Značajna kršenja obveznih mjera protiv korone u trgovini i ugostiteljstvu

ljubuski.info

Federalni inspektori zabilježili su značajna kršenja obveznih mjera propisanih u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, a najviše u trgovinama i ugostiteljskim objektima.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove Feni su kazali kako su od donošenja prvih mjera kojim je omogućen rad gospodarskih subjekata, od 20. svibnja, inspekcijska tijela u FBiH proveli 11.097 inspekcijskih nadzora, donijeli 1.385 rješenja o otklanjanju nedostataka, izrekli 280 prekršajnih naloga s financijskim teretom od 492.015 KM, te devet mjera o zabrani rada i 24 upozorenja. Podaci nisu potpuni jer uključuju djelomične informacije i podatke za srpanj.
Situacija na terenu govori o izvjesnoj razini nepridržavanja i to minimuma obveznih mjera što su: nošenje maski, poštivanje propisane fizičkog razmaka, korištenje dezinfekcijskih sredstava i dezobarijera, redovita dezinfekcija poslovnih prostorija - naveli su.

Zapovijedima Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva od 7. i 23. srpnja, županijskim stožerima je dozvoljeno i uvođenje restriktivnijih mjera na području županija ili općina, shodno procjeni epidemiološke situacije, za čije praćenje i provođenje su nadležna županijska, gradska i općinska inspekcijska tijela.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove ističu kako takve odluke prvenstveno služe osiguranju i zaštiti osobnog i javnog zdravlja, što je primarna zajednička vrijednost u kojoj zahtjev za djelovanjem represivnog aparata treba biti krajnje nužan potez, jer se podrazumijeva i prirodno očekuje maksimalna odgovornost, stega, predostrožnost i suradnja građana, posebno u uvjetima opće pošasti i prijetnje opasne i smrtonosne infekcije.

Ističu kako će pooštravanje mjera, odnosno restriktivnije mjere federalnog i županijskih kriznih stožera sva odgovorna tijela sustavno pratiti i krajnje represivno djelovati kako bi se osigurala kolektivna sigurnost odnosno zaštita života i zdravlja stanovništva.

Po pitanju kazni, navode kako su propisane kaznenim odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBIH. Također, podsjećaju da prenošenje zarazne bolesti predstavlja i kazneno djelo.

Tijekom trajanja stanja nesreće u FBiH, kontinuirano postupanje po zapovijedima Federalnog stožera civilne zaštite djelotvorno je usporilo tijek pandemije, navode iz Federalne uprave za inspekcijske poslove, čime su epidemiološki indikatori krajem svibnja i efekti obveznih sanitarnih kontrola na granici pružali osnovu za ublažavanje mjera, uz dalje striktno pridržavanje mjera i preporuka nadležnih tijela.

Od prestanka stanja nesreće na području FBiH, fokus djelovanja u smislu praćenja provođenja i obvezujućih mjera je na županijskim, gradskim i općinskim inspekcijama, uz koordinirano djelovanje, interventne nadzore i podršku šest inspektora Federalnog zdravstvenog inspektorata i inspektorata za hranu Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Po pitanju raspoloživog kadra, navode, sva inspekcijska tijela su u funkciju zaštite zdravlja stanovništva stavili sve raspoložive kapacitete, što je ukupno oko 60 inspektora.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari