Odvjetnici najavljuju štrajk i kaznene prijave protiv ministra

ljubuski.info

Nakon što je Regionalna odvjetnička komora Sarajevo najavila da će stupiti u štrajk i podnijeti kaznenu prijavu protiv federalnog ministra pravde Mate Jozića - zbog najavljene izmjene Zakona o odvjetništvu prema kojoj bi Ministarstvo određivalo visinu njihove tarife - ovaj prijedlog zakona povučen je iz parlamentarne procedure.

Na hitnoj izvanrednoj sjednici, Upravni odbor Regionalne odvjetničke komore je donio zaključak u kojem ukazuju da, ako se dogodi da Parlament Federacije BiH usvoji izmjene Zakona o odvjetništvu na način kako je to predložilo Ministarstvo pravde FBiH, odvjetnici stupaju u štrajk.

Izmjene Zakona

Prema izmjenama Zakona o odvjetništvu FBiH, odvjetničke tarife donosi Federalno ministarstvo pravde uz savjetovanje s Odvjetničkom komorom, a i visine naknada za odabrane po službenoj dužnosti utvrđuje ministarstvo.
Odvjetništvo je samostalna djelatnost, samostalna profesija. Obavljanje odvjetničkog posla je moguće osobi koja ispunjava sve uvjete, nakon što Odvjetnička komora FBiH, regionalne komore, a nakon toga i Federalna komora izda rješenje za rad odvjetnicima. Na osnovu toga, tarifu za naš rad određujemo mi samostalno. Način na koji slabi položaj odvjetništva jeste taj da našu tarifu, umjesto da mi sami kao samostalna djelatnost, određuje Ministarstvo pravde FBiH, što znači da se tako minimizira naš rad, kaže Rusmir Karkin, predsjednik Upravnog odbora Regionalne odvjetničke komore Sarajevo.

Razlog protivljenja odvjetnika, kako navodi Karkin, jeste što se izmjenama zakona gubi autonomija, neovisnost, a uvodi moguća podložnost vanjskim utjecajima na samostalnu profesiju koja ima ogromnu ulogu u pravosudnom sustavu.

Kako je pojasnio Karkin, savjetovanje za izmjene zakona su bile obimne i u njima su sudjelovali odvjetnici koje je delegirala Komora, gdje je postignut dogovor. Međutim, prema njegovim riječima, ministar je samoinicijativno, mimo dogovora, stavio prijedlog da ministarstvo donosi tarifu.

Osnovni razlog protivljenja

To je i osnovni razlog našeg protivljenja, jer je bio dogovor potpuno drugačiji. Dakle, dogovor jeste da država ima mogućnost da utječe na visinu honorara braniteljima po službenoj dužnosti, a ne da odlučuje o tarifi za sve odvjetničke usluge, pojašnjava Karkin.

Prema dokumentaciji, osnovni razlog za donošenje ovog zakona jeste osiguranje uvjeta za provođenje zaključaka Doma naroda Parlamenta FBiH, kojim se Federalno ministarstvo pravde zadužuje izvršiti izmjenu tarife o nagradama i naknadama notara i odvjetnika te uskladi usluge tako da njihovu visinu prilagodi standardu građana, odnosno imovinskim prilikama.

Kako se dalje navodi, uzimajući u obzir činjenicu da je važećim zakonom propisano da Skupština Federalne odvjetničke komore predlaže tarifu koju odobrava Ministarstvo pravde, navedenu odredbu je potrebno izmijeniti kako bi se definirala jasna uloga ministarstva, odnosno da ministarstvo donosi tarifu o nagradama i naknadi troškova za rad odvjetnika.

Sarajevska odvjetnica Nina Kisić smatra kako predložene izmjene zakona predstavljaju izravno miješanje u samostalnost i neovisnost odvjetništva u BiH.
Advokatura je, po slovu Zakona o odvjetništvu, neovisna profesija. Prema sadašnjem zakonskom rješenju, Skupština Federalne odvjetničke komore predlaže tarifu, koju odobrava Federalno ministarstvo pravde nakon konzultacija s ostalim relevantnim ministarstvima, dok je predloženo izmjenama da tarifu i visinu nagrade za obrane po službenoj dužnosti utvrđuje Federalno ministarstvo pravde, što je neprihvatljivo miješanje izvršne vlasti u jednu nezavisnu profesiju, izjavila je Kisić.

Potpredsjednik Regionalne odvjetničke komore Ifet Feraget kaže kako samo neko zlonamjeran može dirati postojeću tarifu, jer ljudi nisu svjesni, ako radite čestito i pošteno ovaj posao, koliko truda i vremena treba da biste se pripremili za glavni pretres i suđenje.
Mislim da ne treba dirati u tarifu i ne treba dirati u autonomiju Odvjetničke komore da uredi, između ostalog, svojim propisima svoje djelovanje, pa da odredi i tu odvjetničku tarifu, koja je, po meni, potpuno primjerena trenutnom stanju, dodaje Feraget.

Ministrovo objašnjenje

Federalni ministar pravde Mato Jozić je kazao kako je ministarstvo Vladi Federacije BiH predložilo povlačenje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o odvjetništvu FBiH iz parlamentarne procedura koja je trebala biti održana 28. srpnja ove godine.
To zato što je Radna skupina za izradu Prednacrta zakona o odvjetništvu, a u čiji rad su bili uključeni i predstavnici Odvjetničke komore FBiH, pripremila tekst navedenog zakonskog prednacrta, koji će u najkraćem roku biti upućen u parlamentarnu proceduru po redovnom postupku, stoji u odgovoru ministra Jozića.

Kako navodi ministar, radi se o novom cjelovitom i sustavnom zakonskom rješenju kojim će se na sveobuhvatan način regulirati odvjetničku djelatnost u FBiH.

Upravni odbor Regionalne odvjetničke komore također smatra kako ministar pravde zlorabi svoju poziciju time što bez znanja Povjerenstva koje je sudjelovalo u izradi Zakona o odvjetništvu FBiH, mijenja i predlaže tekst, te zahtijeva od Odvjetničke komore FBiH podnošenje kaznene prijave protiv ministra.

Ako postoji Povjerenstvo, ako su to ozbiljni sastanci, ako je u pitanju izmjena jednog od najvažnijih zakona u državi, nepoštivanje dogovora, odnosno postupanje mimo odluka Povjerenstva i zaključaka predstavlja na određeni način kazneno djelo, odnosno zloporabu službenog položaja. Nismo se još uvijek odlučili koji će to pravna osnova biti, međutim stavljamo to kao jednu od opcija jer mislimo da su naša prava ugrožena, kaže Karkin i dodaje kako je gotovo sigurno da će stupiti u štrajk jer nemaju drugog načina borbe.

BIRN

Glas naroda

To je dobar put u priviligeran polozaj odvjetnika. Ako nema konkurencije ne moze postojati monopol bilo koje djelatnosti.

Odvjetnici najavljuju štrajk i kaznene prijave protiv ministra
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari