Kako je uništen Aluminij: Kupi skupo, prodaj jeftino

ljubuski.info

Uprava gospodarskog društva je u većini slučajeva zaključenim ugovorima s kupcima prouzrokovala štetu gospodarskom društvu "Aluminij" d.d. Mostar na način da se prodajna cijena proizvoda 'formirala' na razinu koja je ispod ekonomski opravdane cijene što je rezultiralo stvaranje gubitka prodajom proizvoda (trupci, ingot, blok, žica) gospodarskog društva "Aluminij" d.d. Mostar, navedeno je u izvješću Financijske policije.

U izvješću se tvrdi kako se radi o poslovnoj politici uprava i nadzornih odbora gospodarskog društva koju je nemoguće ekonomski opravdati i objasniti jer je ista vođena mimo ekonomskih principa i tržišne logike i kao takva je vodila ka neminovnom zaustavljanju proizvodnje i otpuštanju uposlenih.

Suština izvješća to da je mostarski Aluminij godinama je svoj glavni proizvod prodavao jeftinije od proizvodne cijene.

Glavni partneri

Najveći dio aluminija prodanog po damping cijenama otkupile su off shore kompanije s Malte koje su povezane s Prvim plinarskim društvom (PPD) iz Hrvatske, odnosno sa ruskom kompanijom Gazprom. Osim toga što su proruskim kompanijama aluminij prodavali jeftinije nego što su ga proizvodili, čelnici mostarske kompanije su od istih off shore tvrtki kupovali struju po cijeni koju su plaćali skuplje od tadašnje prosječne osnovne cijene po burzi HUPEX. Poslovi između Alumija i Gazpromovih partnera iz off shore zone vrijedni su oko pola milijarde maraka, suština je izvješća Financijske policije Federacije BiH koji je sačinjen krajem svibnja ove godine.

PPD je glavni je Gazpromov zastupnik u Hrvatskoj. Tvrtka je formalno registrirana u Vukovaru i dio je grupacije Energia naturalis u okviru koje djeluje najmanje 20 društava.

Tvrtka s Malte

PPD je od 2015. godine imao svoj ogranak u BiH, koji je djelovao kao PPD BiH, a kasnije je ta ispostava promijenila ime u Erdal d.o.o. Sarajevo. Formalni osnivač Erdal d.o.o. Sarajevo je Coast Line Commodities LTD s Malte. Prema dokumentima Konkurencijskog vijeća BiH vlasnik grupacije Energia Naturalis d.o.o. Vukovar, u okviru koje djeluje PPD, je nepoznata fizička osoba koje je većinski vlasnik i PPD-a. Ista nepoznata osoba je suvlasnik i većinski vlasnik društva Open Solutions Limited sa sjedištem na Malti. Nadalje, tvrtka Open Solutions Limited sa Malte formalni je vlasnik Coast Line Commodities čije je sjedište na istoj adresi, Sir Adrian Dingli Street, Silema SLM 1902 Malta. Tvrtka Coast Line Commodities, već smo naveli, vlasnik je kompanije Erdal d.o.o. Sarajevo, koje je osnovano 2015. godine pod imenom - PPD BiH. Upravo su ove kompanije bile glavni partneri mostarskom Aluminiju od 2016. godine do trenutka gašenja proizvodnje.

Prema nalazu Financijske policije, tijekom 2016. godine, Aluminij d.d. Mostar je tvrtki Energy Commodities Trading s Malte prodao svoje proizvode u ukupnom iznosu od 26.734.809,05 maraka. Iste, 2016. godine tvrtka Erdal Trading ltd, također registrirana na Malti, kupila je od Aluminija, po damping cijeni, robu za oko 16 milijuna maraka.

Već naredne 2017. godine Aluminij je, po cijenama nižim od proizvodne, prodao tvrtki Erdal Trading s Malte svoje proizvode u vrijednosti od 100 milijuna maraka.

Godinu kasnije, Erdal Trading je od Aluminija kupio proizvode za 134 milijuna maraka, dok je 2019. godine Aluminij ovoj off shore tvrtki prodao robu vrijednu 12,3 milijuna maraka.

Tijekom iste četiri godine, Aluminij je svoje proizvode po cijeni manjoj od proizvodne prodavao i tvrtki PPD Sarajevo. Ukupna vrijednost posla između Aluminija i PPD Sarajevo, po osnovu prodaje/kupovine aluminijskih blokova i trupaca bila je oko 28 milijuna maraka.

To znači da je Aluminij d.d. Mostar za četiri godine, samo preko tvrtki povezanih s proruskom grupacijom Energia Naturalis, prodao svoje proizvode vrijedne 314 milijuna maraka. Prodajna cijena aluminija, utvrdili su financijski policajci, bila je niža od proizvodne.

Otkup duga

Za 2017. godinu je karakteristična jedinična cijena električne energije koja je ostvarena u poslovanju tj. trgovini električnom energijom sa JP Elektroprivreda BIH d.d. Sarajevo, te nagli raskid suradnje i ulazak privrednog društva PPD d.o.o. Sarajevo, navedeno je u izvješću Financijske policije.

Ranije je objavljivano kako je bankovna jamstva za kupovinu struje od Elektroprivrede BiH mostarskom Aluminiju izdala ruska Sberbanka, ali je ugovor raskinut, te se u lipnju 2017. godine ova tvrtka okrenula - PPD-u, firmi povezanoj s ruskim energetskim gigantom - Gazprom.

PPD d.o.o. je bio strateški partner i kroz električnu energiju, kredite i prijedlog je dat PPD-u da restrukturira dug električne energije, za što je bio i zainteresiran, te su navedena dokumenta prošla i upravljačka i nadzorna tijela i pregovori su nastavljeni s EPHZHB od strane PPD, o otkupu duga, da bi u 9. mjesecu 2017. godine EPHZHB blokirala Aluminij i dalje su pregovori propali. Tijekom 4. mjeseca, pored paralelizma pregovora sa EPBIH, donese se odluka Uprave o raspisivanju pozivnog tendera koji je poslan na 15-20 adresa od Slovenije, Hrvatske, Češke, BiH i Srbije, prema proizvođačima električne energije i trgovcima koji se bave prodajom električne energije, kazao je tijekom saslušanja inspektorima Financijske policije bivši direktor Aluminija Mario Gadžić.

Struja

Tijekom prvih šest mjeseci 2017.godine Aluminij d.d. Mostar kupovao je struju od Elektroprivrede BiH po cijenu od 38, odnosno 34 eura po MWh. Međutim, kada je u srpnju 2017. godine sklopljen ugovor s tvrtkom PPD Sarajevo, Aluminij je, prva tri ugovorna mjeseca, struju plaćao 49 eura po MWh.

U listopadu 2017. godine Aluminij je PPD-u plaćao struju 50 eura pi MWh, dok je u studenom iste godine cijena porasla na 62 eura.

Za primjer se može uzeti rujan 2017. godine. Aluminij je od PPD-a tada kupio 127.203 MWh po cijeni od 49 eura po MWh. Prema izvješću s burze HUPEX, prosječna cijena električne energije u rujnu 2017. godine je bila 42 eura po MWh, što je za 7 eura jeftinije od cijene koju je Aluminij plaćao PPD-u. Dakle, samo na osnovu tržišne razlike u cijeni, PPD je u rujnu 2017. godine zaradio oko milijun eura.

Glas naroda

"Direktoru" Aluminija Ivi Bradvici dan prije gašenja tvornice uplaćeno 300 000 KM, komunistička mafija...

A radnicima koji su proveli 20-30 godina u tvornici po 10-12 000 KM, a Bradvica proveo 3 godine u fotelji...

A koji ne radnici štta se.eš

ova firma COAST LINE COMMODITIES LTD sa Malte se spominje u EU novinama kao firma koja pere pare za kriminalce , i trenutno je pod sankcijama , kako onda hdz voli sa njom poslovati , evo link istraživanja i članci o istoj gdje se spominje kao glavni perač para https://offshoreleaks.icij.org/nodes/55068144

Ako je HDZ kriv i odgovoran za Aluminiski onda ,dajte ga brate nami i ovakog očerupanog recite vaš je i gotovo

Pa ne trebaju njima pošteni ljudi

sve je ovde denziformacija da se zaturi prava stvar o aluminiju od teksta do komentara
no piše se knjiga kako je pokraden aluminij pa će svima biti dostupna istina
da se pitalo bradvicu aluminij nikad ne bi stao i imali bi dva aluminija no partija "guta# keš ebe joj se za aluminij zna se koja partija

Piše se knjiga o aluminiju 10-20 god. ali ne izlazi niti će izići...

Tribalo im je 20 godina da ga sruše.Kad se oće more se.

dragan čović će pokrenut aluminij ja vjerujem u njega ,sad ovih dana

Koji su to gangster učuvala nas Gospa i vicka. Zna se kradeze. Bog vas blagoslovio, prve klupe.

Kako bi ovo IRA riješila

Pronaden je novi matèrijal vlakna tako da aluminij ostaje mateijal za manje važne stvarii.

Nigdi ne vidim da je roba prodavana ispod cijene već da ih je proizvodnja skuplje koštala nego što su mogli prodat.Nigdi isto ne vidim da su struju kupovali direkt od proizvođača i da su cijene prenapuvane.Uglavnom uprava nije bila dorasla zadatku a upravu biraju vlasnici.

Pusti supljakai price napisi moj urednice vojna hunta plus Prndelj plus direktori kakva Malta i bakraci.

ma partija popapala aluminij niko drugi nije imo priliku to krasti a knjiga će iizić čeka se "lipo" vrime za tu knjigu

Čović i Plenković danas polažu kamen temeljac za izgradnju Podravkine tvornice za preradu rajčica znači da oni žele da mi do kraja života budemo poljoprivrednici

A ti,bit će da si za doktora izučijo?

Iza svega stoji dobročinitelj za tisuću puta manje nedjelo ide se u Zenicu

Pišeš gluposti jer federacija je vlasnik a vlada odgovorna za upravljanje istog.Kako je to mogao dotični bit kriv

Nije Čović kriv ja sam kriv sigurno.

Ne znam jesi li ti ali i volio da pojasniš kako je ili kako bi mogao biti on kriv?

Nije Čova kriv , on je zaslužan. Neće Ivo više od njega uzimati

Sprega politike i kriminala je aluminij.I čovjek umre kad mu krv isisaju ,a aluminiju [ * neprimjereno * ] isisali glavnicu kapitala,sve dogovor u kabinetu!!!

Neka je propa niko ne protestuje svatko je tu zadovoljan i partija i uprava i radnici.

Logično bi bilo da se bune otpušteni radnici i njihove obitelji

narod čeka "lipo vrime" za ppobunu ne valja se bunit kad nije vrime "povoljno" za pobunu
da su direktori krali aluminij narod bi ih "našo" njih ne čuva ticuću momaka -a tako čuvanog čovika narod ne traži još?

Šta bi bilo da su ovo uradili menadžeri Bošnjaci

Kad ćeš jednom shvatit,vlada federacije kao pojedinačni većinski vlasnik bira i postavlja menađment i ako on ne radi dobro(nema pozitivnih rezultata)onda ga smijene i postavi drugog.Kao što se vidi iz izvješća oni su u pojedinim godinama stvarali gubitak do skoro 100 000tisuća KM dnevno i da se na to nije reagovalo da se bar očuva proizvodnja i barem koje radno misto a ne ovako goni do kraja dok sve propane.Vidite da padaju u vodu i priče o cijeni MW od 80€ i da ni radnici nišu nešto pretjerano nezadovoljni.Uglavnom svak čerupa a mi bi ko tribali platit ko nešto strateški.Evo su propali i kriza došla a nešto se zorli i ne primjeti da ne rade.

Kako je uništen Aluminij: Kupi skupo, prodaj jeftino
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari