Rijeke nisu proizvod kojim se može trgovati

ljubuski.info

U nedjelju, 12. srpnja diljem Bosne i Hercegovine će se održati na desetine događaja na rijekama kako bi se plivanjem u njima slavila njihova ljepota i upozorilo na prijetnje s kojima se suočavaju izgradnjom sve većeg broja hidroelektrana.

Pridruživši se međunarodnoj inicijativi "Big Jump" (Veliki Skok), Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine želi ukazati na devastaciju prirodnih resursa.

Rijeke u našoj zemlji su u opasnosti i nužno je ozbiljno raditi na njihovoj zaštiti kako ne bi bile nepovratno uništene. Trenutačno je u BiH planirano ili u izgradnji više od 400 hidroelektrana. Građani iz cijele BiH će u nedjelju zaplivati na tri jezera i šesnaest rijeka na kojima su hidroelektrane već izgrađene ili su u planu. Službeni događaj simbolično počinje u 11.55 sati kako bi ukazali da je kucnulo "5 do 12" za zaštitu rijeka u BiH.

U Centru Dr. Stjepan Bolkay kao i Koaliciji za zaštitu rijeka čvrsto vjerujemo kako zaštita rijeka nije samo priča o prosvjedima, korumpiranim vlastima i prljavom novcu, to je svakako priča i o ljubavi, smijehu, sportu i bezbroj prelijepih okupljanja na obalama rijeka. Događaj "Big Jump" ima za cilj podsjetiti nas na veze između rijeka i različitih zajednica koje su tu već stoljećima i zašto je važno raditi na zaštiti i očuvanju rijeka i tradicija vezanih uz rijeke. Rijeke nisu proizvod kojim se može trgovati već naslijeđe koje moramo čuvati i braniti za buduće generacije, izjavio je biolog Saudin Merdan, član Koalicije za zaštitu rijeka i predsjednik Centra Dr. Stjepan Bolkay.

Suorganizator događaja je nevladina organizacija Arnika iz Češke, koji su u prošlosti organizirali Big Jump u Češkoj Republici.
U posljednjih nekoliko dana smo svjedoci velikog uspjeha aktivista ujedinjenih u Koaliciji za zaštitu rijeka BiH. Parlament Federacije Bosne i Hercegovine je izglasao zaključak o zabrani izgradnje novih hidroelektrana.Big Jump može biti neka vrsta zaslužene proslave kao i poziv za donošenje sličnih mjera u Republici Srpskoj i zahtjev Federalnoj vladi da radi na uspješnoj transformaciji parlamentarnih zaključaka u konkretne mjere, ističe Zuzana Vachůnová iz Arnike.

Svi koji se žele priključiti ovoj inicijativi su dobrodošli sudjelovati tako što će se kao pojedinci ili sa svojom obitelji i prijateljima pridružiti nekom od već zakazanih lokalnih događaja, ili zaplivati u rijeci/jezeru po svom izboru i tako poslati poruku kako rijeke nisu poslovna prilika za pojedince već blago u kojem možemo svi uživati.

rijekebih.org

Glas naroda

Prvo se dobro zaladite, u suprotnom ćete plutat ko česi

Plutaces ti koji ih mislis privatizirat

nema vajde od plivanja nego trebaju plutati ovi divljaci što misle uništavati ove ljepote za šaku eura

Ajde ti meni reci kako je to šaka eura?Ako je protok samo1m3 u sekundi i akotaj kubik proizvede 1kwh struje onda je to oko 4000€ po centrali dnevno ako je cjena 5c/kwh.Je li to za tebe šaka eura?

Saka eura koja nece vidjet sire koristi, osim za jednog g.u.zonju. Dobrodosli u kapitalizam

Neka prodaju struju aluminiju i eto para.

Pametnjakovicu, u BiH ima 224 rijeke, i svih 400 hidroelektrana koje su planirane proizvodili bi 1 posto struje u odnosu na sadašnju proizvodnju, a uništile bi sva turistički potencijal na rijekama, poljoprivrednu proizvodnju u tim prostorima, okoliš i sve ostala o što uz to ide. Pa sad ti racunaj...

Kako?Ajde ti nami objasni kako si doša do te cifre od 1% i kako bi to uništile sve postojeće kapacitete?Zašto ne prikažete te" štete "koje su napravile već postojeće centrale?

A kolika bi jezerca nastala pa onda na šarana.Oppa

Rijeke nisu proizvod kojim se može trgovati
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari