Nakon napunjene 57. godine branitelji iz ZHŽ naknadu će primati iz FBiH

ljubuski.info

Branitelji iz ZH županije koji imaju pravo na egzistencijalnu naknadu nakon 57. godine života primat će je s razine FBiH. Naime, Skupština ZHŽ-a razmatrala je na posljednjoj sjednici i usvojila prijedlog zakona o dopuni Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji. Njegovim usvajanjem otklonjena je nejasnoća u provedbi Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji u vezi s uvjetima potrebnim za ostvarivanje prava na novčanu egzistencijalnu naknadu razvojačenih branitelja.

Ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata ZHŽ-a Mladen Begić kaže kako se prigodom pripreme donošenja Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji dogodila jedna omaška u čl. 41. koji definira kad prestaje pravo branitelju po županijskom Zakonu o dopunskim pravima branitelja na egzistencijalnu naknadu.
Bilo je potrebno jasno i precizno definirati rok do kada razvojačeni branitelji mogu ostvariti pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu sukladno odredbama županijskog Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji, odnosno kada im prestaje pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu - objasnio je Begić.

Predsjednik Skupštine ZHŽ-a Ivan Jelčić potvrdio je kako se ne radi o velikim promjenama.
Zakon o braniteljima tema je koja uvijek izazove veliko zanimanje, ali danas se ništa drastično ne mijenja, samo se dodaje jedan članak da oni koji napune 57 godina nisu više plaćeni sa županijske razine, već prelaze na federalnu - kazao je Jelčić.

Predsjednik Vlade ZHŽ-a Zdenko Ćosić kazao je kako su ovih dana nastavljeni otprije započeti razgovori o potpisivanju kolektivnih ugovora sa sindikatima zaposlenih u osnovnim i srednjim školama te Sindikatom policije.
Otvorili smo neka pitanja i dvojbe, dogovorili smo se već sljedećeg utorka nastaviti razgovore i nadam se da ćemo u nekom razumnom roku pronaći rješenja za sva ona pitanja o kojima se za sada nismo dogovorili - kazao je Ćosić.

Usvojen je, između ostalog, i prijedlog odluke o raspodjeli sredstava utvrđenih proračunom ZHŽ-a za 2020. za tekuće prijenose za političke stranke u razdoblju travanj - lipanj 2020.

Večernji list

Glas naroda

Ivane kad se tako brineš o braniteljim onda i reci kosuti savjetnici i pomoćnici.

To su Mladen Bebek,Alen Boras,Dubravko Vukojević ,Tihomir Zovak i ostali

Ima joja

Ma koji branitelji radite štogod svi bi na državne jeIse,

Majku vam [ * neprimjereno * ],saljete sucut pok.ocu od Miljane Glamuzine i neka ste,ljudski je ali sto to ne uradite kad umre neko od postene sirotinje,zemlja vam kosti izbacivala

Kako nije ograničena SKRB mirovinom a ne neko ima sve što se može dobiti a neko ništa, skrb bi trebala biti za nezaposlene a ne ko jami

Predizborni trikovi sjetite se branitelja kad su izbori a poslije izbora sve na staro. Hvala ali NEEEEEE ovaj put. Etovam ovi gore i slični njima.

O čemu ti,života ti ,pričaš?Nisi ti zaboravljen već izgleda izgubljen.Čovik govori kako su ispravili pravnu formulaciju nečeg od čega će bar neko korist imat a ti odma na politiku i izbore.Evo ako oćeš ,prošle izbore ste izabrali ovog Popaja pa šta je i šta zna uradit.Ništa ,samo okreće vodu na mlin onima štonas oće fašistima proglasit.Nije da vi ne znate izabrat samo nemate od čega.

Čovik je lipo napisao branitelje spominjete pred svake izbore a sto se tiće tog prebacivanja pomom toje samo stvaranja viška novca dase ovi gore mogu više namirit........

O kakvoj pravnoj formulaciji pričaš.To što su ovi promjenili, odnosno dopunili nema veze sa pravom.To je tehnički detalj a napadaš čovjeka bez veze i hoćeš biti pametan.

Štaš ti jadna mačko ni auto nesmiješ upalit prija već nekoga ne upitaš.jad i čemer

Nakon napunjene 57. godine branitelji iz ZHŽ naknadu će primati iz FBiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari