Balkanom vladaju kleptokrati - uz blagoslov EU!

ljubuski.info

U zemljama jugoistočne Europe su se učvrstile hibridne demokracije, kleptokracije i mafijaške države. No nikakvih promjena neće biti dok su Europskoj uniji takve "elite" prihvatljive, piše u svom tekstu za Deutsche Welle (DW) Gudrun Steinacker, što nije njena prva kritika prema EU kada je riječ o balkanskim državama.

Crna Gora i Srbija su u pristupnim pregovorima s Europskom unijom. U ožujku je dogovoren početak pregovora i sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Bosna i Hercegovina je predala zahtjev za članstvo, a Srbija blokira svaki napredak Kosova.

Ovo je jedna strana procesa proširenja Europske unije. No, kako stoje stvari sa zagovaranim vrijednostima: demokracijom, vladavinom prava i održivim razvojem u praksi?

Postoji "napredak" od 1989. iako je usporen ratovima tijekom raspada Jugoslavije. S izuzetkom Kosova, postoji sloboda putovanja za "zapadnobalkansku šestorku", što građani koriste kako bi vidjeli gdje će emigrirati.

U lancima supermarketa, koji su mahom u njemačkim rukama, prvenstveno se mogu naći uvozne stvari, a jedva da ima domaćih proizvoda. Jedinstvenoj prirodi regije štetu nanose korupcionaški građevinski poduhvati, gradnja malih hidroelektrana, krčenje šuma, krađa zemljišta i nekontrolirani razvoj turizma.

Obrazovanje i zdravstvo su na užasno niskoj razini, nezaposlenost ogromna. Mnogi ne bi mogli preživjeti bez novca koji im stiže iz inozemstva i vrlo prisutne sive ekonomije. Vrijeme je za kazati da je neoliberalna tranzicija na Balkanu propala.

Vrlo niska izlaznost na izborima u Srbiji, Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji izraz je dubokog nepovjerenja u demokraciju. Demonstracije u Beogradu su narušile "blistavu" izbornu pobjedu vladajuće stranke predsjednika Aleksandra Vučića.

Sjeverna Makedonija je, nakon prljave izborne kampanje, suočena sa skoro nemogućim formiranjem vlade. Katica Janeva, nekadašnja uzdanica i specijalna državna odvjetnica, optužena je zbog korupcije. U isto vrijeme se po Skoplju kočoperi Sašo Mijalkov, bivši šef tajne službe i rođak bivšeg premijera Gruevskog, nekada strašni 'Capo di Capi' i jedan od najbogatijih poduzetnika. Nikola Gruevski uživa u svom bogatstvu u egzilu u Budimpešti.

Bosna i Hercegovina je zemlja kojom je nemoguće vladati, gdje sve što je vrijedno među sobom dijele elite na čelu s kleptokratima poput Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića.

Albanija i Kosovo su u konstantnom kriznom modusu. Izabrani kosovski premijer Albin Kurti svrgnut je s vlasti američkom intrigom, kosovski predsjednik Hashim Thaci suočen je s optužnicom za ratne zločine, što pak albanski premijer Edi Rama vidi kao napad na sve Albance.

Malena Crna Gora, u kojoj se u rujnu održavaju izbori, podijeljena je apsurdnim sporom oko zakona o slobodi vjeroispovijesti između ultrareakcionarne Srpske pravoslavne crkve i klike okupljene oko dugogodišnjeg vladara Mila Đukanovića.

I koga onda čudi što nestaju milijarde Europske unije, Europske banke za obnovu i razvoj, Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda i drugih organizacija?

Od 1989. su se etablirale hibridne demokracije, kleptokracije i mafijaške države. Ekonomist srpskog porijekla Branko Milanović je na svom blogu pisao o "višestranačkim kleptokracijama"; politolog Jasmin Mujanović je u svojoj knjizi "Glad i bijes" to označio kao "elastični autoritarizam"; predsjedavajući Transparency Internationala u BiH Srđan Blagovčanin u aktualnoj studiji govori o "vladavini kartela". Vedran Džihić iz Austrijskog Instituta za vanjsku politiku kaže da se na izborima u Srbiji radilo o "lažnoj demokraciji i umjetnosti iluzije".

Nažalost, ni u pojedinim državama Europske unije situacija ne izgleda nimalo bolje. One su samo imale sreće da su pravovremeno postale članice kluba, kao na primjer Rumunjska, Bugarska, Malta, Cipar, Mađarska i Poljska. Mađarski sociolog Balint Magyar, 2016. je svoju zemlju označio kao "postkomunističku mafijašku državu". Njegovi kriteriji se mogu preslikati i na "šestorku Zapadnog Balkana".

Briselski donositelji odluka i njihova birokracija se, zbog drugih prioriteta, o tome skoro uopće ne brinu. Ali, zaista i nema mnogo smisla opominjati Balkan da se drži "osnovnih pravila" reformi, kada je zemlje EU, a također i Njemačku, baš briga za pravila čim se dirne u njihove interese.

Europski stranački savezi, a posebno Europska narodna stranka i Stranka europskih socijalista, igraju opasnu ulogu aranžmanima sa kleptokracijama na Balkanu. Jer, jednostavno je pogrešno označiti balkanske stranke kao konzervativne, kršćanske, liberalne, socijaldemokratske ili socijalističke i tako ih svrstati u obitelji stranaka.

Takozvani Berlinski proces, koji je počeo 2014. s mnogo elana i dobrim izgledima, nije izrodio ništa posebno; bilo je to ono čuveno 'tresla se gora rodio se miš'. No, organizaciju za razmjenu mladih RYCO (Regional Youth Cooperation Office), koja je bila skoro jedini konkretan rezultat procesa, time ne bi trebalo obezvrijediti. Jer, ona svoju egzistenciju može zahvaliti angažiranim predstavnicima civilnog društva.

Težnje za infrastrukturnim projektima su ostale na papiru, dok Kina gradi autoputove, željezničke mreže i mostove, ponekad čak i uz podršku EU, i mami države u dužničku zamku. Održivost ovih projekata je nešto sasvim drugo. Ali, oni savršeno pašu za "nestanak" mnogih milijuna.

Zbog toga ni balkanskim elitama a ni njihovim europskim partnerima nije u interesu da se radi na održivom razvoju, prilagođenom klimatskim promjenama i ugroženom biodiverzitetu.

Stoga je krajnje vrijeme da se u osnovi preispita politika Europske unije prema Balkanu. To se neće urediti jednom novom "metodologijom" pristupanja EU. Korumpiranim elitama u politici i privredi se mora suprotstaviti. Oni bi morali biti pozvani na osobnu odgovornost. A to se može uraditi samo u suradnji s, doduše slabim, ali raznolikim i životnim civilnim društvom.

Jer, dok god se mladima nudi mogućnost između prilagođavanja i emigracije, neće se moći zaustaviti egzodus dobro obrazovanih. Konačno je potrebno da se smogne hrabrosti, kako u Bruxellesu, tako i u Berlinu i Parizu, da se otvoreno razgovara s balkanskim elitama. Ali, to također znači da bi trebalo uvidjeti vlastite deficite i krenuti u borbu protiv njih. Jer, status quo je fatalan.

* Gudrun Steinacker, provela je 13 godina na Balkanu između 1976. i 2016, na kraju kao ambasadorica Njemačke u Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori.

Gudrun Steinacker | DW

Glas naroda

Kleptokrati su svi osim našega dobročinitelja

Dobročinitelj je sitni kleptokrat.

nee nee neee nema nam pomoćiii... nijedan osvajač u povjesti nije bio gori prema ovim prostorima i narodima niti su uništili svi skupa ko ovi domaći

Draga gospođo ni vi a ni ovi vaši niste ništa bolji,na žalost,samo vi radite u rukavicama.Da vas podsjetim da npr.u jednoj najrazvijenijoj evropskoj ekonomiji i demokraciji imate 2 miliona dice koja žive u siromaštvu.Da je ta ista ekonomija dok je se razvijala gradila elektrane ,na sve moguće pogone,gdje je god mogla.Da su joj rijekama plivale svakorazne kemikalije i zrak bio zagađen da se disat nije moglo dok su se razvijale.Da su vam istočnu Njemačku izgradili radnici na crno i da dan danas iskorištavate ljude gore od ovih naših poltrona.Da sva droga i bjelo roblje završava kod vas u toj vašoj demokraciji.Da ovi naši nisu izmislili ovo što rade već od vas prepisali,pa najveće porezne oaze i utaje poreza su ipak kod vas.Da ako ste već demokracija ( a ja mislim da je to samo sila,doduše najpovoljnija) imajte iste aršine prema svima a ne jedne mazit a druge gazit.I na kraju,ko Boga vas molim,ne namećite narodima na silu svoje stavove jer ni u vas nisu čvrsti.

Nemojte na Njemačku ko Boga vas molim

Imaš prilog na jutarnjem pa pročitaj.

Hrvati u BiH imaju dvije opcije HDZ ili Njemačka

pročitaj te komentare o hrvackoj u njemačkoj pa će te shvatit di živete
u jutarnjem je samo malo propagande na njemačku istinu jer HDZu njemačka ne va
lja tamo se ne krade

A Jutarnji je sigurno za HDZ.U Njemačkoj i čitam i to ne samo to već i dugovanje Dojče banke,dugovanja auto industrije,Vikiliks pranja novca,Frankfurta kao grada u kom se opere najviše para i svašta drugo.Nije sve ,nigdi ,crno bijelo.

Pa da, vidi se iz aviona da EU ne zeli nista dobro ovim zemljama, mislite da su velike zemlje bogate zbog svog "slobodbog trzista" ili mozda jer su taaako poduzetni. Nije nego im se bogatstvo zasniva na visestoojetnom izrabljivanju drugih kontinenata, drzava... kad pogledas, zbog cega je njima toliko stalo da balkanske zemlje udju u EU?? Veliko pitanje? Ono sto nisu uspjeli Napoleon i Julije Cezar, pokorit pola svijeta, ce uraditi velike sile "demokratskim" putem cine ci nas dozivnotnik duznicima i ovisnicima. A nek ovi na vlasti bezglavo srljaju u kao guske u maglu

objasni mi majstore odkud bogastvo HDZ uhljebim i analiziraj mi imovinsku karticu uhljeba i naroda za vrime tita i HDZa
(vremensko razdoblje 1960-2020)
no budi temeljit i podkrjepi konkretnim ekonomskim činjenicam jer nadam se da to ZNAŠ napravit
na lopovluku nema države i blagostanja-anštajn

Zaradili sa svojim poštenim prstima

Vidiš prijatelju,lako bi bilo objasnit oklen bogatstvo hdz uhljebima ali kad prođeš kroz naše krajeve i pogledaš kuće i opremu upitaš se oklen to sve.Problem je što mi imamo i podržavamo sistem snađi se pa je logično da se ovi bliže vatre bolje snađu od onih koji su dalje.

Ne znam , ali znam da je na slici Ilija Čvorović ( Balkanski špijun) ili ti ga Danilo Bata Stojković

Balkanom vladaju kleptokrati - uz blagoslov EU!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari