Tko god pobijedi, zaboravit će Hrvate BiH

ljubuski.info

Hrvati nemaju ni koncenzus oko boje haljine na slici Josipa Račića, kako napisa Igor Zidić. Kako će ga onda imati oko politike, kad se ne mogu dogovoriti ni kako se djelo tog našeg slikara i zove. Gospođica sa šeširom, Djevojka  u kariranoj haljini, itd... Kako će onda znati što bi sljedeći hrvatski predsjednik trebao raditi i kakvu bi politiku trebao voditi?

Hrvati iz Hrvatske uglavnom gledaju kozmetičke detalje, poput šešira na glavi Račićeve dame, dok Hrvati iz BiH tu imaju jasnu sliku, cjelinu, koja je jednostavnija, apstrahirana do srži.

Hrvati u BiH od sljedećeg predsjednika očekuju da bude za treći entitet u BiH, koji bi bio hrvatski. Ništa manje od toga ne priznaju. Tako po internetskim komentirima Milan Bandić ne da neće u drugi krug predsjedničkih izbora, već je i ovaj predkrug za njega počasni krug političkog maratonca. Bandić je tako od ponosa Hercegovine, glavnog čovjeka glavnog grada svih Hrvata, postao politički gubitnik naroda iz kojeg je potekao. Ako on pobijedi, Hercegovina će postati treća parkirališna zona Zagreba, kaže vic.

S druge strane Hrvati u BiH daju potporu, kavu-takvu, čak i Vesni Pusić, koja je govorila da su Hrvati u BiH bili agresori, a kandidira se upravo za predsjednicu te agresorske zemlje. Vesna Pusić sada kaže da BiH treba urediti kao državu s četiri, pet entiteta.

Dragan Primorac, Nadan Vidošević, Ivo Josipović, Miroslav Tuđman  također se zalažu za pravedniju BiH, što se da naslutiti da se zalažu za treći entitet. Hrvatsko biračko tijelo iz BiH tako ima pogolem izbor i velika očekivanja od idućeg predsjednika RH.

Hrvati BiH trebali bi glasati jer na to imaju pravo. Imaju pravo i očekivati da će idući predsjednik RH čarobnim štapićem ostvariti treći entitet. Imaju i pravo biti i razočarani. Jer teško će se idući hrvatski predsjednik baviti problemima Hrvata u BiH jer i „doma“ ima svojih problema.

Osim toga, ne bi bilo prvi put u povijesti da po potporu dođu u Hrvata u BiH a kasnije ih se odreknu, pravdajući to globalnom političkom slikom.  Hrvatski su se političari odavno odrekli Hrvatske, pa zašto se ne bi odrekli i Hrvata u BiH?

Danas se Hrvatima BiH nude ponosni domoljubi, s lijeva i desna, koji su predavali sve dokumente kako se komu prohtjelo, izručivali generale u koje su zaklinjali, prodavali su nacionalne banke, ljevica je dopuštala da britanski špijuni prisluškuju hrvatske građane usred Hrvatske. Zašto bi im onda Hrvati u BiH bili važni?

Pragmatično gledajući, bolje bit dobar s Europom nego s Hrvatima BiH. Zato ne vjerujem da će ijedan predsjednički kandidat koji sada nudi Hrvatima svašta, kad postane predsjednik postići išta što je obećavao Hrvatima u BiH. Njima Hrvati BiH trebaju samo zbog glasova. Čast iznimkama...

Igor Zovko

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari