Suđenje pljačkašima koji su po Hercegovini odnijeli više od milijun KM

ljubuski.info

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije jučer je, uz jake sigurnosne, ali i epidemiološke mjere, u Županijskom sudu Mostar počelo suđenje u predmetu znanom kao "Orka", kako je nazvan po akciji koju su sredinom rujna prošle godine izveli pripadnici Federalne uprave policije (FUP).

Optužnicom Županijskog tužiteljstva, koja je potvrđena lani u prosincu, za organizirani kriminal u vezi s razbojništvom i teškim krađama, kao i krađama, ali i za nedozvoljeno držanje oružja te druga kaznena djela terete se Rahman Begluk (32), kao prvooptuženi, Jozo Markić (36), Alen Begluk (35), Mugdim Omanović (35) i Enis Mandal (35).

Nagodili se s Tužiteljstvom HNŽ-a

Rahman Begluk i Mugdim Omanović su na suđenje dovezeni iz Kaznenopopravnog zavoda (KPZ) Zenica gdje se nalaze na izdržavanju kazne zbog ranije počinjena kaznenih djela.

Iako je optužnicom, bilo obuhvaćeno ukupno 12 osoba, u međuvremenu su Fadil Pozder, Nermin Čolaković, Skender Ćerkić, Radislav Gavrić, Haris Zuko i Nermin Leto nagodili s Tužiteljstvom HNŽ. Tako su Gavrić i Zuko prihvatili kaznu zatvora u trajanju od godinu i dva mjeseca, odnosno, godinu zbog pljačke bankomata "UniCredit banke" u Hadžićima, a ostali kojima su se na teret stavljala kaznena djela prikrivanja, pomaganja i neovlaštenog držanja oružja dobili su uvjetne kazne.

Zoran Mikulić je, pak, danas neposredno pred glavni pretres sklopio Sporazum o priznanju krivice, što je obznanio postupajući tužitelj, Kemal Maksumić, zatraživši da se u odnosu na ostale razdvoji postupak, nakon čega su on i njegov odvjetnik Semir Kajtaz napustili sudnicu.

Mikulić se nagodio za četiri godine zatvorske kazne. Optužena ekipa je u razdoblju od 2014. do dana uhićenja, uz upotrebu vatrenog oružja, plina i drugih podesnih sredstava, maskirani uniformama, izvršila više od 20 razbojništava i teških krađa, koja su, potanko, opisana u, čak, 28 tačaka optužnice.

Predmetom napada su im bili tržni centri, bankomati, benzinske pumpe, transporti novca, te drugi gospodarski subjekti i fizičke osobe na području Mostara, Čitluka, Kupresa, Jablanice i Sarajeva.

U nekoliko navrata, dio optužene ekipe, opljačkao je bankomate "UniCredit banke", uzevši samo od jednog pohoda 200.850 KM. Na meti njihovih razbojničkih i pljačkaških pohoda bile su i benzinske pumpe. Tako su s pumpe "Čule" kod Mostara uzeli cigarete u vrijednosti od 10.216 KM, kao i novac, oštetivši istoimenu tvrtku za 12.370 KM.

Tijekom 2017.godine iz Tržnog centra "Robot" na Bišću Polju uz prijetnju oružjem od zaposlenika su uzeli sef u kojem se nalazilo 63.254 KM. Oštetili su i tvrtku "Stanić commerce", kada su u ožujku 2019. godine ukrali kombi vozilo natovareno cigaretama u vrijednosti od 89.058 KM, a od zaposlenice "Hrvatske pošte" Mostar, koju su presreli dok je vozila novac uzeli su 11.906 KM...

U konačnici, gospodarskim i fizičkim subjektima nanijeli su višemilijunsku štetu.

Traži mjere zabrane

Kraj jučerašnjeg glavnog pretresa, kojeg je osiguravalo 14 sudskih policajaca, obilježilo je svojevrsno zapomaganje Alena Begluka, koji je, obrativši se Sudskom vijeću kazao da "10 mjeseci leži u zatvoru bez ikakvih dokaza", pri tome se obrušivši na FUP i tužitelje, ali i na Rahmana Begluka.
Sve mi je namješteno, DNK, sve je lažirano, psihički sam obolio, moje je stanje katastrofalno. Neka mi se odrede mjere zabrane... - govorio je on.

Predsjedavajući Sudskog vijeća, Elis Sultanić je istaknuo, nakon što se odvjetnik Branko Karadeglić uključio, kazavši da se riječi njegovog branjenika ozbiljno shvate, da se zna kome se i kako podnosi zahtjev za ukidanje pritvora.

Inače, Karadeglić je na početku suđenja zatražio izuzeće članova Sudskog vijeća, Azre Šunje i Silvane Šuman, uz obrazloženje da su sudjelovale u ranijim fazama postupka prilikom produženja pritvora optuženim, što je dva sata poslije odbijeno.

Suđenje se nastavlja 1. srpnja kada će svjedočiti Mithad Mušić (30), koji je sa optuženima sudjelovao u brojnim pljačkama i razbojništvima, a koji je dobio imunitet.

Avaz

Glas naroda

steta vlas izgubila dobar dil sa istomisljenicima

Suđenje pljačkašima koji su po Hercegovini odnijeli više od milijun KM
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari