Zdravstvene ustanove u BiH pred kolapsom?

ljubuski.info

Zdravstvene ustanove u Bоsni i Hercegovini sve teže podnose pritisak zbog alarmantnog širenja koronavirusa. Nedostaju medicinska oprema, prostor i zdravstveni radnici.

Ako građani nastave sa neodgovornim ponašanjem kao sada, najgore tek dolazi, upozoravaju nadležni.

Dok se koronavirus zemljom širi alarmantnom brzinom, zdravstveni centri su pred kolapsom. Nakon što je iz Univerzitetskog kliničkog centra RS u Banjaluci priopćeno kako uskoro više neće imati dovoljno kreveta za sve pacijente kojima je neophodno bolničko liječenje, iz UKC-a Tuzla upozoravaju da im nedostaje najosnovnija oprema za rad, poput rukavica i PCR testova.

Vahid Jusufović, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla objašnjava kako nema rukavica i da PCR testova imaju za maksimalno sedam dana.

Bolnice i klinički centri u RS imaju dovoljno medicinske opreme, no problem je nedostatak osoblja. Posebno u vrijeme godišnjih odmora, kaže ministar Alen Šeranić.

Iako su nadležni vjerovali kako je pravovremeno djelovanje usporilo širenje zaraze, najnovije statistike su ih opovrle i trenutno nema naznaka kako će kriza proći.

Naprotiv. Ukoliko ne shvatimo ozbiljnost situacije najgore tek dolazi, upozorava pomoćnik nadležnog federalnog ministra Goran Čerkez.

Goran Čerkez pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH objašnjava kako ćemo doći u situaciju da se ne možemo liječiti i krivi građane da su neodgovorni.

Da je nedisciplina građana knjuč za pogoršanje epidemiološke situacije u BiH suglasni su epidemiolozi. Kakav će biti dalji razvoj situacije, i hoće li sadašnje preporuke biti naredbe uz pojačano djelovanje inspekcijskih organa, zavisi od svakog pojedinca, kažu stručnjaci.
Stvarno svaki pojedinac i svaki poslodavac snosi odgovornost za poštovanje ovih mjera, da zajedno spriječimo širenje virusa, kazala je Jela Aćimović, epidemiolog.

Sve lokalne zajednice, u skladu s trenutačnom epidemiološkom situacijum, mogu mijenjati preventivne mjere. Tako je u Općini Drvar zabranjeno okupljanje više od pet osoba na otvorenom i u zatvorenom prostoru, a ograničen je i rad ugostiteljskih objekata i trgovina.

Glas naroda

kako neće biti,nabavljaju se aparati milijunskih vrijednosti na kojima nitko ne zna raditi a ove što bi znali nešto ste zatjerali u svijet i zaposlili neefikasne lenjivce i parazite.Dajte radnicima primjerene plaće i doktorima zabranite da rade privatno

Zdravstvene ustanove u BiH pred kolapsom?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari