Predmet protiv Zlatana Mije Jelića se ustupa Hrvatskoj

ljubuski.info

Sud BiH je prihvatio prijedlog Državnog tužiteljstva kojim se predmet protiv Zlatana Mije Jelića za zločine počinjene nad bošnjačkim civilima u Mostaru ustupa Republici Hrvatskoj jer je nedostupan bosanskohercegovačkom pravosuđu, ali procedura ustupanja još traje.

Iz Državnog suda su BIRN-u BiH rekli kako je Tužiteljstvo 18. listopada 2019. godine dostavilo prijedlog za ustupanje kaznenog progona Republici Hrvatskoj, jer je optuženi nedostupan tijelima progona BiH.

Nakon što je Tužiteljstvo BiH po nalogu Suda od oštećenih uzelo izjave u povodu prijedloga za ustupanje kaznenog progona Republici Hrvatskoj, Sud je prihvatio prijedlog Tužiteljstva BiH, imajući u vidu da se optuženi tereti za kaznena djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, te da optuženi ima državljanstvo Republike Hrvatske, gdje je i nastanjen, navedeno iz Suda.

Sud BiH je optužnicu protiv Jelića za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Mostara potvrdio 7. siječnja 2016. godine.

U optužnici Tužiteljstva BiH se navodi da je Jelić, u svojstvu zapovjednika Prve djelatne bojne Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), te zapovjednika Prve lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a i zapovjednika obrane Mostara koji je pod kontrolom imao sve jedinice na području tog grada, sudjelovao u organiziranju i izvršenju širokog i sustavnog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području općine Mostar.
Široki i sustavan napad usmjeren protiv bošnjačkog stanovništva vršen je u cilju realizacije strateških ciljeva hrvatskog naroda, i to: etničkim čišćenjem, protupravnim lišenjem slobode muškaraca i zatvaranjem u zatvore i logore, izvođenjem muškaraca na prinudne radove na crti fronta i u živi štit, te prisilnim progonom i premještanjem žena, djece i starih na teritoriju pod kontrolom Armije BiH u vremenu od svibnja 1993. do početka ožujka 1994. godine, stoji u optužnici.

Kako su naveli iz Suda BiH, krajem siječnja ove godine, u skladu sa Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, odnosno odredbom Sporazuma između BiH i Republike Hrvatske o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima, kao i Europskom konvencijom o prenosu postupka u kaznenim stvarima upućena je zamolnica za preuzimanje kaznenog progona nadležnom tijelu Republike Hrvatske.
Republika Hrvatska nema kazneno djelo zločini protiv čovječnosti tako da ona optužnice vraća u fazu istrage, pa iz tog razloga procedura ustupanja traje duže i nemamo još uvijek povratnu informaciju, priopćeno je iz Suda BiH.

Glas naroda

U KP domu Zenica je godinu i po bilo zatočeno vise od 10 tisuća Hrvata je li podignuta optužnica

Dokle god DORH ne podigne optužnice protiv ratnih profitera iz Gruda Jelavića Medića Rupčića Čovića i ekipe nema ovdje života niti će ikada biti ispravljena nepravda prema Hrvatima iz Bosne

ima ih još samo što su pokrepali ali im djelo treba osuditi

Sve pobiglo u hr, nek ovi pobjegnu u tursku ,da moze ostali narod zivit kakva blamaza zastari slucaj ante jelavica ,za ratno profitersvo ljude osudjuju za 2 metra drva .

Dok god postoje "naši" i "vaši" zločinci i [ * neprimjereno * ] nema sreće. [ * neprimjereno * ] je samo [ * neprimjereno * ],zločinac je samo zločinac!

Ovu optužnicu napisao je Dragan Čović i HDZ BIH.
Nećeš Čoviću razbojniče jedan SDP dobiva izbore u Hrvatskoj i zaštitit će Hrvate u BiH.

...a od koga se štititi?!

Beogradske Službe Državne Bezbednosti ili kako se kod nas kaže SIGURNOSTI.

Beograd ne zna šta će samsa sobom a kamo li da nekom nešto planira.

Ima li tužitelja Hrvata da podignu optužnice protiv Srba i Bošnjaka za zločine nad Hrvatima u BiH ili je to njima zabranjeno

Predmet protiv Zlatana Mije Jelića se ustupa Hrvatskoj
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari