Papa imenovao nadbiskupa Vukšića članom Papinskoga vijeća za dijalog među religijama

ljubuski.info

Papa Franjo je, dopisom Državnoga tajništva od 29. svibnja 2020., imenovao mons. Tomu Vukšića, članom Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog na još pet godina.

Vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata te profesor ekumenske teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu, mons. Vukšić već je od 2012. član toga Vijeća. Na tu ga je službu imenovao papa Benedikt XVI., a sada mu je članstvo obnovljeno. Članovi toga Vijeća su kardinali i biskupi, kojih ima više od 30, a dolaze s raznih strana svijeta.

Papa Pavao VI. je na Duhove 1964. osnovao Tajništvo za nekršćane koje je 1988. preraslo u Papinsko vijeće za međureligijski dijalog. Riječ je o središnjoj ustanovi Katoličke Crkve, sa sjedištem u Rimu, čija je svrha, u skladu s naukom Drugoga vatikanskog sabora i posebice s Deklaracijom Nostra aetate, promicati poštovanje, uzajamno razumijevanje i suradnju između katolika i drugih religijskih tradicija, ohrabrivati proučavanje religija i promicati odgoj osoba koje se posvećuju dijalogu.

Dijalog koji Vijeće promiče postavljen je prema sustavu dvostruke komunikacije. On uključuje govor i slušanje, davanje i primanje, uzajaman razvitak i obogaćenje. Dijalog se zasniva na svjedočenju vlastite vjere i istodobno otvaranju prema drugima. On ne podrazumijeva napuštanje misijskoga poslanja Crkve niti neku novu metodu radi postizanja obraćenja na kršćanstvo. To jasno proizlazi iz enciklike Redemptoris Missio pape Ivana Pavla II., kao i iz dvaju dokumenata koje je objavilo ovo Vijeće: prvi o stavu Katoličke Crkve prema sljedbenicima drugih religija (1984.) i drugi s naslovom Dijalog i navještaj (1991.) koji je na hrvatskom objavljen u Sarajevu (1992.) a koji je preveo upravo nadbiskup Tomo Vukšić.

nedjelja.ba

Glas naroda

Nema tu šta da se razgovara sa drugim religijama. Jedan je BOG i ISUS je njegov sin,zajedno sa DUHOM SVETIM čine TROJEDINOG BOGA. Ostalim treba samo reć da je KRALJEVSTVO BOŽIJE BLIZU.
OBRATITE SE !!!

Ajmo druge tabletice uzeti, zapuvala je bura pa samo malčice pripazi na terapiju...

..ima u nas koji normalno razmisljamo i nezivimo u oblacima...samo se obracaj

Papa imenovao nadbiskupa Vukšića članom Papinskoga vijeća za dijalog među religijama
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari