Ulagači odustaju od ulaganja

ljubuski.info

Agencija za promociju stranih ulaganja (FIPA) uradila je analizu gospodarskih i ekonomskih indikatora u vezi s izravnim stranim ulaganjama u BiH u razdoblju pandemije koronavirusa.

Tijekom svibnja mjeseca ove godine Agencija je uradila Aftercare online upitnik s postojećim investitorima i dobila sljedeće odgovore.

Njih 50 posto potvrđuje nastavak planiranih ulaganja u BiH koje su dogovorene i prije COVID-19, dok će četrdeset posto najvjerojatnije odgoditi planirana ulaganja. Dvije tvrtke planiraju premještaj dijela poslovnih aktivnosti izvan BiH, a jedna tvrtka će potpuno obustaviti ulagačke aktivnosti.

Ekonomija BiH, koja je i prije COVID-19 bila na putu usporavanja, sada se suočava s mogućom dubokom recesijom. Ako uzmemo u obzir izvješće međunarodnih institucija o položaju BiH na globalnoj razini i tome dodamo posljedice pandemije, jasno je kako će učinci po naše gospodarstvo biti skoro dramatični.

Bosna i Hercegovina je ponovno, prema izvješću Svjetske banke o lakoći poslovanja, pogoršala svoj ranking u odnosu na prošlogodišnje izvješće, i to za jednu poziciju, te se nalazi se na 90. mjestu. Najslabije je plasirana država u regiji, a među najlošijima u Europi. Bosna i Hercegovina je najslabije rangirana u oblasti pokretanja poslovanja, gdje je 184. i u odnosu na prethodnu godinu pogoršala je svoju poziciju (bila 183. na svijetu).

Bosna i Hercegovina je također loše plasirana u oblasti dobivanja građevinskih dozvola, gdje zauzima 173. mjesto (bili 167. u svijetu). Za dobivanje građevinskih dozvola potrebno je proći 17 procedura i čekati 180 dana, troškovi su 20,3 posto vrijednosti objekta.

BiH je značajno poboljšanje postigla u kategoriji dostupnosti električne energije gdje je na 74. mjestu (u prethodnom izvješću 130), a za dobivanje električne energije potrebno je 5 procedura i 69 dana.

Već godinama smo loše plasirani i na osnovu plaćanja poreza, a prema posljednjem izvješću, na 141. poziciji smo. Za plaćanje poreza su navedene čak 33 procedure i potrebno je odvojiti 411 sati u tijeku godine.

Prema objavljenom Globalnom izvješću konkurentnosti 2019. Svjetskog gospodarskog foruma, Bosna i Hercegovina se nalazi na 92. mjestu od ukupno rangirane 141 države, te je za jednu poziciju lošije pozicionirana u odnosu na prethodno izvješće. U usporedbi s državama u regiji i Europi, Bosna i Hercegovina je i u ovogodišnjem izvješću najslabije rangirana.

Prema Indeksu ekonomskih sloboda 2019, Bosna i Hercegovina se nalazi na 83. mjestu od ukupno 180. zemalja svijeta (na 37 mjestu od 44 zemlje u Europi). U odnosu na prošlu godinu, kada je zauzimala 91. mjesto, ostvaren je izvjestan napredak, te se zadržala u grupi "ekonomski umjereno slobodnih" država.

Prema Forbesovom izvješću o najboljim državama za poslovanje u 2018. godini, Bosna i Hercegovina je tek na 98. mjestu, te je najslabije rangirana država u regiji.

Temeljem ovih izvješća jasno je kako slika poslovnog ozračja BiH nije pozitivna. Uobičajeno smo posljednji u odnosu na zemlje regije i druge europske zemlje.

faktor.ba

Glas naroda

Ako nisi u SDA SNSD i HDZ odmah u inozemstvo kakvi ulagaci i bajke

Ulagači odustaju od ulaganja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari