Milanović ispravlja nepravdu prema Hrvatskom vijeću obrane

ljubuski.info

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović najavio je kako će na 25. obljetnicu Oluje odlikovati četiri gardijske brigade Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) i Specijalnu policiju Herceg-Bosne za njihovu ulogu u oslobađanju Hrvatske što najveći broj njih doživljava konačnim ispravljanjem nepravde. I to odličje uručit će Milanović za kojega vjerojatno većina generala ili pripadnika HVO-a kao hrvatski birači iz BiH nisu glasovali na izborima. Tu je inicijativu Milanović prihvatio u petak na sastanku s Generalskim zborom. Svečanost dodjele odličja održat će se u Kninu 4. kolovoza.

Rojs oduševljen

Tamo će biti promaknuća, bit će odlikovanja. Bit će odlikovane gardijske brigade HVO-a koje su bile pod zapovjedništvom Hrvatske vojske u Oluji, koje su isto ginule za oslobađanje hrvatskog teritorija, rekao je Milanović.

Odličja će biti uručena zapovjednicima Prve gardijske brigade Bruno Bušić, generalu Antonu Luburiću, Druge gardijske brigade generalu Stanku Sopti, Treće gardijske brigade Jastrebovi generalu Iliji Nakiću, četvrte Gardijske brigade Sinovi Posavine brigadnom generalu Mati Bilonjiću, te zapovjedniku Specijalne policije MUP-a Hrvatske Republike Herceg-Bosne Zlatanu Miji Jeliću.

Najuporniji u realizaciji ove inicijative bio je upravo general Ljubo Ćesić Rojs koji je prije godinu dana sličan dopis uputio Uredu predsjednika.
Moje je srce veliko. U ime Hrvatskog generalskog zbora, Pavao Miljavac je kao predsjednik taj dopis uputio prije točno godinu dana. Postrojbe HVO-a će sada biti ravnopravne kao što su bile u Oluji. Tako sam sretan kao da su mi se vratili Franjo i Gojko. Ponosan sam jer je tu 12.000 pripadnika HVO-a i Specijalne policije HR Herceg-Bosne, rekao je general Ćesić.

Pojasnio je kako je Milanović bez oklijevanja prihvatio inicijativu.
Moram vam priznati da nisam imao ugodniji razgovor. Predsjednik Milanović, koji je fajter, oduševio me. Obećao je da će se uloga HVO-a vrednovati i ispunio obećanje, dodao je Rojs.

Pri tome je podsjetio na izvješće predsjednika Franje Tuđmana iz 1996. godine kako je više od 11.500 pripadnika HVO-a sudjelovalo u oslobodilačkim operacijama zajedno s više od 12.000 pripadnika Hrvatske vojske.

Oslobađanje Hrvatske je zapravo započelo akcijom Cincar kada su 1994. godine oslobođeni Kupres i kupreška visoravan te se počelo s nizom operacija čiji je cilj bio okruženje srpskih snaga na području Krajine i njihova odsijecanja od BiH i Srbije.

Stanko Baja Sopta bio je zapovjednik 2. gardijske brigade koja je sudjelovala u desecima akcija i operacija. Svake je godine u Kninu.
Gardijske brigade HVO-a sudjelovale su kao okosnica glavnih snaga u oslobodilačkim operacijama Republike Hrvatske na području jugozapadne Bosne. HVO je vezivao velik dio srpskih snaga na sebe što je olakšalo prodor Hrvatske vojske u Oluji, ocijenio je general Zbora.

Po njegovim riječima, Hrvatske snage, koje su slomile srpsku agresiju na Hrvatsku i BiH, bile su presudne i za okončanje rata te sprječavanje novoga genocida.
Hrvatske snage su praktično završile misiju UN-a i deblokirale zaštićenu zonu Bihaća. Ono što se dogodilo Srebrenici i Žepi zajedničkom misijom hrvatskih snaga spriječeno je u Bihaću, ocijenio je general Sopta. Upitan je li time djelomično ispravljena nepravda i od zaborava oteta uloga HVO-a, Sopta je istaknuo kako je ključni dokument za to bilo obraćanje predsjednika Tuđmana iz 1996. godine u kojoj je precizno navedena uloga HVO-a.

Ispravljanje nepravde

Strateška uloga Operacijama Cincar, Zima, Skok 1, Skok 2 i Ljeto koja je neposredno prethodila Oluji praktično je određen budući pobjednik.
Mi smo 29. srpnja 1995. zauzeli Bosansko Grahovo, Glamoč i izašli prema Vitorogu koji je dominanta planina. Uloga HVO-a bila je velika i u strateškom i vojnom smislu, dodao je ovaj nekada prvi čovjek vojske Hrvata u BiH.

General Ilija Nakić, koji je zapovijedao 3. gardijskom brigadom, ocijenio je da se radi o ispravljanju nepravde prema Hrvatskom vijeću obrane.
Rekao bih da je ovo ispravljanje nepravde prema Hrvatskom vijeću obrane. HVO je cijelu 1994. i 1995. godinu držao desnu stranu Livanjskog polja. Kako je god bilo vojniku HV-a na Dinari, tako je bilo i pripadnicima HVO-a na Goliji. U svemu smo posve ravnopravno sudjelovali u operacijama oslobađanja Hrvatske. Godinama nas nisu smjeli ni spomenuti, a sada smo sretni što se stvari mijenjaju, rekao je ratni zapovjednik brigade Jastrebova.

On smatra kako su se ključne operacije za oslobađanje Hrvatske događale u BiH.
Ključne operacije odvijale su se na prostoru BiH. Mi smo bili hrvatske snage, to najbolje govori o našem zajedništvu u ratu, rekao je i dodao kako očekuje da se to zajedništvo počne graditi i u budućnosti.

Večernji list

Glas naroda

Bravo predsjedniče!

Milanović je za Kolindu svemirski brod, bez obzira što nismo za njega glasovali ali to je istina

Ja sam glasovao za njega Kolinda je sportašica

Hvala Presjedniče, trebali smo čekati 25 godina i Vas da ispravite nepravdu . Puno ste Vi i do sada napravili za Hrvate i općenito za BiH. Zbog Vas imamo i pravo na dvojno državljanstvo , nikda nas niste zaboravili . Hvala još jednom.

Opet nepravda
Šta mi ostali 5 god po cukama od Drenovca Fakufa sisali veslo sta li

presjednik od rjeci...vise je ucinio za hercegovinu neg svi presjednici dosad....bravo presjednice

Vodi ga kuci i pridanj stavi slame

Ne treba njega voditi kući nego tebe pripet da se ne izgubiš. Milanović je predsjednik s karakterom i svaka mu čast na dosljednosti za razliku od ovog drogeraša koji ne zna tko mu glavu nosi.

HVO brigade su bili respktabilna vojna sila, uvježbana , mobilna , silna sa uvježbanim ljustvom koje je bilo dobro u improvizaciji na terenu a kad krene akcija ništa više nije po planu mora si se u trenutku snalazit , ponosam sam što sam bio dio tog vrimena a za ovo poslje me nije briga.Hrvatske i BiH ne bi bilo da nije bilo HVO-a bilo vam krivo ili pravo naprosto to je činjenica koja vridi i nakon 30 godina i vridit će sve viśe jer bili smo brigada koja se nikad nije povukla i izgubila položaj.

čitajući ovo nameće se zaključak da mi ljude ne vrednujemo po zaslugama vev idemo kao guske u magli jel zasluzno ili nije.

jadan je taj koga on odlikuje, zapamti.. JADAN

Najbolji hrvatski predsjednik nakon tuđmana

I Madzara

Madžar masira čokolindu

Predsjednik je donio državničku odluku. Hvala mu.

Više Milanović ima sluha za hrvate u BiH nego svi bivši predsjednici zajedno!
To je za mnoge gorka istina i od nje nemožemo pobjeći!

Milanovic će odlikovati postrojbe a ne pojedince i za to mu kapa do poda

Ispade Milanović najveći hrvatski sin tik uz bok Titu, hvala Vam i odmah se vidjelo da će to biti takovo!

Očito je da predsjednik Zoran Milanović ima pedigre čistokrvnog Hrvata Ustaškog porijekla . Živio predsjedniče. !!!!

Nije svak ko ti,nemoj umišljat.

Ovo je dokaz da je korijen vazan bravo za djeda

Kao što vidiš odlikuje sve postrojbe HVO koje nemaju nikakve veze sa bilo kakvim ustaštvom,nema ti ovde ni jedne proustaške,anti hrvatske,HOS postrojbe.Njih će Komšić na sveto nigdarjevo odlikovat za anti hrvacko dijelovanje.

Ustaše su svoje prokockali davno davno sve Hrvatske postrojbe su samo Hrvatske pa i HOS

Domovinski rat je temelj Hrvatske države i da nije bilo rahmetli Alije i BiH bi bila država bez četnika

Svaka Vam čast Predsjedniče, za Vas sam glasovao i vidim da nisam pogriješio.
Neka vas Bog čuva!

Nisi sam ti već milion Hrvata

Odlikuje pojedince generale oni imaju hrvatske cinove vec.to je prodavanje magle.

Za ovog iznad HVo...... prvo procitaj tekst pa onda ako imas nesto pametno za reci, reci. Zoran Milanovic odlikuje postrojbe.

Sto je god do sad ucinio isprano je ucinio. Vise je on ucinio za Hrvate u BiH nego tudman i svi njegovi "veliki Hrvati" zajedno.

Još da hoće platiti one 24 plaće što smo im se nadali jer smo dobili pismena rješenja za to a lovu nikad i od straha smo morali mučati.

Pa dobro zar nije domobranska pukovnik i vojna policija vodila vise jada nego ove brigade ako ne onda barem isto

Milanović je moj presjednik.... ovi dosad su bili bagra

Moj predsjednik je Dragan Čović

Službeno vaš predsjednik i predstavnik je Željko Komšić pošto ste iz. BiH

To je vaš,naš je gospodin Milorad Dodig ,ovaj put.

Za predsjednika Milanovića mogu reći neka radi to što radi pa onda neka priča šta god hoće

Jeli to onaj što je rakao da nas je trebalo sve poubijati na Blajburgu? Vodi ga sebi kući pa nek ti je oredsjednik.

Eto vidiš šta nam rade da smo i takvom povjerenje dali.Zla je muka orla naćerala da noćuje noći s kokoškama,znaš kako se kaže.

pravi komunisti trebaju [ * neprimjereno * ]čine i udbaše HDZa vrat na goli otok pa bi bilo blagostanja u hrvackoj ko i u jugoslaviji a ne HDZ kontenjer rvacka i HDZ vilenjaci-[ * neprimjereno * ]čine

Dragan Čović je izdao HVO i njene pripadnike.
Zoran Milanović se pokazao kao pravi državnik kome su Srbi i Muslimani šaka jada.
Doktore Mađžar ti i tvoja Kolinda niste napravili ništa za Hrvate u BiH.

HDZ BiH suradnik Haškog tužiteljstva.

Milanović je pravi predsjednik!!!!

RH treba zabraniti Draganu Čoviću da dolazi u Knin na proslavu VRO Oluje.
On to nije zaslužio jer ne štiti interes Hrvata u BiH.

Šta se ti sekiraš za njega kad ti nećeš bit.

Milanovic Plenkovic i Covic vode Hrvatsku i Hrvate a nitko nije bio dana u ratu

Milanović i ne Daj se a protuhe poput barbarića sutni nogom to su hrvatski l...peti a tebi prigovaraju posutaj nogama

Tvorci projekta Herceg Bosna pobjegli u Hrvatsku

Važno je da su tvorci Islamske deklaracije priživili.

Čitam Klix Slobodnu Bosnu Depo portal pa ti Bošnjaci ne vide drvo u svom oku zato bravo predsjedniče

Od Mije očekujemo da imenuje ratne profitere u Hercegovini

Milanović ispravlja nepravdu prema Hrvatskom vijeću obrane
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari