Počeo proces ovjere političkih subjekata za sudjelovanje na lokalnim izborima

ljubuski.info

Središnje izborno povjerenstvo BiH počelo je danas proces ovjere političkih subjekata za sudjelovanje na lokalnim izborima u BiH zakazanim za nedjelju, 15. studenoga ove godine.

Podneseno je ukupno 136 prijava političkih stranaka.

Središnje izborno povjerenstvo BiH danas je ovjerilo prijave za sudjelovanje na izborima za 43 političke stranke, koje u potpunosti ispunjavaju zakonom propisane uvjete za ovjeru. Djelomično su ovjerene prijave za 82 političke stranke odnosno za izborne jedinice za koje ispunjavaju zakonske uvjete. Šest političkih stranaka mora uskladiti naziv, koji će koristiti u izborne svrhe te izvršiti dopunu potpisa podrške, dok jedna politička stranka ima drugi nedostatak koji mora ukloniti.

Prijave četiri političke stranke su odbijene (zbog izrečene administrativne mjere uskraćivanja prava kandidiranja na izborima i nedostavljanja prijave u utvrđenom roku). Te političke stranke će imati pravo žalbe Žalbenom odjelu Suda BiH, u roku od dva dana od prijema odluke, priopćeno je iz SIP-a BiH.

Kako se ističe, zbog nedostataka u prijavi (nedovoljan broj valjanih potpisa podrške birača, nedostaje pravomoćno rješenje iz sudskog registra ne starije od 60 dana i slično), ostale političke stranke kao i one čija je prijava djelomično ovjerena bit će obaviještene o nedostacima i ostavit će im se rok od dva dana da otklone nedostatke odnosno rok će im biti do utorka, 14. srpnja, do 16 sati.

SIP-u je podneseno ukupno 379 prijava neovisnih kandidata za ovjeru sudjelovanja na lokalnim izborima 2020. godine. SIP je danas ovjerio prijave za 278 neovisnih kandidata, koji u potpunosti ispunjavaju zakonom propisane uvjete, dok je za 93 neovisna kandidata ostavljen rok od dva dana od dana dobivanja obavještenja otkloniti nedostatke u prijavi odnosno do 14. srpnja do 16 sati.

Danas je ovjereno 48 neovisnih kandidata predstavnika nacionalnih manjina, 16 neovisnih kandidata prijedloga grupe od 40 građana i dva neovisna kandidata prijedloge udruga.

Za osam neovisnih kandidata utvrđene su nepravilnosti ili nedostaci te im je ostavljen rok do 14. srpnja do 16 sati za ispravljanje nedostataka odnosno nepravilnosti.

Odbijeno je 19 prijava neovisnih kandidata, zbog neispunjavanja uvjeta za ovjeru.

FENA

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari