Za godinu dana samo jedna presuda za korupciju, i ona oslobađajuća

ljubuski.info

Tijekom 2019. godine donesena je samo jedna presuda za kaznena djela korupcije u predmetima koje vodi Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, a tuženi je oslobođen. Donesena je još jedna uvjetna osuda koja nije pravomoćna i to su rezultati Tužiteljstva Bosne i Hercegovine kada je u pitanju procesuiranje velikih slučajeva korupcije.

Podaci koje je Transparency International u BiH (TI BIH) dobio od VSTS-a, a koji su objavljeni u Interaktivnoj mapi procesurianja korupcije, pokazuju kako puno više uspjeha nije imalo ni Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organiziranog i najtežih oblika gospodarstva kriminala pri Republičkom javnom tužiteljstvu Republike Srpske.

Ono je za godinu dana zaprimilo 78 prijava, podiglo samo 4 optužnice i donijelo 63 naloga o neprovođenju istrage.

Ova tužiteljstva koja procesuiraju najteža korupcijska kaznena djela imaju daleko manje podignutih optužnica od županijskim i okružnih tužiteljstava. Tako je Kantonalno tužiteljstvo Zeničko-dobojskog kantona, koje je zaprimilo 68 prijava, podiglo prošle godine 43 optužnice, dok je Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH podiglo je 20 optužnica, iako je zaprimilo samo 26 prijava. Iako izgleda da su tužitelji u BiH tijekom 2019. godine povećali ukupan broj podignutih optužnica, ovo povećanje je prouzročeno isključivo većim brojem optužnica u županijskim i okružnim tužiteljstvima koja poraznu statistiku najčešće popravljaju istragama za manja korupcijska djela.

Kako se popravlja statistika, najbolje pokazuje primjer županijskog tužiteljstva Srednjobosanske županije koje je prošle godine imalo 5 potvrđenih optužnica za korupciju, a isto toliko imali su u prethodne 4 godine.

U tu statistiku ući će i optužnica protiv jednog službenog vozača koji je 20 litara goriva umjesto u službeno vozilo, natočio u kanister i tako počinio "Kazneno djelo zloporabe položaja ili ovlasti i krivotvorenja isprave". Optužnica za ovaj slučaj "vrijedan" 45 KM potvrđena je, te se očekuje suđenje, a tužiteljstvo zahtijeva oduzimanje protivpravne imovinske koristi od 45 KM, dok većina slučajeva korupcije gdje je građanima nanesena milijunska šteta ostaje neprocesuirano.

Zbog ovakve prakse se najveći broj slučajeva u cijeloj BIH završi uvjetnom ili novčanom kaznom, a od 143 pravomoćne osuđujuće presude za korupciju tijekom prošle godine 97, odnosno 67,8%, je završilo uvjetnom kaznom. Od ostalih pravomoćnih osuda 32 su zatvorske kazne i 14 novčanih. Također, broj oslobađajućih presuda značajno se povećava iz godine u godinu, iako je broj procesuiranih slučajeva na istoj razini.

Ono što posebno zabrinjava je činjenica kako više od polovine kaznenih prijava završi nalogom o neprovođenju istrage, a kako te prijave, osim građana, podnose i nadležne policijske agencije, jasno je kako ne postoji odgovarajuća suradnja između agencija za provođenje zakona i tužiteljstava.

Prošle godine u cijeloj BIH za čak 54% riješenih prijava za kaznena djela korupcije donesen je nalog o neprovođenju istrage. Ovaj postotak značajno je veći u tužiteljskom sustavu Republike Srpske gdje je čak 61% prijava riješeno nalogom o neprovođenju istrage dok je Tužiteljstvo Brčko distrikta riješilo 26 prijava i u svih 26 slučajeva podignuta je optužnica.

Glas naroda

Plaće Tužiteljima preko 3000 maraka, a nitkom nisu uspjeli dokazati kazneno djelo. To se odvjetništvo treba zvati, kriminal ušao u sve institucije, predmeti su pokazatelji kako rade, nikako.

[ * neprimjereno * ] su udarili temelje drzavama kojijem danas vlada lopovluk franjo alija slobodan i niko ga nikada nece iskorjeniti zamislite isada se ovijem [ * neprimjereno * ]ma i fasistima daju penzije i polaze cvijece na grobove

Pa tu radi veza ako nemaš vezu moreš se slikati.Ili si u partiji ili nisi.

Ma šta nema korupcije mi smo izmislili korupciju

zato tisuće običnih ljudi čame po zatvorima za sitnice,jednog džointa i slično,stotine tisuća nemaju nikakva prava u javnim institucijama zbog neplaene kazne od 50 maraka

Za godinu dana samo jedna presuda za korupciju, i ona oslobađajuća
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari