Radioamateri Herceg Bosne slave 27. obljetnicu

ljubuski.info

Zajednica radioamatera Herceg Bosne (ZRHB) proslavlja 27. obljetnicu. Ova udruga radioamatera, koja se među prvima se organizirala na početku Domovinskog rata 1992. godine (1993. godine izvršena registracija) kada su radioamateri ustupili svoju opremu i postali okosnica veze Hrvatskog vijeća obrane (HVO), navodi se u priopćenju ove udruge.

Utemeljitelji ZRHB bili su ratni vezisti Hrvatskog vijeća obrane a ove godine obilježavaju 27. obljetnicu utemeljenja i neprekidnog djelovanja. I ove godine početkom kolovoza planiraju obilježiti svoju obljetnicu u parku prirode "Blidinje" što čine već dugi niz godina.

Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području elektronike, radijskih i satelitskih komunikacija a u svrhu razvoja, zaštite i promidžbe radioamaterizma i radioamaterske djelatnost u Bosni i Hercegovini.

Kroz radio amaterske tečaje i prezentacije uvode mlade ljude u oblasti radio tehnike, elektronike, a u posljednje vrijeme informatike i računalne tehnike što bitno doprinosi podizanju opće tehničke razine društva u cjelini. Vrijedno je istaknuti da svake godine organiziraju tečajeve radioamatera u srednjim i osnovnim školama a u međunarodnim natjecanjima redovito ostvaruju vrhunske rezultate na svjetskoj razini.

Kroz povijest su radioamateri dali značajan doprinos znanosti, inženjerstvu, industriji te javnim servisima. Istraživanja koja su poduzeli radioamateri pronašla su nove industrije, stvorili nove ekonomije, unaprijedili nacije, te spašavali živote u nesrećama.

Događaji iz 90-tih godina, te velike vremenske snježne nepogode iz 2012. godine pokazali su da komunikacijski sustav radioamatera ZRHB itekako zna biti koristan u slučajevima velikih nesreća i katastrofa, kada konvencionalni sustavi za komunikacije prestanu raditi. Radi novonastale vanredne situacije, koja je nastala pojavom epidemije uzrokovane korone virusom, Civilnoj zaštiti u Zapadnohercegovačkoj, Hercegovačko Neretvanskoj i Herceg Bosanskoj županiji stavljeni su na raspolaganje komunikacijski sustavi Zajednice radioamatera Herceg Bosne a njihove resurse redovito koriste za svoje potrebe i Gorske službe spašavanja (GSS).

Zanimljivo je da je Zajednica radio amatera Herceg Bosne prva radioamaterska udruga koja je u Bosni i Hercegovini (a među prvima u jugoistočnoj Europi) izvršila digitalizaciju svoje repetitorske mreže uvođenjem tkz. DMR (Digital Mobile Radio) tehnologije. Ovaj novitet u svijetu radio amaterizma još više potiče mlade ljude da zavole ovaj hobi i da se pridruže Zajednici radio amatera Herceg Bosne koja ove godine proslavlja 27. obljetnicu neprekidnog djelovanja, navodi se u priopćenju.

Glas naroda

Prekrasan hobi
Šteta što se više ne radi na popularizaciji istog

73

Radioamateri Herceg Bosne slave 27. obljetnicu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari