ZHŽ među dobitnicima nagrade za planiranje i upravljanje razvojem u 2019. godini

ljubuski.info

Na osnovu provedene procjene kapaciteta županija za planiranje i upravljanje razvojem u 2019. godini, Projekt integriranog lokalnog razvoja (ILDP) proglasio je pobjednike u planiranju i upravljanju razvojem, a to su Srednjobosanska i Zapadnohercegovačka županija.

Procjena kapaciteta županija za planiranje i upravljanje razvojem je sustav mjerenja ostvarenog napretka u provođenju procesa strateškog planiranja i upravljanja razvojem. Prate se četiri grupe kriterija procjene, a to su status strateških dokumenata, implementacija strategije, strukture za upravljanje razvojem te izvještavanje i uključenost županijalnih skupština u razvojne procese. Svi ovi kriteriji doprinose konačnoj ocjeni, odnosno indeksu.

Projektni odbor ILDP-a, zajedničkog projekta Vlade Švicarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, proglasio je pobjednike na osnovu provede procjene. Srednjobosanska županija je dobila nagradu za najbolji sustav za planiranje i upravljanje razvojem u 2019. godini s indeksom od 95 posto.
Srednjobosanska županija je u protekle dvije godine ostvario značajne rezultate u rastu indeksa kapaciteta za planiranje i upravljanje razvojem i osvojio nagrade za prvo i drugo mjesto u kategoriji uspostavljenosti sustava planiranja i upravljanja razvojem. Ovaj vid nagrade nas motivira da iz godine u godinu budemo još bolji, rekao je Muhamed Softić ispred Srednjobosanske županija.

Srednjobosanska županija je dobila nagradu za najveći rast indeksa kapaciteta za planiranje i upravljanje razvojem u 2018. godini. Nagradni fond od 80.000 USD Srednjobosanska županija je iskoristila za implementiranje uvođenja E-pisarnice.

Projekt koji se planira kandidirati ove godine je nabava CT uređaja za JU Bolnicu za plućne bolesti Travnik. Treba istači kako je Tuzlanski kanton bolje rangiran s 97 posto indeksa, ali Tuzlanski kanton je u ovoj kategoriji u 2018. godini već dobio financijsku nagradu za sufinanciranje provedbe projekta iz Akcionog plana.

Prema ranijoj odluci ILDP projektnog odbora ista županija u istoj kategoriji ne može dva puta dobiti nagradu te je nagrada za 2019. godinu pripala Srednjobosanskoj županija.

Senad Ovčina, koordinator Kantonalnog odbora za razvoj Tuzlanskog kantona, kaže da su rezultati koje Tuzlanski kanton postiže rezultat timskog rada i posvećenosti svih sudionika u procesu.
ILDP projekt i njegovo osoblje su imali izuzetan značaj za Tuzlanski županija i ostvarivanje ovih rezultata. Prema procjeni stanja procesa planiranja i upravljanja razvojem u Tuzlanskom kantonu, vidljiv je ogroman napredak od 2014. godine (23% indeksa) do 2019. godine (97% indeksa). Kroz ove godine suradnje, ulažući veliki i nesebični trud, ostvaren je značajan transfer znanja u ovoj oblasti, što je omogućilo Tuzlanskom kantonu lidersku poziciju, kazao je Ovčina.

Nagradu za najveći rast indeksa kapaciteta za planiranje i upravljanje razvojem u 2019. godini je dobila Zapadnohercegovačka županija (rast indeksa sa 83% u 2018. na 94% u 2019.).

Ivan Jurilj iz Zapadnohercegovačke županije ističe kako nagrada predstavlja priznanje za nastojanja uspostavljanja učinkovitog sustava planiranja i razvoja, a sve sa ciljem poboljšanja i podizanja kvalitete života u Zapadnohercegovačkoj županiji.
Zapadnohercegovačka županija je u proteklom razdoblju uložila puno napora u stvaranju kvalitetnijeg ozračja za razvoj i ovo je svojevrsno priznanje da smo na dobrom putu. Najveći izazovi s kojim sa se suočavamo u procesu planiranja i upravljanja razvojem svakako su još uvijek nedovoljno razvijeni kapaciteti za upravljanje razvojem na svim razinama te nedostatak financijskih sredstava za razvoj instrumenata potpore kako bi se razvojni procesi ubrzali i postigli još bolji rezultati, objasnio je Jurilj.

U proteklom razdoblju ostvaren je vidljiv napredak u uspostavljenosti sustava za upravljanje razvojem, a u narednom razdoblju u najvećem broju županija fokus će se moći preusmjeriti na osiguranje održivosti i kreiranje pozitivnih efekata na život građanki i građana.
Koristim priliku čestitati svim županijama, a prije svega županijama za koje smatramo da su već sada u velikoj mjeri osigurali kontinuirano odvijanje procesa i održivost postignutih rezultata, a to su Tuzlanski kanton, Srednjobosanska županija, Zapadnohercegovačka županija, Kanton Sarajevo te Zeničko-dobojski kanton. Uvjeren sam da će i ostale županije, već tijekom 2020. godine, napraviti pozitivne iskorake, podcrtao je Nasir Nalić, predstavnik ILDP-a.

Glas naroda

Mogu biti dobitnici u trošenju našeg novca na nak.aradne projekte i radove .Novac nestaje brže nego da su ga stavili ba hrpu i zapalili

Ovaj Jurilj svestran čovjek razvio turizam i turističku zajednicu a sad nekakve EU integracije.Samo se troše novci iz proračuna ZZH a priliv nula.Po ovoj priči sve razvijaju a u stvarnosti ništa.

Dosta vise supljaka Neka dovedu jednog radnika da čovjek kaže kesu mene su zaposlili ...

Vezane vijesti

ZHŽ među dobitnicima nagrade za planiranje i upravljanje razvojem u 2019. godini
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari