Komercijalni testovi na koronavirus povoljni i nepouzdani

ljubuski.info

Zemlje u regiji uveliko snižavaju cijene PCR testova na koronavirus, kako bi građanima olakšali provjeru zdravstvenog stanja, ali i putovanja.

No, u Bosni i Hercegovini još nema naznaka kako bi se tako nešto moglo dogoditi, jer pojedinim medicinskim centrima kod nas nedostaje i osnovna oprema za rad, poput rukavica.

Uslugu serološkog testiranja na koronavirus građani BiH mogu dobiti u javnim laboratorijima uz osiguranje, dok u privatnim poliklinikama moraju izdvojiti od 56 do 80 maraka. Taj nalaz u vrijeme pandemije neophodan im je i dovoljan da pređu granice susjednih primorskih zemalja, Hrvatske i Crne Gore, iako nije u potpunosti pouzdan.

Arman Šarkić, JU Dom zdravlja Sarajevske županije
Taj test jeste jeftiniji, ali on pokazuje samo antitijela, i ne može pokazati je li pacijent pozitivan ili negativan. Može pokazati samo da li je nekad bio pozitivan.

Pouzdaniji i brži PCR test građani BiH mogu uraditi u većim medicinskim centrima - u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Zenici, Banjaluci.

Ova usluga, ako se ne traži uz preporuku liječnika, košta oko 200 maraka. Korisnici rezultate dobiju za 24 sata. O nižim cijenama komercijalnih testiranja nadležni trenutno ne razmišljaju, jer u nekim medicinskim centrima, poput Tuzle, nemaju dovoljno testova ni za potencijalno inficirane. U RS situacija je značajno bolja, nakon ukidanja retestiranja. Ali, to je privremeno, kažu nadležni.

Branislav Zeljković, v. d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS
Mi uvodimo komercijalno testiranje, u turističke svrhe. Ali prednost uvijek ima definicija slučaja,tj. pacijenti. Ako se povećaju potrebe za testiranjem oboljelih na dnevnom nivou, naravno da će broj testiranih u turističke svrhe automatski biti manji..

Građane buni velika razlika u cijeni serološkog i PCR testa, a ako se tome doda i izuzetno loša ekonomska situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa, mnogi su odmor odlučili provesti u okviru granica BiH, kažu turistički radnici. Sve manje je putovanja van zemlje.

PCR testovi koji se koriste u BiH nabavljeni su većinom iz entitetskih proračuna i donacije su Svjetske zdravstvene organizacije i UNDP-a.

Za sada je količina ovih, kvalitetnih i pouzdanih testova, zadovoljavajuća. No, svima koji samovoljno žele uraditi komercijalni PCR test uskoro bi to moglo biti onemogućeno čak i uz visoke cijene, s obzirom na problem njihove nabavke.

BHRT

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari