Političari nemaju volje za sprječavanje korupcije

ljubuski.info

Ukoliko želi ostvariti napredak na europskom putu, Bosna i Hercegovina će u najskorije vrijeme morati usvojiti novi Zakon o javnim nabavkama, koji će biti usklađen s europskim standardima.

Usprkos tome, o izmjenama Zakona o javnim nabavkama govori se od 2014. godine, a u međuvremenu je predloženo čak 18 amandmana kako da se sustav poboljša, ali, usprkos deklarativnoj spremnosti da se nešto uradi, zakon je ostao nepromijenjen.

Kako je objašnjeno, EU od BiH traži dvije stvari: u jednu ruku zahtijeva se da novi zakon prekine praksu zloporaba javnih resursa i namještanja natječaja za pravne osobe bliska vlastima, a s druge strane traži se jednak pristup javnim nabavkama u BiH za pravne osobe iz zemalja članica EU.

Politička (ne)volja

Naime, preferencija domaćih tvrtki u odnosu na tvrtke iz EU je u suprotnosti s pravnom stečevinom EU i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, koji je BiH potpisala prije više od 12 godina.

Kako je navedeno u Analitičkom izvješću EU, potrebna je politička volja u BiH kako bi se usvojio bolji sustav u ovoj oblasti i spriječila korupcija.
Procedure javnih nabavki su kompleksne, podložne korupciji, a i dalje preferiraju domaće dobavljače. Značajna su izdvajanja za javni sektor poput zdravstva, što kreira veliki teret za javne tvrtke, ali stvara veliku dozu neizvjesnosti za ostale u javnom sektoru, istaknuto je u ovom izvješću.

U parlamentarnoj proceduri se nedavno našao novi prijedlog zakona, ali i dalje ne postoji suglasnost kako bi taj tekst mogao biti izglasan.

Prioritet - javne nabavke

U Europskoj komisiji kažu kako je pitanje javnih nabavki visoko na listi prioriteta, što se, kako upozoravaju, vidi i iz 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja o kandidaturi za članstvo u EU.

Rajko Kecman, direktor Nevladine organizacije "Tender" iz Banjaluke, koja se bavi problemima u BiH kad je u pitanju ova oblast, kaže kako postoji prešutna suglasnost između svih političkih elita u BiH da promjene važećeg zakona ili budu samo kozmetičke, ili da ih uopće nema.

Neki od konkretnih problema u postojećem zakonu su, kako je rekao, ad hoc izmjene planova nabavki od strane ugovornih tijela, probijanje rokova i nepoštivanja ugovora, a podvukao je kako revizorska tijela samo konstatiraju da je prekršen zakon jer nemaju mogućnost podnošenja kaznenih prijava kao što je to, recimo, u Srbiji.

Nedostaju bitne norme

Trenutačnom zakonu nedostaju bitne norme za uspješno provođenje postupka javnih nabavki, koje se mogu sažeti kao nepošteno tržišno natjecanje - za razliku, na primjer, od Hrvatske. Tamo, ako provedete javne nabavke ili promijenite postupak, a da to nije u godišnjem planu, dobijete rigorozne kazne. Kod nas se ad hoc mijenjaju planovi i donose odluke o javnim nabavkama bez ikakvih kazni, kaže Kecman.

Vijeće ministara BiH je, pak, prošlog mjeseca donijelo odluku o preferencijalnom tretmanu domaćih dobavljača kako bi im se pomoglo da premaše krizu uzrokovanu virusom korona, a istovremeno BiH se priključila europskom sustavu javnih nabavki za medicinsku opremu i prijavila se za pomoć EU BiH u visini od nekoliko stotina milijuna eura. S tim u vezi, zemljama članicama EU bi moglo biti teško objasniti svojoj javnosti zašto njihovi porezni obveznici izdvajaju novac za BiH, a istovremeno ne dopuštaju njihovim tvrtkama sudjelovanje u javnim nabavkama koje se u BiH provode.

NN

Glas naroda

Hahaha to bi isto bilo da od kralja traže da ukine kraljevinu

jeli se barbarin vratio iz zagreba čuja sam da mu je crkla navigacija pa se pogubio

ne zna ti on u navigaciju,prije će bit da mu se razbolila tajnica koja mu čita navigaciju

Ljubuški je propao grad.Grad je zadužen i gospodarski uništen.

Meni se čini da si ti propa,ali kroz tavan

Haaa haaa haaa ma nije istina.Korupcija se može istrijebiti jedino batinom,sve ostalo su bajke

Pa korupcija i je rezervirana samo za njih.

Bitno je da političari imaju volje otići na misu gdje su sasvim slučajno bila dva fotografa da to zabilježe (jer inače im nitko ne bi vjerovao da su bili u crkvi),inače kao veliki vjernici i pobožni ljudi žele osvoji mandat na prestižnu funkciju gradonačelnika Ljubuškog ,tako ne samo da bi pomogli jadnom narodu nego i usput da mogu prekriti tragove svih poštenih krađa koje su počinili sa uzvišenim prethodnikom. Jer s obzirom na obzir našim ustavnom nije propisano da netko tko ima dosje ili se protiv njega vode istrage ne bih smio biti političar(jer nekim slučajem da je bili bismo jedina zemlja bez političara) nastaviti ćemo gledati show program kao i dosad

Ali zato imaju volje otić na janjetinu pod pratnjom

Znali iko imaju li apetita...kakav im je imumoloski sustav...da ljude najedemo...dadnemo.im.stogod za jacanje organizma
..nako kad ji gledan srce mi se bas rastuzi istinski...ali istinsli

"nemaju volje" Tko ih pita? Placeni su da je imaju i to im je posa

Političari nemaju volje za sprječavanje korupcije
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari