Nestati će komercijalnih testova na Covid u BiH?

ljubuski.info

Stručnjaci u BiH kao i građani su uvjereni kako nema razlike između testova na koronavirus u Bosni i Hercegovini i bilo gdje u svijetu.

Naime, europski dužnosnici upozoravaju na tzv. jeftine balkanske testove dovodeći u pitanje njihovu valjanost. Međutim, testiranje na koronavirus koje se provodi u Bosni i Hercegovini je znanstveno, stručno i kadrovski pouzdano, tvrde bh. stručnjaci.

Specijalist genetske medicine i molekularne dijagnostike, dr. Rijad Konjhodžić kaže kako takve izjave smatra političkim a Damir Marjanović, profesor genetičkog inženjerstva i biotehnologije, kaže kako su trenutno na tržištu BiH testovi iz Južne Koreje, iz Europske unije, iz Turske.
Isti PCR test se koristi i ista metoda se koristi u laboratoriji KCUS kao i u Beču, Njemačkoj, to vam je isti model, isti koncept, rekao je.

PCR testovi koji se provode na osnovu medicinsko-epidemioloških indikacija nabavljeni su većinom iz proračuna Federacije BiH i donacije su Svjetske zdravstene organizacije i UNDP-a, kazali su iz federalnog Zavoda za javno zdravstvo.

Za sada je dovoljna količina ovih, kako tvrde kvalitetnih i pouzdanih testova na raspolaganju bh. građanima. No, svima koji samovoljno žele uraditi, komercijalni PCR test uskoro bi to moglo biti onemogućeno, s obzirom na problem njihove nabavke. Ovi testovi dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država i Njemačke.
Obzirom da smo mi proračunska organizacija, mi podliježemo zakonu o javnim nabavkama, jako teško ide i sporo kompletan proces nabavke, tako da ukoliko poraste pritisak na našu laboratoriju moglo bi doći do nestanka kemikalija i do zaustavljanja rada laboratorije, kaže prof. dr. Muhamed Smajlović, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

BHRT

Glas naroda

A sta reci,sve proracunato i udri po manitom narodu. Jedan test danas pozitivan a sutra negativan. Jadan ona tko se boji smrti i tko ovo uzima za ozbiljno.

Ovo nisu PCR nego PRC testovi made in Chine

Ko uvozi te testove... E to su lijepe investicije.

Uvozim covid testove iz Njemacke,10eur/kom

Ja ih uvozim 10eur/kom, nedam proviziju nikome

Nestati će komercijalnih testova na Covid u BiH?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari