Petar Palić novi biskup umjesto Ratka Perića

ljubuski.info

Petar Palić, dosadašnji Hvarski biskup i Glavni tajnik Hrvatske biskupske konferencije imenovan je za Mostarsko-duvanjskog biskupa i Apostolskog aministratora Trebinjsko-mrkanske biskupije.

Rođen je u Prištini, 3. srpnja 1972., u obitelji janjevačkih Hrvata. Nakon osnovne škole pohađao je Klasičnu gimnaziju u Skoplju i Subotici, te Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu.

Za svećenika Dubrovačke biskupije zaređen je 1. lipnja 1996. godine. U listopadu 2005. godine upisao je poslijediplomski studij teologije na Teološkom fakultetu Karl-Franzens Sveučilišta u Grazu, a istodobno mu je mons. Egon Kapellari, biskup biskupije Graz-Seckau, povjerio upravu župe Dobl, kojom je upravljao do rujna 2008.

Na tom je Sveučilištu postigao doktorat iz teologije 2009. godine, s temom Für eine Kultur des Lebens. Das Engagement der Kirche für eine Kultur des Lebens in Kroatien auf dem Hintergrund der Enzyklika Evangelium vitae in den Jahren 1995-2005 (Za kulturu života. Zauzimanje Crkve u Hrvatskoj za kulturu života na temelju enciklike Evanđelje života od 1995-2005).

U biskupiji je obnašao službu predstojnika Katehetskog ureda, osobnog tajnika dubrovačkog biskupa, ravnatelja Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika. Od 2011. do 2017. obnašao je službu generalnog vikara Dubrovačke biskupije. Godine 2003. bio je predsjednik Središnjeg odbora za pripremu posjeta pape Ivana Pavla II. Dubrovniku te predsjednik Organizacijskog odbora Susreta hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku 2014. Bio je i član Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju. Od 2017. vrši službu generalnog tajnika Hrvatske biskupske konferencije.

Papa Franjo imenovao ga je hvarskim biskupom, 9. ožujka 2018. Zaređen je za biskupa 30. travnja 2018. u hvarskoj katedrali, te ujedno preuzeo upravljanje biskupijom. Glavni zareditelj bio je Želimir Puljić, zadarski nadbiskup, a suzareditelji Slobodan Štambuk, hvarski biskup u miru, i Mate Uzinić, dubrovački biskup.

Glas naroda

U Hercegovini živi 94 posto vjernika,75 posto ateista i 58 posto ostalih

Čestitke biskupu Paliću i dobrodošao u Hercegovinu.

Želim mu puno sreće, trebat će mu. Možda nije ni svjestan gdje dolazi.

Želim mu da uspije riješiti "hercegovački slučaj". Imamo sramotnu situaciju da odmetnuti fratri ne žele napustiti određene župe kao da im je to vlastita imovina.

Za komentar iznad. Ti fratri ne otimaju nikom ništa tu su na župi jer ih puk želi, a puk odnosno župljani su graditelji crkava, a što ih biskup želi oteti na silu i dat [ * neprimjereno * ]ma to je druga priča koju ti ne razumiš i ne želiš da razumiš, jer si mason ili udbaši koji glumi hrvata!!!

Ovaj se već ukopa i zauzeo borbeni stav.Postoji taj. Hercegovački slučaj kako je pisao Fra Jerko Mihaljević u svojoj knjizi s istim nazivom a o slučaju su pisali i ostala braća.U biti se radi o tome tko su Kristovi svećenici koji vode Crkvu i koji su odani Papi.Franjevci su misionari vode Crkvu gdje ih biskup pošalje i ovlasti kao svećenike.Ako se ne pokore biskupu čine teške prijestupe pa ih različito kažnjavaju kao što su kažnjeni pojedini hercegovački franjevci.Dao Bog dragi da to prestane pravedno za obe strane.

Ti što braniš si sigurno u HDZ,pa misliš da crkva funkcionira kao tvoja partija.Franjevci su misionari,i moraju slušati Biskupa,a ti druga Čovića!!!!

Mladen bebek biskup kum landeka provincijal

Landeku za gvardijana

Kad su crkve narodne, što će onda zid ( viši od berlinskog ) oko crkve i samostana na
Humcu? Žica i kapije. Ima li i narod pravo pristupa u njihov vrt sa maslinama i smokvama, da odmori umornu dušu i tijelo. Ili nema. Toliko o tome što je čije. Narodno sigurno nije, ali fra
Ike i fra Ševino sigurno je. Narod je dao pare i fizičku snagu a fratri uživaju. Neka, ali nek
se zna istina.

ovaj sa postotcim je genijalac njegov cjelo ima preko 100 postotnih djelova-svaka čast
oni koji kradu narod dali su vjernici
uhljebi dali su vjernici
dezerteri dali su vjernici
adezeovci koji čine zlo svom narodu dali su vjernici

Pored navedenih postotaka treba dodati da imamo i ostalih kao što svjedoče obnovljeni stećci bogumila i da danas ne vrijedi stav da su zašlaci vika onoga i da im triba zatrt ime i sime kako se tada zapovidalo.

Imenovanje biskupa na jednu minutu u slučaju otimanja Dajle Hrvatskoj je još jedan dokaz da je rkc i Vatikan jedna dobroorganizirana talijanska mafija. Ne samo da su kroz povijest činili zla, križarski ratovi, pokrštavanje naroda nasilno, nego to čine i danas. Tako i imenovanje novog biskupa u Mostar i vizitatori u Međugorju koji šalje lovu u centralu. Krakovi su sve kraći jer im sve više ovčica okreću leđa. To nema nikakve veze sa Bogom Svemogućim Stvoriteljem koji malo po malo iskorjenjuje nered.

Za gosta iznad.
U Crkvu može ići ko želi a i ne mora, dok tvojoj vjeri mora se ići, žene kamenuju ako je otkrila lice.
Kršćanska vjera je stvar izbora pojedinca, a islam na žalost prisila.

Dobrodosao u klub
....
Biskupe...sta je pericu falilo...medjugorcani su ogorceni nanj sto govori istinu...njima je peric smeta najvise

Petar Palić novi biskup umjesto Ratka Perića
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari