Nezadovoljstvo brojem umirovljenih pripadnika HVO-a u Hrvatskoj

ljubuski.info

Nakon što prisegne novi saziv hrvatske Vlade, među većim očekivanjima, ali i obećanjima koja su upućivana u proteklom četverogodišnjem razdoblju, ona su vezana za rješavanje statusa branitelja Hrvatskoga vijeća obrane iz Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj.

Na posljednjem sastanku koji je održan u Mostaru prije izbora za Hrvatski sabor, na kojemu je domaćin bio predsjednik Odjela za branitelje HVO-a, zatim braniteljskih udruga te resornih županijskih i federalnog ministarstva za pitanje branitelja, istaknuto je više problema koji će se morati otkloniti u predstojećem razdoblju.

Bez provedbe u praksi

Iz Hrvatske su tome sastanku nazočili glavni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Ivica Akmadža, zatim načelnik sektora za upravno-pravne poslove Ministarstva hrvatskih branitelja Vladimir Bergman te zamjenik ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivo Bulaja.

Bulaja je pri tome upoznao nazočne s trenutačnim stanjem po pitanju rješavanja zahtjeva podnositelja pripadnika Hrvatskog vijeća obrane. Zahtjev za rješavanje mirovinskog statusa poslalo je ukupno 2640 bivših pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane, a do tada je bilo obrađeno više od šezdeset posto predmeta, odnosno njih 1583. No, pri tome valja reći kako su samo 137 pozitivno riješena, dok su svi ostali odbačeni. U tome trenutku bilo je 1057 predmeta koji su bili u fazi rješavanja, s malom vjerojatnošću da će se postotak tih rješenja bitno povećati u predstojećem razdoblju.

Na tome sastanku razmotreni su i problemi u korespondenciji između HZMO-a i Federalnog ministarstva branitelja i dogovoreno je da se ubuduće taj odnos drukčije odvija. Naime, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje neće ubuduće dostavljati upite i zahtjeve glede klauzule pravomoćnosti i izvršene revizije rješenja, kao ni po pitanju medicinske dokumentacije podnositelja zahtjeva. Naime, ovaj Zavod, po osobnoj prijavi i upućivanju zahtjeva, prije svega, zahtijevat će od podnositelja zahtjeva dostavu valjane dokumentacije kojom dokazuje svoja statusna pitanja.

Eventualni upiti Federalnom ministarstvu branitelja bit će upućivani, precizirano je dogovorom, samo u slučajevima nejasnoća ili eventualne sumnje u vjerodostojnost dostavljene dokumentacije. Uz to, očekuje se da će Federalno ministarstvo branitelja dostavljati tiskanicu HZMO-u bez obzira je li za dotičnog podnositelja proveden postupak revizije u Federaciji BiH, što je do sada stvaralo brojne poteškoće.

Također, u slučaju nejasnih ili spornih upita od područnih ureda Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Federalno ministarstvo branitelja tražit će uputu ili objašnjenje od središnjeg ureda HZMO-a. U daljnjem tijeku sastanka, raspravom u kojoj su sudjelovali svi nazočni, utvrđen je problem malog broja pripadnika HVO-a koji su dobili pozitivan nalaz od Zavoda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI).

Liječenje nemoguće

Zbog toga su predstavnici Izaslanstva Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a BiH istaknuli da nikako ne mogu biti zadovoljni brojem umirovljenih pripadnika HVO-a u Hrvatskoj.

Ocijenili su kako je potrebno učiniti dodatne napore kako bi primjena zakona na pripadnike HVO-a bila povoljnija. Kao vrlo važna razmatrana je i problematika ili, bolje rečeno, nemogućnost liječenja pripadnika HVO-a u RH. Naime, uvjet za to jest da imaju prijavljenu adresu, odnosno prebivalište u Hrvatskoj, što, međutim, može djelovati pogubno. To bi značilo njihov odlazak iz BiH i dodatno smanjenje broja Hrvata u BiH.

Po mišljenju iz HNS-a BiH, potrebno je pronaći rješenje kojim se neće ljude tjerati da biraju između vlastitog zdravlja i prebivališta u Bosni i Hercegovini. Iako je najavljen novi susret predstavnika braniteljskih udruga i HNS-a BiH s dužnosnicima iz RH zbog koronavirusa i izbora, taj je sastanak prolongiran, ali ne i veličina problema.

Zoran Krešić | Večernji list

Glas naroda

nek su partizani zadovoljni,u njihova prava niko nesmi dirnut

Najbitnije je da je Medved zasjeo u ministarsku fotelju jadni moj napaćeni Hrvatski narode

Šta to tebi Medvjed smeta?Da nisi nimfoman?

Kako će vam dati mirovinu kada liste bili HV,bolje da šutite i pokrij se ušima uzet će vam to što imate i vratit će te novac ,nije nista stečeno pravdom,i blagosovom.

Ti si valjda neki pravnik pa znaš valjda te zakonske odredbe šta kako ide, o jadna maajko

treba ovijem pod hitno oduzet sve benifite isad se bore protiv drzave hrvaske

Svi koji su bili u HV ili u HVO to bi im trebala biti privilegija. Ko god ima kakve privilegike i zdrav je on nije dragovoljac vec placenik. A ovaj sto kaze " nisi bio u HV" taj nema pojma o narodu, naciji, drzavi a ni o zivotu. Al evo da ti kazem kako je to tada bilo. Naj lakse je bilo otici u npr. 156. i polako. Lakse nego branit svoj narod po bosni i isto tako i Hrvatsku u Bosni a ne cekat da dodu na Stradun. Glupo je sa takvim raspravljat al eto....

Zasto trazit u Hrvatskoj kad se pocimaju ponovno u BiH sređivati - kupovati mirovine. Revizije pri kraju, kupovina pocima

evo ti imas pojma o naciji i drzavi cuvo si cetnicke cisterne na drinovcu da imaju goriva cetnici da ubijaju katulike po hrvaskoj

Na Babovac postrojiti zapovjednike i vojnike. I sve ce biti pravedno riješeno. Samo što to nije u cilju dezertera i onih koji su na neki način izbjegli vojnu obvezu.

21,29 sati ti nisi nogdje bio uhljebu jedan HV vojsci neka ti Sarajevo dadne mirovinu,a papir i ratni put sve trpi samo daj pare.

Za Rolija. Kad bi bilo koristi ja bih ti objasnjavao gdje sam bio i zasto. A ovako da mores lakse zaspat nek za tebe bude da sam bio u vojsci RS.

staje sa silovanim zenama

Eto nema sada bukvarevića, šta bi ?

Nezadovoljstvo brojem umirovljenih pripadnika HVO-a u Hrvatskoj
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari