Tijekom pandemije niti jedna javna nabavka nije provedena po zakonu

ljubuski.info

Javne nabavke odavno su najunosniji biznis u Bosni i Hercegovini i način za izvlačenje proračunskog novca, koji ne poznaje javni interes bh. građana. To pokazuju i primjeri nabavke medicinske opreme i respiratora tijekom pandemije koronavirusa, kada je većina institucija radila van Zakona o javnim nabavkama.

Više od 500 javnih nabavki zabilježeno je tijekom pandemije u Bosni i Hercegovini. Niti jedna nije provedena po zakonu. Da su neučinkovite, netransparentne i diskriminirajuće za sudionike u postupku, smatraju u Fondu otvoreno društvo BiH. Njihova istraživanja pokazala su, između ostalog, kako osam od deset gospodarstvenika koji sudjeluju u postupcima javnih nabavki smatraju da je prisutna korupcija u ovoj oblasti i da se poslovi namještaju unaprijed.

Pa smo bili svjedoci nabavki fontana, nabavki automobila, izgradnje zgrada, nabavki toplih i hladnih napitaka, nabavki slava i proslava", Mervan Miraščija, Fond otvoreno društvo BiH

Eldin Karić, ravnatelj Antikorupcijske mreže "Account" objašnjava:
Kada je proglašena pandemija tada su političari i predstavnici institucija u BiH to shvatili kao poziv da oni krenu bjesomučno da troše naše pare bez ikakve kontrole.

Većina javnih nabavki u vrijeme pandemije koronavirusa vršena je bez odluke o pokretanju postupaka, izravnim sporazumom ili pregovaračkim postupkom bez objave javnog poziva, tvrde u Fondu otvoreno društvo.

Prvotna tumačenja Agencije za javne nabavke kako javna nabavka može biti izuzeta od primjene Zakona u situacijama krajnje hitnosti većina institucija je shvatila kao odriješene ruke da uopće ne primjenjuje Zakon o javnim nabavkama, tvrde iz Transparency Internationala. To pokazuju primjeri poput nabavke respiratora i medicinske opreme.

Tu je bila i zloupotreba također i pregovaračkih postupaka bez objave. Mi smo podnijeli i kaznene prijave u određenim slučajevima, posebno kada govorimo o nabavkama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske gdje su sklopili ugovore s nekvalificiranim ponuđačima, govori Ivana Korajlić, Transparency International BiH

Iz Agencija za javne nabavke BiH objašnjavaju:
Zakon o javnim nabavkama je čitavo vrijeme pandemije u primjeni, ni u jednom trenutku nije suspendiran, niti je donesena bilo kakva odluka ili drugi propis kojim se Zakon suspendira.

O nabavci respiratora u Federaciji BiH i pokretnoj bolnici u Republici Srpskoj detaljno izvješće od Uprave za neizravno oporezivanje BiH zatražila je Gospodarsko istražno povjerenstvo Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

Po kojim cijenama i koje količine respiratora su ušle u Bosnu i Hercegovinu od strane pojedinih povlaštenih pouzeća koji su, tako da kažem, po sustavu uzorka isplivali na površinu, govori Branislav Borenović, Privremeno istražno povjerenstvo ZD PSBiH

Dok se još čeka na konkretne odgovore, s druge strane kaznene odgovornost sustava javnih nabavki na razini Bosne i Hercegovine i u Federaciji BiH i ne prepoznaje.

U Republici Srpskoj zakonom jesu predviđena dva kaznena djela: zloupotreba u javnim nabavkama i posredovanje u dobivanju poslova u javnim nabavkama. No, procjene su da Bosna i Hercegovina godišnje u sustavu javnih nabavki gubi od 300 do 500 milijuna maraka.

Pitanje je stoga, koliko ih je još izgubljeno tijekom pandemije?

Glas naroda

krade se dok se još može malo je do izbora a vidi se da u hrvackoj dolazi do smjene vlasti pa se HDZ bih požurio da se namiri još dok može-kradi dok možeš

Ako se radi po zakonu nemere se ništa maznit tako ti je to.

pa zakoni su tako napravljeni da oni mogu ukrast i da sve bude po zakonu a ti nemoj platit kaznu za pariranje gubiš sva prava

čudi me to kako se to moglo desiti

to zvuči kao da je prije bilo sve po zakonu

Tijekom pandemije niti jedna javna nabavka nije provedena po zakonu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari