Od sutra nove mjere Kriznog stožera

ljubuski.info

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva održao je sjednicu na kojoj je shodno Zapovijedi od 31.5. sagledao kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u Federaciji BiH i donio novu Zapovijed i preporuke koje će se primjenjivati od 14.6., te ih dostavio kriznim stožerima županijskih ministarstava zdravstva na daljnje postupanje.

Nakon što je, Odlukom Vlade FBiH od 29.5.2020., stanje nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) prestalo s 31.5., Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva donosi zapovijedi i odluke koje su obvezujuće za krizne stožere županijskih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe.

Federalna uprava za inpekcijske poslove i županijske uprave za inspekcijske poslove, kao i inspekcije organizirane pri mjerodavnim ministarstvima u županiji, odnosno općinski i gradski inspektori zapovijedi su zaduženi pojačati inspekcijski nadzor, a u cilju kontrole provođenja naloženih mjera i sprječavanja širenja COVID-19 na području svoje mjerodavnosti.

Zapovijedi se FMUP - Federalna uprava policije i županijska ministarstva unutarnjih poslova i uprave policije zadužuju da, sukladno točki IV. Odluke o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovano pojavom koronavirusa, poduzimaju mjere iz svoje mjerodavnosti kao potpora inspekcijskim službama, a u cilju kontrole provođenja zapovijeđenih mjera i sprječavanja širenja COVID-19 na području svoje mjerodavnosti, ističu iz Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Iz Kriznog stožera FMZ napominju kako je županijskim stožerima ministarstava zdravstva dana mogućnost uvođenja i restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u županiji, odnosno općini, uz redovito obavještavanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, te građane podsjećaju na obavezu poštivanja mjera prevencije i osobne zaštite:

Zapovijedi je obvezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, kao i u otvorenom javnom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba. Pridržavanjem mjera koje su na snazi štitimo sebe i druge i sprječavamo širenje virusa i povećanje broja oboljelih. Posljednji podaci nam pokazuju kako nepridržavanje mjera lako može dovesti do naglog povećanja broja oboljelih, i od pojedinačne odgovornosti svakog od nas ovisi kakvu ćemo situaciju imati u danima koji su pred nama.

Federalno ministarstvo zdravstva je, na zahtjev županijskih zavoda za javno zdravstvo, i uz stručno mišljenje Zavoda za javno zdravstvo FBiH, dalo suglasnost Tuzlanskoj i Sarajevskoj županiji za proglašenje epidemije u ovim županijama, a pokrenuta je i procedura za proglašenje epidemije zarazne bolesti COVID-19 na teritoriju Federacije BiH.

Tekst zapovijedi koja se počinje primjenjivati 14.6. donosimo u nastavku:

 1. Zapovijed broj: 01-33-3223/20 od 29.05.2020. godine, kao i Zapovijed o izmjenama i dopunama Zapovijedi broj: 01-33-3223-1/20 od 31.05.2020. godine, u toč. 1.-5.; 7.-13; te toč. 15, 16. i 18. ostaju na snazi.
 2. Mikrobiološko-laboratorijsku dijagnostike-real time PCR za deteakciju SARS-CoV-2 obavljaju laboratorije zdravstvenih ustanova verificirane od strane Federalnog ministarstva zdravstva, kao i Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu-Laboratorij za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja, kao podrška javnom zdravstvenom sektoru, i to za vrijeme trajanja potreba za obavljanjem ove djelatnosti u Federaciji BiH spram epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini i u svijetu.
 3. Obvezuju se krizni stožeri županijskih ministarstava zdravstva, kao i krizni stožeri zdravstvene ustanove s područja županija revidirati krizne planove pripravnosti i odgovor na pojavu novog koronavirusa (COVID-19), spram promjene COVID-19 epidemiološke situacije na području županije, te u istim uvažiti posebnosti vezane za županiju.
 4. Nalaže se svim zdravstvenim ustanovama i kriznim stožerima zdravstvenih ustanova na području županija i Federacije BiH, nastaviti s kontinuiranim provođenjem i primjenom županijskog kriznog plana pripravnosti i odgovora na pojavu bolesti COVID-19, a posebno mjera koje se odnose na hospitalizaciju osoba za koje je testiranjem utvrđeno kako su pozitivne na korona virus (SARS-CoV-2) i drugih mjera prema izvorima zaraze.
 5. Zadužuju se zavodi za javno zdravstvo županija pojačati epidemiološki nadzor nad provođenjem i primjenom županijskog kriznog plana pripravnosti i odgovora na pojavu bolesti COVID-19.
 6. Nalaže se svim zdravstvenim ustanovama na području županija, provesti mjere aktivnog epidemiološkog nadzora sukladno preporukama i smjernicama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i zavoda za javno zdravstvo županija.
 7. Nalaže se svim pravnim i fizičkim osobama, koja zapošljavaju više od 20 djelatnika, a koji do sada nisu donijeli krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu novog koronavirusa (COVID-19), što žurnije donijeti navedeni plan, kojim će biti usklađena organizacija rada navedenih subjekata s danim preporukama i smjernicama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i županijskih zavoda za javno zdravstvo.
 8. Obvezuju se županijska ministarstva zdravstva, krizni stožeri županijskih ministarstava zdravstva i krizni stožeri zdravstveneih ustanova ažurirati podatke s brojevima telefona, radi kontinuirane dostupnosti svim zainteresiranim, te iste dostaviti Federalnom ministarstvu zdravstva, odnosno Kriznom stožeru Federalnog ministarstva zdravstva.
 9. Zadužuju se Federalna uprava za inpekcijske poslove i županijske uprave za inspekcijske poslove, kao i inspekcije organizirane pri mjerodavnim ministarstvima u županiji, odnosno mjerodavni općinski i gradski inspektori pojačati inspekcijski nadzor svih inspekcija, a u cilju kontrole provođenja naloženih mjera i sprječavanja širenja COVID-19 na području svoje mjerodavnosti.
 10. Zadužuje se FMUP - Federalna uprava policije i MUP županija - Uprave policije da sukladno točki IV. Odluke o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovano pojavom koronavirusa ("Službene novine Federacije BiH", broj 34/20), poduzimati mjere iz svoje mjerodavnosti kao potpora inspekcijskim službama, a u cilju kontrole provođenja naloženih mjera i sprječavanja širenja COVID-19 na području svoje mjerodavnosti.
 11. Dopušta se županijskim stožerima ministarstava zdravstva uvođenje i restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u županiji, odnosno općini, uz redovito obavještavanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.
 12. Nalaže se kriznim stožerima županijskih ministarstava zdravstva jednom tjedno dostavljati izvješće o svom radu Kriznom stožeru Federalnog ministarstva zdravstva.
 13. Zapovijed se donosi sa rokom važenja od 14 dana računajući od dana početka primjene ove Zapovijedi.
 14. Nakon isteka roka iz točke 13. zadužuje se Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva da sagleda kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u Federaciji BiH i napravi procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene mjera utvrđenih ovom Zapovijedi, te nakon toga odluči novom naredbom o mjerama koje se poduzimaju i u kojem roku.
 15. Ova zapovijed stupa na snagu danom donošenja, a primjenjuje se od 14.06.2020. godine.

Glas naroda

Svin Antama sritan inendan i lijep i ugodan ostatak života.

A nama ostalima ? :))

U Mostaru svi klubovi zatvoreni,a naš prestiž Diamond radi,Humčani sritno noćas <3

Sjasite vise i vi i corona. Od obicne gripe zaj evavate narod. Pustite narod da nornalno zivi ili ce narod sam odluciti uvesti svoje zapovijedi.

Ja nikad do sad nisam čuo da ima gripe o sv. Anti.A evo san već i ostario

Pripremajmo se polako za još gore nego što je bilo.Slijedi drugo poluvrijeme.

De uvedite mjere da i ostale vocke trisnja,visnja kruska itd mogu uvest jos koji respirator.

kad ide kradeze u karantenu
svi ostanite doma i ostat če te bez doma-Beroš adeze klaun

otkud gripa o ilindanu u hercegovini -to nije nikad bilo narode

Narode kad ćemo mi ko narod pokazat zube,i reć šta imamo,nego oni drukaju i pune džepove.Dignimo se više protiv ove bande,.....

Sazrilo je vrime,moze odmah.

Ma odmah,mamicu im *****

Mami vi mjere uvodite...dosta ste od ovog napaćenog naroda pravili bravenja...ali ne može to više tako!!!

Jučer [ * neprimjereno * ]ijaja nabderneko.nigdje maske .nigdje distance.a nigdje ni naše inspekcije.bitno je da se Viktor g i ekipa slikaju i objavljuju kako su ih popisali i podijelili maske.sramota.a od sutra Ce inspekcija po nasem narodu

Sta god radi Viktor samo radi kontra i nemas nikakvi problema

Zato si ti tu di jesi a on je di je!

A di je on???? Nek ode sa svojom diplomom u neku normalnu drzavu pa nek je po kaze hehe

Nestalo love pa sad daj jos hahaha

Vibi love malo sutra

E narode glupi a jesmo ovcice glupe sto se ne probudimo

Ne mora baš svak znat kako se ti osjećaš!

Pa nabavili ste nam rrespiratore.disemo ko novi.ako vam je stalo do nas,platite nam racune struje,vode i sl,podijelite nam zivezne namirnice,i sl i onda zabranite sto god hocete.vi derete svaki mjesec placu s nase grbace,i vas i ove inspekcije treba dobro nalemacit,da istramo dusu iz vas kao sto vi istrajete iz nas.ne blejite vise.

treba ovo da se mogu oprat novci što je uplatila eu

Od sutra nove mjere Kriznog stožera
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari