa do 29. svibnja, imali smo poprilično dobar rejting u Europi, kao i u regiji. Tada smo imali 1.082 zaražena, 39 umrlih i samo 87 aktivnih slučajeva, međutim, od početka lipnja do danas 8 puta više imamo zaraženih i trostruko više umrlih. Izgleda da smo se malo više opustili i svjesni ili nesvjesni svoje neozbiljnosti tome se i prepustili.

Ljeto ojačalo virus

Mislili smo da će ljeto oslabiti virus, a čak ga je ojačalo, ističe premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Uvidjeli su nadležni nakon gotovo 3 mjeseca kako imamo problem, ali se čini da nije baš previše ozbiljno shvaćen, s obzirom na činjenicu da nam kao i uvijek nedostaje koordinacije između kriznih stožera, zdravstvenih ustanova, a posebno je zabrinjavajuće što tu koordinirajuću ulogu nemamo na nrazini države. Možda bi situacija bila drugačija. I sve mnogo lakše.
Očekujem u sljedećem razdoblju da se krene vrlo jasno prema ljudima koji krše, jer ti koji krše, ugrožavaju i zdravstveni i ekonomski sistem, ističe pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez.

A od početka pandemije se prema onima koji ne poštuju mjere postupalo vrlo jasno i konkretno u Njemačkoj pa i u Aziji u kojoj se već 10 godina zbog teških i opasnih bolesti mjere i primjenjuju. Građanima se izriču iznimno visoke novčane kazne. BiH i Hrvatska u službi su za sada samo kao savjetodavnog organa.
To je dio tog sustava koji donosi mjere, ali se mjere ne primjenjuju i to je razlika između zrele demokracije i zrelog društva zrelih građana, koji shvaćaju da su mjere donesene da bi zaštitili a ne da bi nekog nepotrebno kontrolirali, kaže Ivan Đikić, direktor Instituta za biokemiju u Frankfurtu.

Najgori na Zapadnom Balkanu

Prema podacima njemačke tvrtke za obradu statističkih podataka "Statista", navedeno je kako je BiH među zemljama Europe s najnižom stopom smrtnih slučajeva, ali isto tako je navedeno da smo od zemalja regije Zapadnog Balkana najgori.

Zanimljiv je i podatak koji je objavljen na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, gdje je jasno navedeno kako zdravstveni sustav u BiH nije spreman držati pod kontrolom nekontrolirano širenje koronavirusa.

Virusolog Šukrija Zvizdić ističe kako Hrvatska iz dana u dan bilježi sve manji broj slučajeva, te da to može pripisati prvenstveno odgovarajućoj kontroli propisanih mjera. Što to ipak nije slučaj u BiH. I zbog toga imamo svakodnevno visoke brojke, što zaraženih, što umrlih.
Kad svi organi budu izvršavali naređenja kriznih stožera, mi ćemo doći u situaciju da se poslije određenog vremena smanji broj inficiranih i da on bude u broju adekvatnom kao što je u Hrvatskoj, sve do tada nećemo imati tu situaciju, nažalost vidim da organi nemaju želje za sprovođenjem te mjere, ističe Zvizdić.

A osim što nemamo želju niti odgovarajuće kontrole propisanih mjera, nemamo ni univerzalnu ujedinjenu politiku epidemioloških službi, a ne postoji ni ujedinjenost građana u BiH koji bi mjere koje su na snazi i poštovali. No, i Bosna i Hercegovina i Hrvatska, kako tvrdi direktor Instituta za biokemiju u Frankfurtu, Ivan Đikić, imaju svojih grešaka. Ne testiramo dovoljno.

I možda je krajnje vrijeme da s apela, savjetovanja i upozorenja pređemo na djela, u protivnom bi uskoro mogli doći u situaciju da se suočimo s mnogo težom slikom nego što je sada. Želimo li to?

BHRT

Glas naroda

corona može samo ugrozit HDZ pljačku jer mi ekonomije i privrede nemamo -sve je u izumiranju i iseljavanju

Mjere se ne provode, ugrožen i zdravstveni i gospodarski sustav
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari