Poljoprivrednici najavljuju radikalne mjere

ljubuski.info

Danas je zadnji dan kada bi trebali biti ispunjeni zahtjevi poljoprivrednika u vezi s izvozom robe koja podliježe fitosanitarnoj inspekciji nadležnih tijela u Hrvatskoj.

Poljoprivrednici širom zemlje upozoravaju na problem s prelaskom hrvatske granice u sezoni prispijeća poljoprivrednih proizvoda. Prema direktivi Europske unije, od jesenas, roba biljnog porijekla može biti prevezena samo preko dva granična prijelaza, Stara Gradiška i Nova Sela (Bijača), zbog čega roba dugo stoji na pregledu i proizvođači trpe milijunske štete.

Radikalnije mjere

Za pomoć se obraćaju Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a ukoliko do sutra ne bude pomaka, spremni su i na radikalnije mjere.

Izvoz robe biljnog porijekla u Europsku uniju stari je, naslijeđeni problem. Naime, odluka je donesena 2005. godine, a prošle godine je Unija zatražila pooštravanje kontrole na hrvatskoj granici.
…odredila je (Unija) samo dva granična prijelaza, Staru Gradišku i Nova Sela (Bijača) za transport robe biljnog porijekla. Mi smo dosad radi biljnih proizvoda mogli ići i na druge prijelaze. Međutim, sada kada imamo povećani izvoz, nisu u mogućnosti ova dva granična prijelaza da obrade, nemaju toliku propusnost, i normalno da kada naši kamioni stoje, dolazi do kaliranja i propadanja robe, kaže Suad Selimović iz Županijske gospodatske komore Tuzla.

Za problem se znalo mjesecima

Ibrahim Turšunović iz Marketinške udruge "BH šljive" objašnjava kako se za problem znalo već mjesecima i smatra da se trebalo ranije pregovarati oko produženja radnog vremena fitosanitarne inspekcije na 24 sata, šest dana u tjednu, s hrvatskom stranom.
Mi izvozimo, Bosna izvozi negdje oko 25 milijuna maraka voća i povrća. Štete će biti, sigurno, 20 do 30 posto jer mi praktično od petka do nedjelje ne izvozimo robu. Ili stajali u hladnjači ili na granici, kad ne mogu proći hrvatsku stranu. Naše pošiljke kasne s isporukom, imamo probleme s kupcima. U siječnju smo se obraćali ministarstvu vanjske trgovine pa ponovili zahtjev u veljači i tek smo prošli tjedan imali sastanak na kojem smo mogli iznijeti naše probleme, objašnjava Turšunović.

Fahrudin Delibajić iz Grupacije proizvođača krastavaca kornišona navodi kako se problem zakomplicirao jesenas, uvođenjem strože kontrole na hrvatskim granicama. Za čitavu Bosnu i Hercegovinu izdvojen je jedan granični prijelaz, Gradiška, koji također nije blizu pa s robom treba krenuti ranije i potom čekati na jedinom graničnom prijelazu.

Roba propada

I još on samo prima papire do dva sata jer mora izići iz terminala do 16 sati, petkom još i kraće, do 13 sati, i ako te ne primi u petak, ostaješ tu preko vikenda i onda mi od te robe ne vidimo nikakve koristi, bez obzira što roba ima hlađenje. Nešto ako se ne poduzme, mi, izvoznici ovih roba, smo spremni i na radikalnije poteze, smatra Delibajić.

O radikalnijim potezima, eventualnoj blokadi graničnih prijelaza ili prosvjedima, poljoprivrednici će odlučivati u četvrtak. Do zaključenja ovog teksta u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH još nisu imali spreman odgovor na zahtjeve proizvođača.

Glas naroda

Tko vodi poljoprivrednike iz Ljubuskoga?

ovo su navedeni prelazi privatni zato morate tamo ici seljaci

Boljoprivrednike vodi nas Buco kobi drugi trebao da ih vodi on je daleko naj sposobniji u ovome poslu

Seljak zesci....nek mi bog oprosti...al odakle njega u tom podrucju sjecam ga se jos od skole i poslje..ko posljednji gabor i hoda i ponasa se....zar nato mjesto nebi trebao bit sposobniji i skolovaniji covjek....unas je sve moguce

Sta se bunis ko da je tebi oteo plac

Poljoprivrednici najavljuju radikalne mjere
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari