"Nesporazum" oko usklađivanja mirovina u FBiH

ljubuski.info

Sredinom lipnja u Federaciji je dogovoreno retroaktivno povećanje, odnosno usklađivanje mirovina od 1. siječnja za 2,8 posto. Međutim, jučer je priopćeno kako se ujednačavanje ipak neće odnositi na vrijeme stanja nesreće.

Zašto posljednja odluka nije u skladu s ranijim dogovorom s dva federalna udruženja pitali smo predsjednika jednog od njih Redžu Mehića i direktora Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Zijada Krnjića.

Prema Mehićevim riječima, prvobitna odluka će se samo prolongirati zbog pandemije koronavirusa napomenuvši da nije riječ o povećanju, već usklađivanju. Podsjetio je da se na to odlučilo na osnovu dva faktora.
Jedan je rast troškova života u prošloj godini i rast BDP-a. Ta dva faktora se zbroje, podijeli se sa dva i dobije se cifra, postotak za koliko se vrši usklađivanje. Ove godine zbog koronavirusa ne samo da smo na neki način odgodili, nego smo se praktično bili odrekli, odnosno bili smo uskraćeni izvanrednim usklađivanjem za koje su bili stvoreni uvjeti, podsjetio je.

Kako je kazao, u članu 16. Zakona o ublažavanju posljedica ekonomske krize izazvane koronavirusom je navedeno da ovaj zakon prestaje važiti 60 dana po prestanku epidemije.
Pošto je epidemija prestala 31. svibnja, automatski 31. srpnja prestaje važiti zakon. Od 1. kolovoza mirovina će biti uvećana za 2,8 posto. Ona će se isplatiti početkom rujna i sve mirovine do nove godine. Prema tome, tada će umirovljenici s najnižom mirovinom dobiti 72 ili 73 KM više. To je službena informacija i to nitko iz Vlade nije demantirao, kao ni premijer, naglasio je.

Mehić, kako je rekao, ima čvrsta jamstva za spomenuto.
Pitao sam doslovno premijera je li to to - on je rekao da jest. To se odnosi na redovne mirovine. Imaju drugi umirovljenici, tzv. vojni i to je Zakon o prijevremenom povoljnom umirovljenjavanju. On je donesen koncem prosinca 2017. Kod njega nije tako izvršeno usklađivanje. Već je to urađeno samo na osnovu jednog faktora, a to je porast troškova života u prošloj godini. Tu se ti ljudi bune s punim pravom. To će se otkloniti, ukazao je Mehić.

Podsjetio je, pozivajući se na službene statističke podatke, i na to da je rast troškova života u prošloj godini bio 0,6 posto.
Vojni umirovljenici dobit će usklađeno mirovinu višu za 0,6 posto i njima je retroaktivno od 1. siječnja, dodao je.

Prema njegovim riječima, federalni premijer Fadil Novalić je obećao da i ako ne bude novca za usklađivanje, kreditno će se zadužiti za ovu namjenu.

"Dogodio se nesporazum"

Ravnatelj Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje je obrazložio svoje viđenje ove situacije.
Na jučerašnjoj sjednici Vlade Federacije usvojen je neki zaključak koji još nismo dobili i nisam ga pročitao. Slušam o njemu komentare. Zaključak se odnosi na to da neće biti obuhvaćen period koronazakona, izjavio je.

Istaknuo je kako, ako postoji takva odredba u zaključku, onda je ona, kako je kazao nezakonita.
Ne samo da je nezakonita, već je i neprovediva. Usklađivanje nije isto što i povećanje. Ako je usklađivanje izvršeno za siječanj, bilo kakva promjena bi značila smanjenje. Nije u skladu s korona-zakonom, kao i zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju, mišljenja je.

Za Krnića je riječ o nesporazumu.
Ja bih to nazvao nesporazumom i da će se to ispraviti sljedećih dana. Jedan period jeste, jedan period nema - to nema u zakonu. To se ne može uraditi, ponovio je.

Upitan kako se dogodio nesporazum, odgovorio je da on osobno to ne zna te da je to odgovornost entitetskog Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

Podsjećamo, 19. lipnja je dogovoreno usklađivanje mirovina za 2,8 posto i tada je istaknuto da će se to desiti retroaktivno od 1. siječnja. Međutim, više od mjesec kasnije, jučer su federalne vlasti priopćile da se to neće odnositi na vrijeme kada je bilo stanje nesreće.

Glas naroda

Tko je odradio 40 godina dobio je 370 KM mirovinu ili zajamčenu 475 KM u najboljem slučaju ako mu je poslodavac uplatio dio doprino ili ih ostavio sebi,a doprinosi su novac radnika a ne poslodavca..
I SAD sa 65 godina dobije mirovinu od koje se ne može živjeti a oni koji su im odrezali tolike mirovine, sa plaćama i 7000 KM. plus sve ostale privilegije,mjesecima se prepucavaju hoće li im uskladiti mirovinu za desetak maraka ili ne.

Doktoru Hasi sve rješava

pa ovi što imaju po pet šest tisuća maraka i to im je malo treba imati za obraz oprati od nerada i bezobrazluka cjeli život će ih spominjati kako su nas uništili to treba i platiti i

Narod je izabrao vlast sebi po mjeri svi.su nrzadovoljni i svi svake godine glasaju.za iste politicare koji ovu zemlju vode u propast i siromastvo

"Nesporazum" oko usklađivanja mirovina u FBiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari