U ZHŽ bez korupcije tijekom pandemije?

ljubuski.info

Županijsko tužiteljstvo Tuzlanskog kantona (TK) je u razdoblje pandemije koronavirusa formiralo najviše predmeta za koruptivna kaznena djela u Bosni i Hercegovini, dok je najviše istraga pokrenulo Tužiteljstvo Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), pokazuju podaci koje je prikupila Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Državno tužiteljstvo je od Županijskog tužiteljstva Kantona Sarajevo preuzelo predmet "Respiratori" protiv premijera Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Fadila Novalića, direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika firme "F.H. Srebrena malina" Fikreta Hodžića. Oni su osumnjičeni da su počinili više kaznenih djela prilikom uvoza respiratora za vrijeme pandemije koronavirusa.

Iz Državnog tužiteljstva su naveli kako rade i na predmetima u kojima su koruptivna ponašanja dovela do ozbiljnog ugrožavanja zdravlja i sigurnosti građana, te su praćena događanja vezana za pojedine klastere te za problem s vršenjem obdukcija. Na osnovu objavljenih informacija o pokrenutim istragama, Državno tužiteljstvo je tijekom pandemije pokrenulo manje istraga za korupciju od nekoliko lokalnih tužiteljstava.

Na području Republike Srpske (RS) najviše prijava, njih 17, zaprimilo je Okružno tužiteljstvo u Doboju, a Tužiteljstvo Brčko distrikta zaprimilo je 12 predmeta korupcije, od kojih nisu svi izravno povezani s pandemijom koronavirusa.

Tri tužiteljstva u BiH - Županijsko tužiteljstvo Zapadnohercegovačke županije u Širokom Brijegu, Županijsko tužiteljstvo Hercegbosanske županije Livno i Okružno tužilaštvo Bijeljina - nisu zaprimila nijednu prijavu za koruptivna djela tijekom pandemije.

Tuzlansko tužiteljstvo formiralo 29 predmeta protiv 51 osobe

Admir Arnautović, stručni savjetnik za odnose s javnošću tuzlanskog tužiteljstva, rekao je da je ovo tužiteljstvo u razdoblju od 15. ožujka do danas po različitim prijavama i izvještajima, formiralo 29 predmeta protiv 51 osobe za koruptivna kaznena djela, koji su u fazi provjera prijavljenih radnji.
Od ovog broja, u 25 predmeta se radi o prijavljenom kaznenom djelu 'zloupotreba položaja i ovlaštenja', u tri predmeta o kaznenom djelu 'nesavjestan rad u službi', te po jedan predmet za prijavljena kaznena djela 'pronevjera u službi i krivotvorenje službene isprave', kazao je Arnautović.

On je istaknuo da je ovo tužiteljstvo donijelo i tri naredbe o provođenju istrage u tri predmeta, te da su naredbe za provođenje istrage u dva predmeta za utaju poreza, a u jednom za zloupotrebu položaja i ovlaštenja.

U vezi s eventualnim nezakonitostima prilikom provođenja javnih nabava tijekom pandemije, u tuzlanskom tužiteljstvu u fazi provjere su tri predmeta.
Provjere se vrše u predmetima o izgradnji izolatorija u Domu zdravlja u Srebreniku, o smještaju većeg broja osoba u karantenu u 'A-hoteli' (hotel 'Tuzla'), hotel 'Tehnograd' Tuzla i Studentski dom Tuzla, te o nabavci zaštitne opreme u Kantonalnoj upravi civilne zaštite TK-a, rekao je Arnautović.

Županijsko tužiteljstvo Zeničko-dobojskog kantona pokrenulo je najviše istraga za zloupotrebu položaja.
Ovo tužiteljstvo je u ukupno devet predmeta donijelo naredbu o provođenju istrage zbog kaznenog djela 'zloupotreba položaja ili ovlaštenja'. Ovo tužiteljstvo od 1. ožujka do 18. svibnja nije zaprimilo prijave niti pokretalo istrage vezano za zloupotrebe u javnim nabavama, kazala je Mirna Poljac, glasnogovornica ovog tužiteljstva.

Dodala je da je u istom razdoblju Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona zaprimilo i sedam prijava, na osnovu kojih je formirano sedam predmeta i to za kaznene djelo "zloupotreba položaja ili ovlaštenja", te da su predmeti tek formirani i u fazi su prijave.

Manje predmeta u Državnom tužiteljstvu

Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH, rekao je kako je javnosti poznato da je ovo tužiteljstvo pokrenulo više predmeta koji se odnose na kaznena djela počinjena za vrijeme pandemije COVID-19.
Radimo na predmetima koji se odnose na navode o zlouporabama u procesima javnih nabava, predmete u kojima su koruptivna ponašanja dovela do ozbiljnog ugrožavanja zdravlja i sigurnosti građana (predmeti protiv dva pripadnika Granične policije). Pratili smo događanja vezana za pojedine klastere, problem s vršenjem obdukcija…, kazao je Grubešić.

Iz Državnog tužiteljstva je 19. svibnja priopćeno da je donesen nalog o provođenju istrage, te da je ispitano više desetina osoba u predmetu "Respiratori".

Tužiteljstvo BiH je predmet "Respiratori" preuzelo od sarajevskog Županijskog tužiteljstva.

Azra Bavčić, glasnogovornica Tužiteljstva Kantona Sarajevo, rekla je da ovo tužiteljstvo provjerava navode u šest predmeta zbog navodne nezakonitosti u postupku javnih nabavki.
Vrše se provjere navoda kako bi se utvrdilo ima li elemenata kaznenog djela, kazala je Bavčić.

Irena Marjanović-Čavkić, glasnogovornica Županijskog tužiteljstva Unsko-sanskog kantona Bihać, rekla je kako je ovo tužiteljstvo zaprimilo tri prijave koje ukazuju na eventualno izvršenje koruptivnih radnji, a jedna od tih prijava odnosi se na postupak javne nabave.
U ovom trenutku se vrše provjere navoda zaprimljenih prijava, te nakon što iste budu okončane, moći će se eventualno govoriti o kvalifikacijama prijavljenih djela, kazala je Marjanović-Čavkić.

Na području RS-a najviše prijava zaprimilo Okružno tužiteljstvo u Doboju

Okružno tužiteljstvo u Doboju je od početka ožujka zaprimilo 17 prijava za koruptivna kaznena djela, u kojima se vrše provjere.
Jedan broj predmeta se odnosi na negativan revizorski izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora, na osnovu provedene financijske revizije u Domu zdravlja Brod za 2019. godinu, a jedan na zloupotrebe u javnim nabavama, rekla je Slobodanka Lukić, službenica za informiranje Okružnog tužiteljstva u Doboju.

Dodala je kako je, prema kaznenoj prijavi koju je podnio jedan od ponuđača, prijavljeno pravna osoba "Elektro Doboj", kao ugovorno tijelo, te odgovorna osoba u toj pravnoj osobi i članovi povjerenstva, a u vezi provedenog postupka javne nabave, prilikom donošenja odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača za nabavku mjerno-priključnih ormarića.
Prijavljeni se terete za više krivičnih djela: zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, trgovinu utjecajem, nesavjestan rad u službi i nenamjensko trošenje proračunskih sredstava, kazala je Lukić.

Naglasila je kako je ovo tužiteljstvo - na osnovu informacija koje su se pojavile u javnosti, a koje se odnose na pojavu širenja koronavirusa u Domu za stare osobe "Zlatni lug" u Derventi, dobojskoj bolnici "Sveti apostol Luka" te dječijem vrtiću "Naša radost" - po službenoj dužnosti formiralo predmete i zatražilo od tih institucija dostavljanje relevantne dokumentacije.

Okružno tužiteljstvo Banja Luka je u razdoblju pandemije zaprimilo tri prijave za koruptivna kaznena djela, a podnositelji prijava su Agencija za javne nabave BiH, Draško Stanivuković i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).
Prijava Agencije za javne nabave BiH je proslijeđena na nadležno postupanje Republičkom tužiteljstvu, posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organiziranog kriminala i najtežih oblika gospodarskog kriminala. Preostale dvije prijave odnose se na nabavku medicinske opreme. S obzirom da su prijave tek zaprimljene u rad Tužiteljstva, detalje iz prijava ne možemo priopćiti, rekla je Maja Đaković-Vidović, rukovoditelj odnosa s javnošću ovog tužiteljstva.

Obitelj Grabo - Put do pečata

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH je u razdoblju od 11. ožujka do 27. svibnja 2020. godine zaprimilo 12 predmeta iz oblasti korupcije, koji se nalaze u predistražnoj fazi.
Od ovog broja pet predmeta se može vezati za pandemiju virusa COVID-19. Niti jedan prijavljeni događaj se ne veže za zloupotrebe u javnim nabavama. Svi događaji se mogu eventualno vezati za kazena djela protiv zdravlja ljudi, kazao je Zekerija Mujkanović, glavni tužitelj Tužiteljstva Brčko distrikta.

Okružno tužiteljstvo u Istočnom Sarajevu zaprimilo je jedan predmet za zlouporabe u javnim nabavama.
Prijavu je podnijela Agencija za javne nabave protiv JPŠ-a 'Šume Republike Srpske' Sokolac zbog sumnje da su postupale suprotno odredbama Zakona o javnim nabavama. Nakon provjere svih navoda iz prijave, postupajući tužitelj će donijeti odluke u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku Republike Srpske (ZKP RS), rekao je Neven Kramer, tajnik Okružnog tužiteljstva u Istočnom Sarajevu.

Iz Agencije za javne nabave je priopćeno kako je sredinom svibnja proslijeđena prijava potencijalne povrede Zakona o javnim nabavama u vezi s Javnim poduzećem šumarstva (JPŠ) "Šume Republike Srpske" Sokolac zbog postojanja elemenata eventualnog kaznenoga djela.
Postupak je u fazi istrage i ne možemo davati nikakve konkretne informacije, zato što bi otkrivanje takvih informacija moglo ugroziti istragu, naveli iz Agencije.

Kramer je dodao kako je Okružno tužiteljstvo u Istočnom Sarajevu tijekom trajanja pandemije COVID-19, zaprimilo i jedan predmet za koruptivna kaznena djela, a vrijeme radnji djela odnosi se na razdoblje od 2016. do 2017. godine zbog nezakonitog postupanja više službenih i odgovornih osoba u općini Milići.

Ostala tužiteljstva kojima je BIRN BiH poslao zahtjeve nisu do objavljivanja ovog teksta odgovorila na upit.

Ivana Korajlić iz Transparency Internationala kazala je ranije za BIRN BiH da je problem što se uglavnom procesuiraju hitni slučajevi, dok krupne afere uglavnom završavaju "formiranim predmetima", koji, kako je rekla, rijetko dovedu do podignutih optužnica, a kamoli do pravosnažnih presuda.

Na osnovu podataka iz Transparency Internationala, među predmetima koji i dođu do optužbe i presuda, od 143 pravomoćne osuđujuće presude za korupciju tijekom 2019. godine, 97 ih je završilo uvjetnom kaznom, piše BIRN.

BiRN

Glas naroda

Nikom lani nisu uspjeli dokazati kazneno djelo. Tužiteljstvo će brzo prestati s radom ako nema prijava. Kad nekom dokažu kazneno djelo to treba staviti na naslovnu stranicu i udarnu vijest. Kriminal cvijeta a nitko nije osuđen, tragedija pravosuđa.

Ali zato 30 godina prije korone cvjeta korupcija a ni u sljedećih 30 ne očakujte ništa bolje nego samo gore

U ZHŽ bez korupcije tijekom pandemije?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari