Milenko Bašić: Trebao sam ulagati u Srbiju

ljubuski.info

Ja živim u svojoj kući u Posušju, radim u svojoj firmi, vrijeme provodim s obitelji i prijateljima, kao što sam uvijek i radio... rekao je u petak Milenko Bašić, moćni hercegovački poduzetnik i vlasnik najvećeg vjetroparka u Hrvatskoj, koji se za hrvatsko pravosuđe, nakon što je u aferi "Vjetrenjače" drugoosumnjičen zbog davanja mita, službeno nalazi u statusu - bjegunca.

Iako su u srijedu prvo mediji u BiH objavili, a onda oni u Hrvatskoj prenijeli vijest da su ga zajedno s direktorom njegovog "Lagera" Dragom Stipićem, inače trećeosumnjičenim u akciji USKOK-a, uhitili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i sproveli na sud u Sarajevo, Bašić je kazao kako to nije istina.

Kada smo u utorak doznali da je raspisana tjeralica, istu večer smo se spremili i odmah ujutro išli se sami prijaviti na sud. Međutim, procedura zbog virusa je takva da smo se prvo morali javiti u Mostar i obaviti testove, bez njih ne bismo mogli ući u zgradu i razgovarati sa sucem. Zato je sve potrajalo, izgubili smo cijeli dan u proceduri, ali nijednog trenutka nismo bili uhićeni. To vam je istina ispričao je Bašić.

Nikakve veze s Mamićem

Ogorčen je na novinare i medije iako, sam je kazao, ne prati što pišu i izvještavaju.
Mi smo ovdje samo žrtve, a vi novinari samo nadodajete, iskrivljavate... Ja to, da budem iskren, i ne čitam, ne pratim, ali zamara moju obitelj i firmu. Prave mi se velike problemi objavljenim neistinama.

Njegov i Stipićev slučaj, što se tiče procedure pred pravosuđem BiH, već se uspoređuje s onim Zdravka Mamića, odbjeglog Dinamova gazde.
Nas se saslušalo i pustilo. Nikakve veze to nema s Mamićevim slučajem. Redovita procedura, jer i ovdašnji zakon kaže ako se sam javiš, u roku 24 sata sve se treba i riješiti. Tako je bilo.

Nije želio puno govoriti o tome što se zbivalo u sudnici.

Sve što je sud pitao, mi smo predočili. Jedino što su oduzeli dokumente da ne možemo preko granice. Koliko sam shvatio, tražit će se dodatno pojašnjenje od pravosudnih organa RH oko onoga za što nam se stavlja na teret - rekao je i nastavio:
Mi smo javno dali preslike naših polica osiguranja, jer nas se tereti da je Josipa (Rimac) uzela mito preko sestre koja radi u Generali osiguranju. Mi s tim osiguranjem nikada nismo radili. I oni su se sami očitovali. Mene nikada nitko nije pitao ni za kakvo osiguranje, niti sam o njemu progovorio i riječ. Ni s osiguravajućom kućom, ni s gđom Rimac, ni i sa kim drugim. I ja bih sada trebao biti u zatvoru zbog toga. To je nevjerojatno!

Osnivači Mosta

Bašić se osvrnuo i na ulogu koju je u cijelom slučaju imao bivši Mostov ministar Slaven Dobrović. Podsjetimo, za njegova mandata (proljeće 2017.) od investitora se tražilo da napravi glavnu ocjenu prihvatljivosti projekta za eko-mrežu, dok je nasljednik iz HDZ-a Tomislav Ćorić takvo rješenje ubrzo nakon preuzimanja dužnosti poništio.

Dobrović kaže da je rješenje koje je izdalo Ministarstvo zaštite okoliša nakon što je on prestao biti ministar nezakonito. To isto rješenje je prošlo dvije instance - Upravni sud u Splitu koji ga je prvostupanjskom presudom iz lipnja 2018. potvrdio, a isto je učinio i Visoki upravni sud u Zagrebu početkom 2019. Želi li gospodin Dobrović, koji je bio ministar i koji se natječe za Sabor, time reći da ne priznaje sudove RH, njihove odluke i zakone, nego poziva da politika treba suditi i određivati što je zakonito, veli Bašić.

Naveo je i cijelu kronologiju, počev od 16. prosinca 2016. godine, kada je od Ministarstva zatražena izmjena prethodnog rješenje o utjecaju na okoliš, jer je broj instaliranih turbina sa 71 smanjen na 48, ali s istom zadržanom snagom od 142 mW, zaključno s kolovozom 2017. godine, kada su u ruke primili novo rješenje. Osim što su, kaže, osnivače Mosta, ne navodeći koje, odbili kada su tražili polog za osnivanje Etičke banke, u tom vremenu stradala je investicija u tvornicu za proizvodnju betonskih stupova u Kistanju.

Nažalost, novo rješenje je stiglo tek u kolovozu 2017. godine kada je bilo kasno za tvornicu u Kistanju, jer je u međuvremenu "Viadukt" otišao u stečaj, čekajući početak proizvodnje i nove uplate za proizvodnju betonskih stupova, a u RH u tom trenutku nije bilo druge tvrtke koja odgovara standardima NORDEX/ACCIONA i koja može proći njihov audit. S obzirom na rokove koje smo imali, mi nismo mogli dalje čekati. Dakle, posljedice nezakonitog postupanja gospodina Dobrovića su propala i nerealizirana tvornica betonskih stupova za vjetroelektrane u Hrvatskoj u koju je uloženo više od 15 milijuna eura, u kojoj je trebalo biti zaposleno direktno 250 djelatnika, a još minimalno 250 kroz kooperaciju, kao i stečaj u tom trenutku najveće hrvatske građevinske tvrtke "Viadukt". Pozivam Dobrovića da pokrene tužbu za klevetu ako misli da ovo nije istina, jer za sve što smo rekli postoji jasna pisana dokumentacija, kao i danas nerealizirana tvornica i svi ugovori. Neka pojasni i kako je instaliranje nove tehnologije u RH u suprotnosti s okolišem, te kako je moguće da je ugradnja manjeg broja vjetroagregata iste ukupne snage i izgradnja manje površine cesta bolja za okoliš nego ugradnja stare tehnologije i većeg broja agregata iste ukupne snage, te zauzimanje veće površine za ceste navodi Bašić.

Bolje bi u Srbiji

Nije krio ogorčenje statusom koji ima u Hrvatskoj kao veliki ulagač. Samo ulaganje u pogon kod Knina procjenjuje se na 1,8 milijardi kuna. Iz onoga što nam je ispričao, jasno je da Bašić svojom voljom uskoro neće ovamo.

Ja sam Hrvat, u RH imam i najviše imovine, ali dok USKOK ne shvati koliku je glupost napravio, da zatvaraju ljude i velike investitore samo zato što ulažu, nemamo što pričati. Trebao sam investirati na drugom mjestu, trebao sam ići u Srbiju. Tamo mi se ovo vjerojatno ne bi dogodilo.

Znači, zažalili ste što ste uopće investirali u RH?

Biste li vi? Da te netko zatvori jer si radio po hrvatskim propisima i zakonima?! Naš vjetropark je započet među prvima. Firma C.E.M.P. koju sam kupio počela je prva tražiti dozvole. Imate u Hrvatskoj 16 vjetroparkova, a ja sam zadnji sagradio. Kako se onda može pričati da je nama netko pogodovao kada su ostali upali na naše mjesto da se dočepaju naših kvota, koje su nas trebale zapasti kao jednog od prvih po redoslijedu - odgovorio je protupitanjem.

Slobodna Dalmacija

Glas naroda

Ulazi u Bosnu i kvit

Pa ako si čist otiđi i reci im u brk,zašto se ovde pravdaš,znači da si kriv i l.opov!

Ne volim kada se poduzetnici pozivaju na nacipnalni sentiment. Toga u poslovnom svijetu nema. Gospodine Basic prihvatite ovo kao stepenicu vise u ostvarenju poslovnog cilja i dokazite nevinost tamo gdje se i dokazuje, na sudu. To je jedino ispravno i normalno u demokratskom svijetu.

ovo je primjer gude kad nemore zderati vise

Da se može krkanluk izvoziti na njemu bi se dobra lova mogla okrenuti.

najjača izjava tjedna, kod nas je najviše proizvedeno kr-kana od 45-e moralno-umno devastiranog naroda,pamet je davno ubijena prognana ili otišla odavde...

Tocno tako. Ovaj na slici izgleda kao prototip pravog hercegovackog krkana. A ima ovakvih koliko hoces.

5.7.20. kad pobjedi Komunistička partija Hrvatske na izborima nećeš više ulagati u Hrvatsku.

misliš li na HDZ ili SDP?

Ne laje "ćuko "radi sela...

U Hrvatsku ne treba ništa ulagati. Imaš svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu i ulaži na svom i bori se se za naše ognjište. Ulaži gdje su ti roditelji, djeca, prijatelji i bit ćeš primjer svim drugim domaćim insventitorima.

Zar još ima onih koji osim Bošnjaka-Muslimana vjeruju o ovo nešto a država nije...

Otidji pajdo u Hrvatsku ja castim

Tako je malo korone i hrvatska zatvara granice.Mi nikako da shvatimo da nad ne vole i da treba novac trositi i ulagati ovdje

Sad se postavljas kao DOMOLJUB . . .ma daj ne b.r.lj.a.j. Ti sad kao IZIGRAN od Hrvatske. Ne znaju takvi za domoljublje

Bašića je trebalo davno BiH pravosuďe procesuirat.dovoljno je samo to prezme spomenut i sve je jasno.a gdje je brat i Milanovićev brat i afere.ćao KRIMOS-milješko...

Lik je prodao tisuce ukradenih bagera

A jebiga mora je negdi počet

Misliš trebao si izrabljivati srpske radnike?

Bašiću sam si govorio da ti je lakše podkupiti ministre nego natjerati neke svoje djelatnike na kriminalne radnje iz koji si samo ti imao financijsku korist nigdje ti nisi ulagao da nije bila neka malverzacija u pitanju ili prevara ,privatiziraš poduzeće sa par miliona pokupiš one koji ti to omoguće pa poduzeće ide pod hipoteku kao internacional za15 miliona siti smo mi takvih ulaganja budi faca idi u hrvatsku i dokažu svoju pravednost i nevinost i povedi sa sobom stratega stipića nisi ti ništa svoje investirao u hrvatsku sve je to dužne kojeg će na kraju platiti hrvatski narod kao i svako tobože strateško ulaganje maloumnih financijskih stratega zato se pokri po glavi nepismeni hercegovački prevarantu

Povedi i ne duznog Mamica

Tako je pajdo pravi domoljub.
Pa ko je taj da zastupa Hundaya.
Radi sa bankama i od naroda napravino roba i sirotinju.

Ma sto ne napravi vjetropark u Srbiji pa od njih izvlaci novac. Nije on nista investirao. Hrvatska mu dala kredit i placa mu struju po hrvatsku jako nepovoljno. Ovo je sve pljacka obicnog naroda

Bašiću ako već prijetiš Hrvatskoj i Hrvatima kako si trebao uložit novce u srbiju onda uloži u vojnu industriju srbije sa vučićom to je sada tamo preko Drine glavni brend prepoznatljivosti te države.

Imas jakog stručnjaka Stipica

Pametan neki coek sigurno je visoke skole svrsija.
Pametno govori

moj basiicu radnike st0 si primij0 prija jednu ip0 godinu pado danas vise su ti su scete napravili i nikakvi ljudi neradnici ljuski odn0si sunikakvi 0ni tisluze sa za 0govaranje i nastrradaju pravi radnici k0ji su radili p0 5 10 g0d 0drzi sastanak

nemamo mi poduzetnika to su sve HDZ ratni profiteri i sad kad se narodu otvorile oči a radi i nezavisno novinarstvo isplivavaju kosturi lopovluka na sve strane za vladajućima
laž di ruča tamo ne večera

Ako si čist predaj se policiji.Ovaj tip je mutan.

"Ugledni hercegovački gospodarstvenik" se našao u nebranom grožđu. Naučio "jamiti" što mu se "ćefne" i sada problemi jer nije dao tamo gje se mora dati. Nije prepoznao trenutak ili se umislio u svoju veličinu i zaštitu koju je do sada uživao? Koje su veze Monitora i Lafera, Rojsa i njegovih zaštitara(političkih zaštitinika i promotora). Da li je Lager samo nastavak onoga gdje je Monitor nekada stao upadom u Hercegovačku banku dd Mostar? ZNA SE, kako je Monitor najveća pljačka naroda Hrvata u BiH preko koje su branitelji iz HVO komponente dovedeni do prosjačkog štapa(većina njih), i mnogi su "zaboravljeni i razvojačeni" jer su sredstva određena za zbrinjavanje branitelja završili kod nekolicine pojedinaca koji se danas vode kao milijarderi. Novci su iz RH dolazili šleperima, što za vrijeme pražnjenja SDK trezora kod zamjene novaca '91, što kod financiranja tzv. hrvatske komponente HVO. Radi se o milijardama i milijardama ondašnjih DEM i sve to se trpalo preko nekolicine ljudi koji postodoše, ni krivi ni dužni, "ugledni gospodarstvenici", a prevedeno sa ovoga hercegovačkoga šatrovačkoga jezika na hrvatski jezik, radi se o klasičnim ratnim profiterima. Gospodarstvo RH je doista osakaćeno predajom u ruke 200 "uglednih gospodarstvenika", u biti ratnih profitera, koji sada plaču jer ih država RH i dalje ne tetoši šleperima Kuna, nekada dinara, DEM, sutra Eur. Doista izmisliti namet u vidu doprinosa za "zelenu i obnovljivu energiju" u milijardama Kuna na godišnjoj razini i to dodjeljivati kroz razne ugovore pojedincima mafijašima, može samo država kojom vladaju ti isti ili slični mafijaši. Koji je zajednički nazivnik koji veže ili povezuje mafijaša i državu, odnosno onoga koji donosi odluke u ime te iste države, pa novac. Zašto bi političar mafijaš dodjeljivao novac drugome mafijašu i to ozakonio kroz nekakve poticaje i doprinose, ako nema osobnoga interesa u tome? Pa to svakoj buddali mora biti jasno, pa i onim jadnim pnzićima koji trče dati svoj glas kojim ga ti siti mafiozi pljačkaju. Zaslužuje li država RH svoju mafiju,,zaslužuje 100%.

Nadrobi ti svašta uglavnom z brda z dola.

On je sa Rojsom i još par Bašića uzeo sve strojeve i proda ih i tu je napravijo pare a poslje cetrifuga uvezi u Srbiju U Bosnu pod polovno prodaji izbjegavaj kemijaj.tranzit svakakvi stvari i peracina para ulazec u vjetro park to je nista ima on još love.a radnici su za njega stoka taki je to odnos.a dole na vjetro parku nista nije kriv svi oce para a on je iša na to tako on posluje i ovdje primjera radi komunalno ljubuski uzme stroj po ful cjeni on direktora časti jer on svoje prijatelje zna nagradit a neprijatelje zna kaznit

Moreš li dokazat to za komunalno ili bubaš od frlje.To nebi bio nikakav problem ako imaš račune i podatke od stroja.

kad ce zorica 0dgovarat za svoje potpise

Milenko Bašić: Trebao sam ulagati u Srbiju
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari